Natuurgeneeskunde: Nierstenen, nierbekkenontsteking

De getroffene van een niersteen wordt van de ene minuut op de andere door een zware aanval verrast. Erge pijn, die vanuit de nier- streek naar de blaas, de geslachtsorganen en naar de bovenbenen uitstraalt.

Nierstenen

Symptomen:

De patient wordt van de ene minuut op de andere door een zware aanval verrast. Erge pijn, die vanuit de nier- streek naar de blaas, de geslachtsorganen en naar de bovenbenen uitstraalt. De koliek kan enige uren maar ook dagen duren. Overgeven, nervositeit, versnelling van de pols kunnen voorkomen. Glijdt de steen in het nierbekken terug of naar de blaas, dan houden de pijnen plotseling op. De urine die daarna komt is meestal vol bloed. Bij een steen die in de blaas terechtgekomen is vormen zich vaak nieuwe blaasstenen.

Oorzaak:

Te veel zuurhoudend en eitwitrijk voedsel. Vitaminearm voedsel (vooral vitamine A), chronische verstopping, chronisch koude voeten. Door overmatig gebruik van koffie, sterke thee, cacao of alcohol kunnen eveneens nierstenen gevormd worden. Ook een slechte verbranding van de afvalstoffen in de stof- wisseling door te weinig beweging en ademen kan de oorzaak zijn. Het zijn niet altijd stenen die bij het loskomen de pijn veroorzaken, ook niergruis kan pijn geven.

Hoe kunnen de stenen ontstaan en uit welke bestanddelen bestaan ze? Ze ontstaan als het slijmvlies niet genoeg beschermende stoffen heeft om het zout dat in de urine wordt afgescheiden, tegen te houden.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen de stenen zo groot als een biljartbal worden. Ze kunnen zacht en glad zijn, maar ook hard met scherpe kantjes. Die laatste soort veroorzaakt dan ook vaak verwondingen, waarvan bloedingen het gevolg zijn. Ze bestaan uit urinezure zouten, waarbij soms één bepaalde soort de boventoon kan voeren.

Behandeling:

Tijdens de aanval lavementen, zo warm als verdragen wordt. Opstijgende halfbaden. Als de pijn het toelaat, strijkbewegingen maken over de urinewegen, van de nieren naar de blaas, om de steen af te voeren. Hete lichaamswikkels. Kamillethee. Patiënten die vaak niersteenkoliek gehad hebben, zweren bij paardrijden of wielrennen. Of per dag 100 g pure glycerine drinken. Of iedere avond voor het slapen gaan een glas mineraalwater drinken, waaraan een eetlepel wij nazijn is toegevoegd. Bij niergruis of nierzand het kruid herderstasje gebruiken. Ik zelf heb het nierzand weg gekregen met acupunctuur en met de rolkuur, niergruis door een rechtzetten van de 7de borstwervel en een Kneippbehandeling al naargelang de oorzaak. Bij nierstenen is er veel succes met het aanbrengen van bloedzuigers en met de Schlenz-kuur. In ieder geval moet, zo gauw de aanval over is, een ander dieet gevolgd worden. Lange tijd rauwkost, daarna vegetarisch voedsel, zoutarm voedsel, uitgeperste vruchten en groentesap. Verboden zijn in ieder geval: rabarber, tomaten, zuring, paddestoelen, vijgen, cacao en chocolade. Drie keer per week heermoesbaden, wissel-voetbaden, koude begietingen toepassen.

Genezingsproces:

In het algemeen kan men nierstenen zonder operatie kwijtraken. Zonnebaden, droog borstelen en wassingen van de huid, diep inademen.

Ter voorkoming:

Vitaminerijk voedsel, regelmatige stoelgang, veel beweging, op de goede manier ademhalen, inademen door de neus, de buik uitzetten, uitademen door de mond, de buik intrekken. Matig gebruik van cacao, sterke thee, koffie en alcohol.

Nierbekkenontsteking

Symptomen:

Kan met koude rillingen en hoge koorts, pijn in de nierstreek, hoofdpijn en erg onwel-voelen beginnen. Bij een acute vorm koorts en koude rillingen. Deze klachten heeft de 65-jarige patiënte echter niet. Ze heeft pijn in de lendestreek en voelt zich de hele dag moe.

Oorzaak:

Een onderzoek met de diatherapunctuur geeft uitsluitsel. Om zeker te zijn onderzoek van de urine; de urine is troebel en bevat etterdeeltjes en nierbekkencellen. Door een speciaal onderzoek zijn de verwekkers van de ontsteking vastgesteld, namelijk colibacteriën. Doornat rondlopen met een zware verkoudheid als gevolg, kan ook een oorzaak zijn.

Behandeling:

Neuraltherapie boven de nieren. Schlenzkuur. Behandeling volgens Kneipp. Vegetarisch voedsel.. Bedrust. Zorgen voor een goede stoelgang. Lichaamswikkels na hete kompressen.

