Galblaaskanker: Verschijnselen en behandeling

Galblaaskanker: Verschijnselen en behandeling Galblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker. Mensen die grote galstenen gehad hebben, hebben 4 tot 5% meer kans om galblaaskanker te krijgen. Het komt het meest voor bij vrouwen tussen de 60 en 70 jaar. Galblaaskanker wordt meestal pas ontdekt als het al vergevorderd is. In een vroeg stadium zijn er niet veel klachten. Klachten die zich ontwikkelen bij galblaaskanker zijn geelzucht, gewichtsverlies, vermoeidheid, buikpijn en misselijkheid.

Galblaaskanker

Galblaaskanker komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. Meestal zijn het vrouwen van tussen de 60 en 70 jaar, die vroeger galstenen hebben gehad of ze nu hebben. Mensen die galstenen hebben gehad hebben 4 à 5 keer meer kans om galblaaskanker te krijgen. Het risico is bovendien het grootst als het een grote galsteen is geweest. Vele kleine steentjes heeft minder effect. Galblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker. 80% Van de galblaaskanker gevallen zijn adenocarcinomen. De ziekte wordt meestal zo laat ontdekt, dat genezing niet meer mogelijk is.Doordat het vroege stadium van de ziekte nog maar weinig klachten heeft, is het vaak al vergevorderd als het ontdekt wordt. Het wordt wel eens op tijd opgemerkt als de kanker de galgangen binnendringt en afsluit. Het gevolg is dan geelzucht en dan wordt er wel nader onderzoek gedaan. Cholangiocarcinoom ( kanker van de galwegen) kan optreden in in de galgangen in de lever of in de galgangen buiten de lever.

Verschijnselen en klachten galblaaskanker

 • Geelzucht
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Buikpijn

Diagnose galblaaskanker

 • Als de ziekte in een vroeg stadium wordt gevonden is dat vaak per toeval, b.v. tijdens een operatie om galstenen te verwijderen.
 • Echografisch onderzoek. Met echografisch onderzoek worden lang niet alle gevallen ontdekt. Als het wel ontdekt wordt gaat het vaak al om een vergevorderd stadium.
 • CT-scan. Ook met een CT-scan kun je het vroege stadium meestal niet ontdekken.

Deze onderzoeken worden later vaak gebruikt om te beoordelen hoe ver de ziekte al gevorderd is.

Behandeling galblaaskanker

 • Operatie. Als galblaaskanker in een vroeg stadium ontdekt is kan de galblaas verwijderd worden.
 • Medicijnen. Is de ziekte al uitgezaaid, dan kan met behulp van medicijnen de pijn verlicht worden of de kwaliteit van het leven verbeterd worden.

Behandeling kanker van de galwegen

 • Operatief verwijderen van het gezwel.
 • Chemotherapie.
 • Plaatsen van een stent ( buisje) in de galgang, geelzucht neemt af doordat de gal weer naar de dunne darm kan stromen.

Prognose galblaaskanker en galwegkanker

De prognose van galblaaskanker en galwegkanker is afhankelijk van het stadium waarin het ontdekt wordt. In een vroeg stadium is er nog genezing mogelijk, later is er alleen nog behandeling mogelijk om de pijn te verzachten en de kwaliteit van het leven te verbeteren.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galblaaskanker: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseGalblaaskanker: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseGalblaaskanker symptomen in een later stadium zijn pijn rechts onder de ribben, geelzucht, jeuk over het hele lichaam, l…
Galblaaskanker: Kanker in galblaas met buikpijn en geelzuchtGalblaaskanker: Kanker in galblaas met buikpijn en geelzuchtDe galblaas is verantwoordelijk voor de opslag van gal, een stof geproduceerd door de lever die nodig is voor het verter…
Galblaasaandoeningen: oorzaak en behandelingGalblaasaandoeningen: oorzaak en behandelingIn de galblaas, een peervormig orgaantje net onder de lever gelegen, wordt de gal geconcentreerd en bewaard. De gal word…
De meest dodelijke vormen van kankerDe meest dodelijke vormen van kankerEr zijn soorten kanker waarvan de kans op overleving erg groot is. Helaas bestaan er echter ook vormen van kanker die bi…

Hepatitis-C is ernstige leveraandoening met risico op kankerHepatitis-C is ernstige leveraandoening met risico op kankerAls je vóór 1992 een bloedtransfusie hebt gehad, of in het buitenland tatoeage, piercing, of tandartsbehandeling hebt on…
Lyme: een onderschatte ziekteTeken zitten in het gras of in de bomen. Een teek in je huid opgedaan tijdens een wandeling in de natuur of tijdens het…
Bronnen en referenties
 • Boek Gezondheidswijzer; maagdarmklachten
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 21-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.