Lyme: een onderschatte ziekte

Teken zitten in het gras of in de bomen. Een teek in je huid opgedaan tijdens een wandeling in de natuur of tijdens het buitenspelen is daarom niet ondenkbaarů en kan vervelende consequenties hebben voor je gezondheid. Want een teek kan gevaarlijke bacteriën bij zich dragen. Heb je een teek, haal de teek dan op de juiste manier weg. Ga naar een dokter voor advies en eventueel antibiotica, en wees alert bij vervelende ziektesymptomenů ook als dat jaren later is.

Wat zijn teken, wat doen teken?

Teken zijn parasieten, die zich voeden ten koste van anderen. Er bestaan verschillende soorten teken. Ze komen voor in de natuur, maar ook in je tuin, het weiland en het park.Teken kunnen het hele jaar door actief zijn. Het vervelende is dat ze ziektes over kunnen brengen op de mens. Omdat teken dragers kunnen zijn van bacteriën zoals de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze veroorzaakt de ziekte van Lyme. Een ziekte die zich kan uiten in diverse ziektebeelden en symptomen. Besmette teken maken je ziek door zich vast te bijten in je huid en je bloed op te zuigen, waardoor je de bacterie in je bloedbaan krijgt.

Check of je een teek hebt

Teken zoeken altijd gastheren om zich te voeden. Check dus jezelf, partner of je kind op teken na een wandeling of spelen in de natuur of tuin. Teken houden van warme plekjes zoals een oksel, lies, knieholte, haargrens, of de huid achter je oor. Dus vooral daar goed kijken. Het voorkomen van tekenbeten is nog belangrijker. Draag daarom bij het wandelen een lange broek, iets met lange mouwen en bijvoorbeeld een pet, en geen open teenslippers. Of stop je broek in je sokken. Van een insectenmiddel zoals Deet of tea tree olie houden teken niet. Dus smeren graag! En met douchen en haren wassen spoelen loszittende teken weg.

Hoe verwijder je teken?

 • Zorg ten eerste dat je een goede tekentang of tekenpincet in huis hebt en deze ook meeneemt op vakantie of weekendje weg... Heb je een teek, dan kan je die tenminste goed verwijderen.
 • Hoe eerder je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans is dat je er ziek van wordt.
 • Zorg dat je de tang goed om de hele teek heen hebt en de teek er in een keer helemaal uittrekt.
 • Gooi de teek weg, raak hem niet aan, en was je handen goed.
 • Desinfecteer ook de tang naderhand en raak de tang niet aan op de plek waar de tang de teek raakte.
 • Gooi de teek buitenshuis weg en laat hem niet in je huis en spoel hem ook niet door de wc.
 • Op de verpakking van een tekentang staat meestal duidelijk een tekening hoe je de teek moet verwijderen.

Lyme symptomen

Symptomen van Lyme zijn heel divers. Hier volgen er een aantal, waar je last van kunt krijgen:
 • Rode kringen op de huid, jeuk en pijn
 • Griepachtige koorts en spierpijn
 • Dubbelzien
 • Pijn in arm, been of romp
 • Krachtsverlies, tinteling in arm of been
 • Problemen met plassen of problemen met plas ophouden
 • Verdoofd gevoel in gezicht
 • Ernstige vermoeidheid
 • Gewrichtsaandoeningen
 • Hartspierontstekingen
 • Rode tot paarse vlekken op de huid. En op termijn lokaal papierdun worden van de huid

Tekenbeet... Ga naar een dokter

Heb je last van een van deze symptomen en in het verleden een tekenbeet gehad, ga dan zeker voor de veiligheid naar een dokter. Ook al is dat enkele maanden of jaren later dan de tekenbeet was. De ervaring leert helaas dat artsen regelmatig de ziekte van Lyme niet herkennen. Zorg er daarom voor dat je jezelf goed informeert over deze ziekte. Op de site van de Lymvereniging staan een aantal informatieve links naar informatieve sites. Er zijn ook testen die Lyme kunnen vaststellen. Maar 100 % zekerheid dat je geen Lyme hebt, geven die meestal niet.

Lyme, de behandeling

Heb je Lyme, dan krijg je van de dokter een antibioticabehandeling van twee tot vier weken. Komen de klachten naderhand terug, dan is een nieuwe behandeling met antibiotica zeker een overweging waard. Ga in ieder geval gewoon opnieuw naar een arts met je klachten. En voor een betere weerstand om de ziekte te bestrijden is een gezond eet- en leefpatroon vanzelfsprekend aan te raden. Kom je er niet uit met een arts of ziekenhuis, ga dan voor een second opion naar een andere arts of ander ziekenhuis.

Misschien Lyme? Waar kan ik verder terecht?

De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten helpt je verder met informatie, en als je er met jouw eigen medische circuit niet uitkomt.
© 2010 - 2024 Sneeuwleeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: Ziekte van LymeGezondheid: Ziekte van LymeWe weten allemaal dat er een ziekte van Lyme is, maar wat het precies veroorzaakt als je de ziekte van Lyme eenmaal opge…
Het verband tussen depressie en de ziekte van LymeHet verband tussen depressie en de ziekte van LymeVeel mensen die de ziekte van Lyme hebben, kampen in meer of mindere mate met somberheid of een depressie. Het gaat dan…
Teken(beet) en de ziekte van LymeTeken(beet) en de ziekte van LymeTeken kunnen ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Tijdens een beet kunnen zij de bacterie Borrelia burgdorfer…

Galblaaskanker: Verschijnselen en behandelingGalblaaskanker: Verschijnselen en behandelingGalblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker. Mensen die grote galstenen gehad hebben, hebben 4 tot 5% meer kans om ga…
Maagkanker: verschijnselen en behandelingMaagkanker: verschijnselen en behandelingIn de Westerse wereld komt maagkanker niet meer heel vaak voor. In ontwikkelingslanden is het echter nog een veel voorko…
Bronnen en referenties
 • http://www.lymevereniging.nl/
Sneeuwleeuw (5 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.