Maagkanker: symptomen, oorzaak, diagnose en behandeling
Maagkanker is een veelvoorkomende kankersoort. Wereldwijd komt maagkanker na longkanker het meeste voor. In landen als Japan en China komt maagkanker vaker voor dan in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.700 mensen in Nederland de diagnose maagkanker. Vier tot vijf procent van alle nieuwe kankerpatiënten wordt getroffen door deze vorm van kanker.
De ziekte maagkanker treft vooral mensen die ouder zijn dan vijftig jaar. Mannen maken twee maal zoveel kans op de ziekte als vrouwen. Ook mensen met bloedgroep A krijgen vaker maagkanker.
Symptomen
- Eetlust wordt minder
- Aversie tegen eten met sterke geur, zoals kruiden en koffie
- Verlies van gewicht
- Vol gevoel hebben na het eten
- Bovenbuik doet zeer
- Pijn rondom borstbeen
- Misselijkheid
- Overgeven (met bloed)
- Brandend maagzuur
- Vermoeidheid
Veel patiënten met maagkanker hebben last van bloedarmoede. Dat komt door bloedingen uit de met kanker aangedane muur van de maagwand. De bloedarmoede komt vaak voor als de patiënt al geruime tijd bloedt uit de maag. Het bloed in de ontlasting is niet snel te zien. In sommige gevallen is het duidelijk dat de maag bloedt als de patiënt gitzwarte uitwerpselen produceert die er uitzien als teer.
Diagnose
De symptomen van maagkanker komen overeen met vele andere aandoeningen en ziektes. Een arts zal dan vaak in eerste instantie ook niet denken aan maagkanker. Om de diagnose te kunnen stellen zijn er verschillende soorten onderzoeken mogelijk. De diagnose van maagkanker wordt meestal pas in een laat stadium van de ziekte gesteld, omdat de klachten in het begin lijken mee te vallen. Als de patiënt zich bij de dokter meldt, heeft de tumor vaak al de kans gekregen om zich uit te breiden.
Gastroscopie/Endo-echografie
Bij de verdenking van maagkanker gaat de arts met een camera aan een buisje (een endoscoop) de maag in. De buis belandt via de mond en de slokdarm in de maag en brengt de gehele maag goed in beeld. Ook kunnen met een endoscoop stukjes weefsel worden weggehaald. Die kunnen in het laboratorium worden onderzocht. Als er ook echoapparaat via de endoscoop naar binnengaat, spreekt men van een endo-echografie. Via zo’n onderzoek is door een dokter te achterhalen of de tumor al door de maagwand is gebroken.
Bloedonderzoek
Bloedonderzoek geeft aan of een patiënt aan bloedarmoede lijdt. Deze klacht treedt veel op bij patiënten met maagkanker, omdat zij vaak uit de maag bloeden. Overigens geeft bloedonderzoek geen duidelijkheid over de eventuele aanwezigheid van maagkanker.
CT-scan
Door een CT-scan te maken kunnen de dokters zien hoever de maagkanker zich heeft ontwikkeld. Dat gebeurt met behulp van een scanner die de maag en de lever duidelijk in kaart brengen. Een scan brengt de tumor in beeld. Ook is zo te zien of de kanker is uitgezaaid.
Behandeling
De behandeling van maagkanker hangt af van de stadium waar in de ziekte is.
Operatie
In de meeste gevallen wordt gekozen voor een operatie, waarbij de chirurg tracht de tumor weg te halen. Tegelijkertijd worden ook een aantal lymfeklieren verwijderd. Als de tumor is doorgegroeid in de alvleesklier, lever of dikke darm worden mogelijk ook stukken van deze organen weggehaald. Uiteraard blijft het verwijderen van stukken maag niet zonder gevolgen. Als een bovenste stuk van de maag wordt weggehaald, komt er een buis tussen de maag en de slokdarm om een kunstmatige verbinding te creëren. Bij het weghalen van het onderste stuk maag legt de chirurg een verbinding aan tussen de dunne darm en het overgebleven deel van de maag. Soms wordt de gehele maag weggehaald. Dan is het gebruikelijk ook de twaalfvingerige darm te amputeren. Als een patiënt geen maag meer heeft, wordt er een verbinding gelegd tussen de slokdarm en de dunne darm.
Chemotherapie
Ook bij maagkanker wordt meestal voor een behandeling gekozen met chemotherapie. Deze cytostatica temperen de celdeling. De groei van de tumor wordt op deze wijze afgevlakt. Chemotherapie heeft ook gevolgen voor de gezonde cellen in het lichaam. Cytostatica wordt bij uitzaaiingen bijna altijd voorgeschreven.
Bestraling
Bestraling kan apart of samen met chemotherapie worden voorgeschreven. Bij bestraling wordt de kanker te lijf gegaan met radioactieve stralen. De tumorcellen en de omliggende cellen sterven hierdoor. Bestraling wordt ook toegepast om de symptomen te bestrijden van maagkanker.
Toepassing van stent
Als opereren geen optie, wordt er vaak gekozen om een stent in de maag aan te brengen. Hierdoor kan eten de aangetaste maag weer passeren. De stent wordt geplaatst door middel van een gastroscopie.
Oorzaken
Maagkanker kan verschillende oorzaken hebben. Bij zo’n drie tot vijf procent van de patiënten met maagkanker speelt erfelijkheid een rol. Deze groep krijgt al op jonge leeftijd maagkanker. Een oplossing kan dan zijn om preventief de maag te verwijderen. Een exacte oorzaak van maagkanker is niet aan te wijzen. Wel is bekend dat een poliep in de maag of een chronische maagslijmvliesontsteking kan leiden tot maagkanker. Verschillende zaken maken de kans op het krijgen van maagkanker groter, namelijk roken, veel alcohol drinken, een jarenlange infectie van de heliobacter pyloribactie, eenzijdig eten en het veel eten van gerookt en zout eten.