Slokdarmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaak

Slokdarmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaak Bij slokdarmkanker is er sprake van een tumor in het weefsel van de slokdarm. Deze vorm van kanker is erg gevaarlijk, omdat de ziekte in het beginstadium meestal geen klachten geeft. De patiënt merkt vaak pas klachten als de kanker al is uitgezaaid. Om de ziekte adequaat te kunnen behandelen is vroege ontdekking belangrijk.

Symptomen

  • Eten zakt niet goed weg in de slokdarm
  • Minder eetlust
  • Afname van gewicht
  • Pijn in de buurt van het borstbeen
  • Duizeligheid/misselijkheid (als gevolg van bloedarmoede)
  • Teerachtige/gitzwarte poep
  • Overgeven van bloed
  • Voortdurend de hik hebben

Diagnose

Bij een vermoeden van slokdarmkanker kunnen er verschillende onderzoeken worden gedaan.

Endoscopie en bloedonderzoek

Meestal wordt begonnen met een endoscopie. Via een buisje met een camera wordt dan de slokdarm onderzocht. Ook kunnen er stukjes weefsel worden weggenomen. Die worden bekeken onder de microscoop om te bekijken of er sprake is van tumorcellen. Via onderzoek van het bloed wordt bekeken of de patiënt bloedarmoede heeft. Als uit het endoscopieonderzoek blijkt dat er sprake is van slokdarmkanker volgen aanvullende onderzoeken.

Echografie en punctie

Echografie wordt uitgevoerd om te kijken of er sprake is van uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals en/of de lever. Tegelijkertijd kan er ook een punctie worden uitgevoerd als de echo afwijkende klieren in kaart brengt. Met een holle naald door de huid wordt dan weefsel afgenomen dat weer wordt onderzocht in het laboratorium. Echografie wordt ook wel uitgevoerd in combinatie met een endoscopie.

CT scan en PET–scan

CT-scans worden gemaakt om te kijken hoe ver de kanker is uitgezaaid in het lijf. Bij een PET-scan worden kankercellen in beeld gebracht door radioactief suiker in het bloed te spuiten. Kankercellen verbruiken meer suiker dan gewone cellen. Bij een bronchoscopie gaat een buisje met een camera de longen in. Zo kan worden gekeken of zich daar ook kankercellen bevinden. Een kijkoperatie wordt tenslotte uitgevoerd als na alle onderzoeken nog niet duidelijk is hoever de tumor in de slokdarm is uitgezaaid. Bij een kijkoperatie wordt de bovenbuik in kaart gebracht.

Behandeling

Endoscopie en operatie

Als de slokdarmkanker zich in een beginstadium bevindt, kan het kwaadaardige weefsel via een endoscopie worden weggehaald. In de meeste gevallen is operatief ingrijpen noodzakelijk. Dat kan op verschillende manieren. De meest voorkomende operatie is de buismaagingreep. Daarbij wordt de hele slokdarm en de overgang van de slokdarm naar de maag verwijderd. De chirurg maakt dan van de maag een buis gemaakt die de slokdarm vervangt.

Chemoradiatie en bestraling

Bij patiënten met uitzicht op herstel wordt chemoradiatie toegepast. Dit is een combinatie van chemotherapie en bestraling. Door chemoradiatie kan de tumor fors slinken. Chemoradiatie wordt ook af en toe toegepast bij palliatieve patiënten. Bij slokdarmpatiënten met uitzaaiingen wordt in de palliatieve fase bestraling toegepast. De groei van de tumor kan zo worden getemperd.

Stent

Als een patiënt moeite heeft met eten wordt een stent geplaatst. Dit is een buisje dat er voor zorgt dat voedsel toch door de slokdarm kan. Dat gebeurt als de kanker er voor zorgt dat eten niet meer door de slokdarm kan passeren.

Prognose

De prognose voor slokdarmpatiënten hangt af van het stadium van de ziekte. Eén op de vier patiënten die is geopereerd om te genezen leeft na vijf jaar nog steeds. Ongeveer de helft van de personen met slokdarmkanker komt in aanmerking voor een behandeling waarbij wordt gestreefd naar genezing, meestal met behandeling via een operatie en chemoradiatie. Bij mensen waarbij niet wordt geopereerd omdat de tumor al ver is uitgezaaid, is de levensverwachting niet hoog, vaak minder dan een jaar.

Oorzaak

De precieze oorzaak van het ontstaan van slokdarmkanker is onbekend. Wel zijn er risicofactoren bekend. Dat zijn roken, veelvuldig alcoholgebruik, ongezond eten (met name weinig groenten en fruit nuttigen), te dik zijn en brandend maagzuur. Bij maagzuur stroomt de zure maaginhoud terug richting de slokdarm. Hierdoor kan het weefsel in de slokdarm kapot gaan.

Meer kans op krijgen van slokdarmkanker

Maagzuur in de slokdarm leidt vaak tot een slokdarmontsteking. Daardoor kan het slokdarmweefsel veranderen, men spreekt dan van een Barrettslokdarm. Mensen met een Barrettslokdarm hebben een verhoogd risico op het krijgen van slokdarmkanker. Dat geldt ook voor patiënten met achalasie. Mensen in de leeftijd tussen 60 en 70 jaar krijgen vaker slokdarmkanker dan personen dan jongere mensen. Onder de 50 jaar is de ziekte zeldzaam. Slokdarmkanker komt redelijk vaak voor in landen als China en Iran en minder in westerse landen. Mogelijk komt dat door vergiftigd eten.
© 2013 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Achalasie van de slokdarm: symptomen, oorzaak en behandelingAchalasie van de slokdarm: symptomen, oorzaak en behandelingAchalasie oorzaak en symptomen. Achalasie is een aandoening van de slokdarm, waarbij de zenuwvoorziening in het onderste…
Pijn aan slokdarm: oorzaken van slokdarmpijn bij het slikkenPijn aan slokdarm: oorzaken van slokdarmpijn bij het slikkenPijn aan de slokdarm is een vervelende klacht. De slokdarm is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De slokdarm…
Achalasie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAchalasie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls er sprake is van problemen met slikken door een spierstoornis van de slokdarm is er sprake van achalasie. Het eten w…
Slokdarmkanker, verschijnselen en symptomenSlokdarmkanker, verschijnselen en symptomenSlokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit type kanker komt in Nederland het meest voor onderin de s…

CML: Symptomen, diagnose, onderzoek en behandelingCML: Symptomen, diagnose, onderzoek en behandelingCML is een afkorting voor chronische myeloïde leukemie. Dit is een vorm van leukemie die ongeveer 20% bedraagt van alle…
Wat is kanker? Zelden meer dodelijk in 2033?Wat is kanker? Zelden meer dodelijk in 2033?We weten allemaal dat kanker een heftige ziekte is, waar staat het woord kanker eigenlijk voor? De verschillende vormen…
Bronnen en referenties
  • http://www.slokdarmkanker.info/
  • https://www.lumc.nl/home/0001/12556/19997/911200438493257
  • Het medisch handboek, onder hoofdredactie van Dr. Jannes J.E. van Everdingen, Z&K-Kosmos Uitgevers
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.