Aandoeningen van de gal

Aandoeningen van de gal Teneinde het lichaam in staat te stellen vetten te kunnen verteren wordt door samentrekking van de galblaas galvloeistof aan de 12-vingerige darm (duodenum) afgegeven. Deze darm, die een onderdeel is van de dunne darm, sluit direct aan op de maag. Aldaar worden de vetten daadwerkelijk verteerd. Galvloeistof, een dikke geelgroene vloeistof wordt continu geproduceerd door de lever, die via de galkanalen in de galblaas terechtkomt om aldaar te worden opgeslagen. Indien benodigd voor de spijsvertering gaat de gal echter naar de twaalfvingerige darm. Gal bestaat naast slijm en water uit galzouten, bilirubine en cholesterol. In geval van stagnatie van de aanvoer van galvloeistof worden voedingsstoffen en vitaminen niet goed opgenomen.

Algemeen

Bij indikking van galvloeistof, wat ontstaat doordat de vloeistof langere tijd niet of nauwelijks beweegt en doordat in de galblaas water aan de gal wordt onttrokken, kunnen galstenen ontstaan. Deze galstenen kunnen onderscheiden worden in cholesterol- en bilirubine galstenen. Cholesterol galstenen komen het meeste voor en dan nog voornamelijk bij vrouwen. Een gebrekkige galblaas kan naast oor- en schouderklachten ook verspringende pijnen aan de zijkant van het lichaam en oedeem aan kin en wang veroorzaken. Een storing aan de galblaas kan ook een overschot aan energie veroorzaken, hetwelk zich kan uiten in pijnlijke gewrichten, het krijgen van slaap, zuchten en oedeemvorming onder de knie.

Disfunctie van de galblaas

Symptomen van zowel een teveel als een tekort aan energie als gevolg van een disfunctie van de galblaas zijn:
  • duizeligheid, jeukende oren en doofheid
  • pijn aan de kaak en de zijkant van het hoofd
  • een bittere smaak in de mond
Verstopte galwegen staan aan de basis van veel ziekten, daarbij kunnen onderscheiden worden:
aambeien, CVS/ME, depressie, gewrichtsproblemen, hoofdpijn/migraine, infecties, koude ledematen, problemen met spijsvertering en tandvlees- en urinewegklachten.

Diverse galaandoeningen

Galstenen

Veelal ontstaan deze stenen, die kunnen voorkomen in de galblaas of de galwegen in de lever, door een te veel aan ingedikte cholesterol. De meest voorkomende galstenen bestaan uit cholesterol, kalk en galkleurstof. In eerste instantie veroorzaken ze veelal geen problemen, dit geschiedt eerst indien ze klem komen te zitten in de galwegen. Daarbij neemt de pijn rechtsboven in de buik geleidelijk toe en kan deze pijn uitstralen naar de borst, rechter- schouder en rug. Koorts en rillingen zijn de onderliggende symptomen. Diep ademhalen verergert de problemen. Om dit probleem aan te pakken zijn er verschillende mogelijkheden:
  • eerst en vooral veel water drinken
  • een dieet met matige hoeveelheden vet, boter of margarine
  • vergruizen van de stenen door echogeluidsgolven, daarbij kunnen infecties ontstaan
  • chemische middelen: alleen bij kleine stenen toepasbaar, is in 50% van de gevallen succesvol
  • verwijderen van de galblaas, als laatste redmiddel en bij hevige klachten, via laparoscopie

Galwegenontsteking (cholangitis)

Bij een gewone ontsteking is er sprake van een ontsteking van een buiten de lever gelegen grote galweg. Een en ander kan ontstaan door galstenen of een gezwel.

Primaire scleroserende cholangitis (PSC)

Hierbij zijn meerdere galwegen buiten de lever, alsmede kleine galwegen binnen de lever, ontstoken. Een algehele verstopping van de galwegen veroorzaakt galstuwing, ook wel cholestase genoemd, waarbij afvalstoffen zich gaan ophopen. Dit leidt uiteindelijk tot leverschade. Poreuze galstenen in de lever zijn in het algemeen moeilijk aantoonbaar.

