Maagkanker: verschijnselen en behandeling

Maagkanker: verschijnselen en behandeling In de Westerse wereld komt maagkanker niet meer heel vaak voor. In ontwikkelingslanden is het echter nog een veel voorkomende oorzaak van sterfte door kanker. Waarschijnlijk spelen het roken en zouten van voedingsmiddelen en het krijgen van een helicobacter pylori infectie hierbij een grote rol. Mensen met pernicieuze anemie, die daardoor een tekort krijgen aan vitamine B12 lopen extra risico op het krijgen van maagkanker. Ook roken en overmatig alcoholgebruik verhogen het risico.

Maagkanker

In de Westerse wereld komt maagkanker een stuk minder voor dan in het begin van de eeuw.Men denkt dat dit komt doordat vroeger het voedsel gezouten en gerookt werd om bederf tegen te gaan, nu worden zulke voedingsmiddelen ingevroren of gewoon koel bewaard. Bovendien is het aantal Heliobacter pylori infecties afgenomen door de betere hygiëne en de betere sociaal- economische gesteldheid.

Ongeveer 95 % van alle vormen van maagkanker ontstaat in de klierweefsels die de maag bekleden. Deze vorm van kanker heet adenocarcinoom. In onderontwikkelde landen is maagkanker de voornaamste vorm van kanker waar mensen aan overlijden. In dit soort landen wordt voedsel vaak nog wel gerookt en gezouten en komt de Heliobacter pylori bacterie nog veel voor.

Verschijnselen en klachten maagkanker

 • Pijn in de bovenbuik
 • Misselijkheid, braken
 • Gewichtsverlies
 • Verminderde eetlust
 • Snel een vol gevoel hebben
 • Bloed in braaksel of bij de ontlasting

Risicoverhogende factoren maagkanker

 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Aanwezig in de familie
 • Heliobacter pylori bacterie
 • Kleine goedaardige gezwellen in het maagslijmvlies
 • Vitamine B12 tekort, wat zorgt voor verval van het maagslijmvlies

Diagnose maagkanker

 • Endoscopisch onderzoek ( inwendig echografisch onderzoek)
 • CT-scan

Met deze middelen kan bepaald worden hoe ver de kanker in de maagwand zit en of het zich eventueel heeft uitgebreid in omliggende weefsels.

Behandeling maagkanker

 • Operatief
 • Chemotherapie
 • Bestraling

Welke behandelingsmethode zal worden toegepast hangt af van de algehele gezondheidstoestand, het stadium waarin de ziekte zich bevindt, de plaats van de kanker. Een operatie kan maagkanker genezen, dit als alleen de maagwand en/of de naastgelegen lymfeklieren zijn aangetast door de tumor. Is de kanker al in een vergevorderd stadium, dan kan een operatie ook zinvol zijn, om klachten als braken en bloedverlies te verminderen. Chemotherapie en bestraling kunnen het gezwel verkleinen, zodat de klachten verminderen en het leven gerekt kan worden. Soms wordt deze behandeling ook toegepast na een operatie om terugkeer van het gezwel te vertragen of te voorkomen.

Maagkanker is te genezen als het vroeg ontdekt wordt. Is de kanker al in een vergevorderd stadium dan zijn de vooruitzichten niet goed.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagkanker: symptomen, oorzaak, diagnose en behandelingMaagkanker: symptomen, oorzaak, diagnose en behandelingMaagkanker is een veelvoorkomende kankersoort. Wereldwijd komt maagkanker na longkanker het meeste voor. In landen als J…
Maagkanker: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseMaagkanker: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseBij maagkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de maag. Wereldwijd komt longkanker het meeste voor, daarna vo…
Maagkanker voorkomen: verlaag het risico op maagkankerMaagkanker voorkomen: verlaag het risico op maagkankerHet is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is van maagkanker, dus er is geen manier om het te voorkomen. Maar je kunt…

Lyme: een onderschatte ziekteTeken zitten in het gras of in de bomen. Een teek in je huid opgedaan tijdens een wandeling in de natuur of tijdens het…
Alvleesklierkanker: verschijnselen en behandelingAlvleesklierkanker: verschijnselen en behandelingEen groot deel van sterfte aan kanker is te wijten aan alvleesklierkanker. Dit komt doordat deze vorm van kanker meestal…
Bronnen en referenties
 • Boek gezondheidswijzer: Maagdarmklachten
Reactie

Mr, 29-06-2012
Het is Helicobacter pylori, met een c tussen de i en de o. Reactie infoteur, 01-07-2012
Bedankt :-) schrijf foutje…

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 01-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.