Hepatitis B: symptomen, overdracht, diagnose en behandeling

Hepatitis B: symptomen, overdracht, diagnose en behandeling Hepatitis B behoort tot de ernstige infectieziektes. In de volksmond staat hepatitis B ook wel bekend als geelzucht. Het hepatitis-B-virus is de aanstichter van de ziekte. Het virus is verantwoordelijk voor de ontsteking die in de lever ontstaat. Het virus van hepatitis B is uiterst besmettelijk.

Symptomen

  • Gele huid (geelzucht)
  • Geel ooglid
  • Vermoeidheid
  • Misselijk
  • Afnemende eetlust
  • Donkerbruine urine
  • Lichte ontlasting
  • Koorts

Geelzucht is niet de juiste benaming voor hepatitis B. Elke ontsteking aan de lever leidt vaak tot geelzucht. Niet bij elke patiënt treden alle symptomen op.

Het verloop van de ziekte

Het virus wordt overgebracht door sperma, bloed en vaginaal vocht. Een klein beetje sap kan daarvoor al genoeg zijn. Bij elke patiënt verloopt de ziekte anders. Er zijn mensen die er bijna niets van merken, terwijl andere patiënten door de ziekte op het randje van de dood zweven. Eén op de drie geïnfecteerde mensen wordt ziek. De meest voorkomende klachten zijn koorts, weinig eetlust en vermoeidheid. Hepatitis B gaat doorgaans vanzelf over. Bij vijf tot tien procent van de patiënten wordt de ziekte chronisch. Dat kan zorgen voor steeds verdere achteruitgang van de lever (levercirrose). Ook zijn er mensen die het virus bij zich blijven dragen, maar zelf niet ziek zijn. Deze mensen kunnen het virus dan nog steeds overdragen aan anderen. Als de lever gaat haperen ontstaan er gevaarlijke situaties. Er zal minder gal worden uitgescheiden, waardoor de poep een lichte kleur aanneemt. De uitwerpselen kunnen er dan zelfs grijs gaan uitzien. De galkleurstoffen gaan zich opstapelen in het bloed en in de huid. Daardoor kan het vel er geel gaan uitzien. De nieren verwerken een portie van de galkleurstoffen, waardoor de plas er donkerbruin gaat uitzien.

Diagnose

Een arts kan de diagnose van hepatitis B vrij snel stellen aan de hand van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek geeft snel duidelijkheid. Andere oorzaken zoals galstelen of een gezwel aan de alvleesklier dienen te worden uitgesloten.

Behandeling

Acute hepatitis B kan niet worden genezen met medicijnen. De ziekte moet vanzelf overgaan. Het is belangrijk dat de patiënt rust neemt en geen alcohol gebruikt. Genezing gebeurt meestal in vier tot zes weken, maar het kan ook langer duren. Chronische hepatitis B kan wel worden behandeld. Dat gebeurt onder meer met interferon. Wanneer iemand hepatitis B heeft dient de GGD te worden ingelicht. Medewerkers van de GGD onderzoeken of mensen in de omgeving van een patiënt zijn geïnfecteerd of een risico lopen op besmetting. Eventueel kunnen zij een inenting krijgen tegen hepatitis B.

Besmetting

Hepatitis B kan op verschillende manieren worden overgedragen. Het virus komt voor in bloed en lichaamssappen zoals sperma en vaginaal vocht. De belangrijkste oorzaken van besmetting zijn het hebben van seks en het spuiten met gebruikte naalden. Bij het hebben van seks zijn pijpen en beffen belangrijke oorzaken van het overbrengen van hepatitis B. Gebruik daarom een condoom. De kans op hepatitis B wordt groter wanneer seksende mensen een wondje in het slijmvlies hebben, het doen tijdens de menstruatieperiode of al een geslachtsziekte hebben. Junks raken vaak besmet wanneer ze naalden aan elkaar uitlenen om te spuiten. Ook dokters en verpleegkundigen moeten uitkijken met spuiten. Wanneer ze zich per ongeluk met een gebruikte naald steken lopen ze ook kans op hepatitis B. Verder kunnen ook zwangere vrouwen met hepatitis B de ziekte aan hun kind overbrengen.

Voorkomen van besmetting

Besmetting met hepatitis B is te voorkomen te vrijen met condoom. Wanneer een bekende van u de ziekte heeft is het raadzaam u te laten inenten tegen hepatitis B. Deel geen scheermesjes met elkaar en wees er honderd procent zeker van dat bij het laten zetten van een tatoeage of piercing geen gebruikte naalden en mesjes worden gebruikt. Bij het reizen naar Aziatische, Afrikaanse en Midden-Amerikaanse landen is het heel raadzaam om u te laten inenten tegen hepatitis B. De ziekte komt in deze landen namelijk vaak voor.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
Infectieziekten bij kinderen – Hepatitis AEen kindje heeft al enkele dagen koorts, gebrek aan eetlust en pijn rechts in de bovenbuik. Na een paar dagen kleurt het…
Hepatitis C: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseHepatitis C: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseHepatitis is een ontsteking aan de lever en wordt veroorzaakt door een virus. Bij een op de vijf mensen gaat hepatitis C…
Chronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingChronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingDe spijsvertering is een van de belangrijkste functies van de lever. De lever maakt gal, en dat wordt opgeslagen in de g…

Borstontsteking: symptomen, diagnose, oorzaak en behandelingBorstontsteking: symptomen, diagnose, oorzaak en behandelingEen borstontsteking (mastitis) is zoals de naam al zegt een ontsteking aan de borst. Deze aandoening treft vooral vrouwe…
Zeurende pijn in liesstreek – Wat kan de oorzaak zijn?Zeurende pijn in liesstreek – Wat kan de oorzaak zijn?Een zeurende pijn in de liesstreek kan heel lastig zijn. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Heel veel mensen heb…
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.