Progressieve familair intra-hepatische cholestase (PFIC)

Dit is een erfelijke aandoening die zich voor kan doen in vier verschillende vormen, waarbij zowel de vader als de moeder drager is. Hierbij is de afvoer van galvloeistof verstoord, hetgeen tot stuwing van de gal leidt.

Galblaaskanker

Deze zeldzame vorm van kanker ontstaat door een overmatige celdeling een gezwel of een tumor. De kwaadaardige tumoren veroorzaken normaliter geen symptomen, totdat ze de omliggende organen bereiken. Indien de galwegen door een tumor verstopt wordt dan ontstaat door het terugstromen van de galvloeistof in het bloed geelzucht, die zich zeer snel ontwikkelt. De meest toegepaste behandeling inzake galblaaskanker geschiedt middels een operatie, waarbij de tumor operatief verwijderd wordt.
© 2015 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galwegontsteking: symptomen, oorzaak, behandeling & prognoseGalwegontsteking: symptomen, oorzaak, behandeling & prognoseGalwegontsteking symptomen bestaan uit buikpijn In de rechterbovenzijde of in het midden van de bovenbuik. Deze pijn kan…
Ziekte van Caroli: Galwegaandoening met galwegontstekingenZiekte van Caroli: Galwegaandoening met galwegontstekingenDe ziekte van Caroli is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij een verwijding van de galwegen aanwezig is in bepaald…
Galblaasaandoeningen: oorzaken aandoeningen aan de galblaasGalblaasaandoeningen: oorzaken aandoeningen aan de galblaasGalblaasaandoeningen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook komen galblaasaandoeningen meer voor bij mensen di…
Cholangitis: Ontsteking van galwegen met koorts en buikpijnCholangitis: Ontsteking van galwegen met koorts en buikpijnBij cholangitis ontstaat een ontsteking van de galwegen. Dit zijn de buizen die gal van de lever naar de galblaas en dar…

Waarom moet ik vaak plassen? PlasproblemenWaarom moet ik vaak plassen? Plasproblemen'Waarom moet ik vaak plassen?' is een vraag die veel mensen zich stellen. Vaak heeft vaak moeten plassen te maken met ou…
Kramp in kuit tijdens slapen: oorzaken kuitkrampen 's nachtsKramp in kuit tijdens slapen: oorzaken kuitkrampen 's nachtsHeb je last van kramp in de kuit ofwel kuitkrampen tijdens het slapen? Gemiddeld 40 procent van alle oudere Nederlanders…
Bronnen en referenties
Reacties

Jochen Schmitz, 30-07-2019
Geachte redactie.
Was interessant om te lezen over gal klachten. Ik heb een vraag. Een paar weken geleden heb ik voor het eerst een bittere smaak in mijn mond gehad die na 2 dagen was verdwenen. Ik heb het vergeten en geen aandacht meer aan besteed tot heden ochtend ik opnieuw een bittere smaak heb gehad.
Ik denk dat het te vroeg is om nu reeds een arts op te zoeken gezien hier in Thailand ik niet zo overtuigd ben van de kennissen van artsen. (eigen ervaring in 25 jaar)Heeft u een advies voor mij?
Al vast bedankt.
Jochen Reactie infoteur, 30-07-2019
Ik denk dat hier meer een advies van een arts op zijn plek is. Alhoewel ik snap dat da tin Thailand niet zo gemakkelijk is.

Vonnie, 03-07-2019
Beste Zonne,

Dank voor je artikel. Ik vond hier veel herkenning in. Graag neem ik je artikel ter ondersteuning mee naar de arts maar zou je mij een wetenschappelijk artikel kunnen aanbevelen waarin doofheid i.v.m. galaandoeningen wordt omschreven?

Ik herken alle punten/kwalen op je lijstje maar wil het graag onderbouwen met een wetenschappelijk artikel. Mag in een vreemde taal zijn, geen probleem.

Alvast hartelijk dank, Vonnie Reactie infoteur, 03-07-2019
Fijn dat het artikel je misschien een beetje heeft kunnen helpen. Misschien dat je zelf even kunt googlen op wetenschappelijk onderzoek + gal + doofheid? Of in het engels scientific + gallbladder + deaf. Dan vind je o.a. dit artikel https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4593166/, maar ik weet niet of je zoiets bedoelt?

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 29-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.