Hepatitis-C is ernstige leveraandoening met risico op kanker

Hepatitis-C is ernstige leveraandoening met risico op kanker Als je vóór 1992 een bloedtransfusie hebt gehad, of in het buitenland tatoeage, piercing, of tandartsbehandeling hebt ondergaan, let dan op of je geen risico hebt gelopen op besmetting met hepatitis-C. Want hepatitis-C is een ernstige ziekte, die uiteindelijk tot leverkanker kan leiden. In Nederland komt besmetting via bloedtransfusie thans bijna niet meer voor. Maar in sommige landen bestaat het risico van besmetting met hepatitis nog steeds. En dat is schadelijk voor het ons belangrijke orgaan, de lever.

De functie van onze lever

De lever is de chemische fabriek van ons lichaam, met als hoofdtaak de reiniging van ons lijf. Hij houdt ons lichaam schoon en ruimt de verkeerde bestanddelen in ons bloed op, die we via medicijnen, voedsel, alcohol of ander slechts hebben ingeslikt.
  • De lever reinigt ons bloed ongeveer 1400 maal per dag.
  • Het orgaan breekt o.a. alcohol, medicijnen en vet af en zet deze stoffen om in energie afvalstoffen en vetreserves.
  • De lever wisselt gegevens uit, met o.a. hersens, nieren, blaas, milt en maag. Hierdoor worden elders in het lichaam correcties gedaan.
  • In samenwerking met de huid, worden afstoffen en chemicaliën verwijderd die niet te verwerken zijn door de nieren.

Hepatitis-C

Hepatitis-C is een ernstige ziekte waarbij sprake is van een ontstoken lever. De meeste personen die aan deze besmettelijke aandoening lijden ondervinden geen klachten. Maar dat maakt hepatitis-C niet minder ernstig. Vijfentwintig procent van de patiënten krijgt uiteindelijk namelijk te maken met een beschadigde lever. Je kunt er leverkanker van krijgen.

Hoe kun je met hepatitis-C besmet worden

Je kunt de aandoening krijgen indien je door iemand anders besmet wordt. Dat gebeurt doordat het bloed van de besmette persoon in het bloed van een gezond persoon komt. Dat kan via een ongelukje, een besmette naald een vuil scheermesje of iets dergelijks. Maar je wordt niet besmet door normale contacten zoals zoenen of handen geven. Ook seks geeft slechts een zeer kleine kans op besmetting. Spuitende drugsgebruikers lopen ook risico.

Ben ik besmet?

De volgende zaken zouden tot een besmetting hebben kunnen leiden:
  • Bloed via transfusie toegediend gekregen vóór 1992, aangezien pas na die datum controle op hepatitis-C mogelijk was.
  • In landen waar de ziekte vaak voorkomt: piercing of tatoeage, operatie of transfusie, tandarts behandeling, besnijdenis ondergaan.
  • Harddrugs gebruikt met materialen van iemand anders, zoals naalden, snuifrietjes e.d.

Je kunt besmetting dus voorkomen door niet in contact te komen met het bloed van anderen, geen scheermesjes van anderen te gebruiken, uitsluitend in een schone zaak piercings etc. te laten aanbrengen. En vraag altijd of er steriel wordt gewerkt bij een medische behandeling in het buitenland. Gebieden waar Hepatitis-C relatief veel voorkomt: vrijwel geheel Afrika, Oost-Europa, Azië, Spanje, Zuid-Amerika, Indonesië.

Te nemen actie

Als je met hepatitis-C besmet bent merk je dat doorgaans niet, en uitsluitend een bloedonderzoek kan aantonen of je inderdaad de ziekte onder de leden hebt. Maar het is wel van het grootste belang om de ziekte vast te stellen. De lever kan namelijk aangetast worden en dat kan vele jaren gebeuren nadat de besmetting plaats vond. Behandeling is dus van het grootste belang om te voorkomen dat je op een gegeven moment ernstig ziek wordt en bovendien kun je anderen dan ook niet besmetten. Dus als je het vermoeden hebt dat je besmet zou kunnen zijn geraakt, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland onder twijfelachtige omstandigheden een medische behandeling hebt ondergaan, raadpleeg dan de huisarts. De arts zal je dan ongetwijfeld een bloedonderzoek laten ondergaan in laboratorium of ziekenhuis.

Behandeling

Ten opzichte van vroeger is de behandeling van hepatitis-C beter geworden. De therapie bestaat uit het innemen van pillen en het krijgen van de benodigde injecties. Meestal is de ziekte na een behandeling van een half jaar onder controle.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Hepatitis B: symptomen, overdracht, diagnose en behandelingHepatitis B: symptomen, overdracht, diagnose en behandelingHepatitis B behoort tot de ernstige infectieziektes. In de volksmond staat hepatitis B ook wel bekend als geelzucht. Het…
Hepatitis C: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseHepatitis C: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseHepatitis is een ontsteking aan de lever en wordt veroorzaakt door een virus. Bij een op de vijf mensen gaat hepatitis C…
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…

Dikkedarmkanker: Klachten, diagnose, behandelingDikkedarmkanker: Klachten, diagnose, behandelingDikkedarmkanker is van de soorten kanker, die voorkomen in het spijsverteringskanaal, samen met endeldarmkanker, de mees…
Galblaaskanker: Verschijnselen en behandelingGalblaaskanker: Verschijnselen en behandelingGalblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker. Mensen die grote galstenen gehad hebben, hebben 4 tot 5% meer kans om ga…
Bronnen en referenties
  • Nat. Hepatitis-C campagne
  • Vriendin nr. 50, 2016
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.