Genezingsproces: Er bestaat steeds het gevaar voor een terugslag.

Ter voorkoming:

Het lichaam goed verzorgen, zonnebad, lucht- bad, droog borstelen, regelmatige stoelgang. Let erop steeds warme voeten te hebben en draag bij koud weer warm ondergoed.

Nierontsteking

Symptomen:

Dit is een gevaarlijke ziekte omdat ze kan overgaan in een chronische ontsteking, waardoor weer nierverschrompeling kan ontstaan (moeilijke behandeling met een ionen-modulator en Schropfkuur). Slepend begin; moe, lamlendig voelen, pijn in de ledematen en misselijkheid. Gezwollenheid in het gezicht, vooral rondom de ogen (onnatuurlijke traanzakjes vormen zich). Dorstgevoel en vermindering van de hoeveelheid urine. De urine ziet er vaak smerig rood uit. Meestal hoge bloeddruk, gevaar voor het hart en de bloedsomloop.

Oorzaak:

De ontsteking ontstaat meestal één tot twee weken na de infectie (roodvonk, dysenterie) of komt na een zware kou. Ontstoken amandelen kunnen ook nierontsteking veroorzaken.

Behandeling:

Acupunctuur volgens Baunscheidt in de lendenen en benen; Schröpfmassage. Strenge bedrust, 5 dagen vasten, later overgaan op een fruitdieet en tenslotte vegetarisch voedsel. De huid stimuleren door warme hele zitbaden, hete hooibloemenzakjes op de nierstreek, voet- en onderlichaamsdampbaden.

Genezingsproces:

Iedere nierontsteking is, als men op tijd begint met de behandeling, te genezen. Belangrijk is natuurlijk het wegnemen van de oorzaak.

Ter voorkoming:

Ziekten aan de amandelen zien te voorkomen. Goed uitzieken bij infectieziekten. Als de klachten beginnen, melkwikkels op het onderlichaam leggen; om de twee dagen herhalen. Meteen naar de dokter gaan.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking of Pyelonefritis is een ontsteking van de nieren en is een nieraandoening die vrij vaak voorkomt. H…
De geneeskracht van boomhortensiaDe geneeskracht van boomhortensiaEen hortensia is een veel geziene plant in tuinen. Hij krijgt mooie, grote, bolvormige bloemen. Het is een grote struik…
Nierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen kunnen gevormd worden wanneer de nieren teveel heeft van bepaald stoffen waardoor er ze gaan kristalliseren.…

Natuurgeneeskunde: Spataderen, adertrombose, aderontstekingEen 42-jarige vrouw is alleenstaand. Een rok draagt ze al lang niet meer, alleen maar lange broeken. Vanwege de lelijke…
Natuurgeneeskunde: Reumatiek, spierpijn, spierkramp‘Mijn spierpijn is niet meer uit te houden,’ zegt de 28-jarige tenniskampioen. ‘Sinds enige maanden kan ik bijna niet me…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Reacties

Susu (infoteur), 19-10-2008 #3
In 1999 tijdens mijn zwangerschap kreeg ik heel erg pijn in mijn linker zij.
De pijn hield dagenlang aan. Ik ging naar de huisarts die liet een rontgenfoto maken.
Daar bleek dat ik nierstenen had.Maar omdat ik zwanger was kon er niks gedaan worden als operatie ed.
Dus kreeg ik een catheter in mn linker zij, die moest er voor zorgen dat het urine die overbleef in de nier niet tegen mijn nier duwde dat het pijn deed.Het hielp wel ik had geen pijn meer.
Na mijn bevalling werd het steentje weggehaald.
Vanaf 1999 tot nu toe ben ik 3 keer behandeld voor nierstenen. Nu over 3 weken moet ik weer behandeld worden want er blijkt weer eentje te zijn. Maar wat ik niet snap is : als ik aan mijn uroloog vraag waarom ik zo vaak niersten krijg is zijn antwoord je lichaam maakt dat steeds aan. Maar kan er eigenlijk niet onderzocht worden waarom mijn lichaam dat dan aanmaakt?.Dat ga ik hem de volgende keer vragen. Misschien moet ik anders gaan eten ofzo. Maar dat moet de uroloog ook zelf kunnen bedenken van laten we een onderzoek ofzo doen? Maar nee daar denkt hij niet aan. Reactie infoteur, 26-10-2008
Beste Susu,

Er blijkt een verband te zijn tussen erfelijkheid en nierstenen. Alvorens verdere en misschien onnodige onderzoeken te ondergaan is het misschien een idee om bij jezelf na te gaan in hoeverre niersteenproblemen er bestaan binnen de familie en dat tot in detweede graad, dus tot de grootouders.

Vriendelijke groet,

Sophocles

Otto, 29-07-2008
Wat is het beste geneesmiddel voor de pijn
b.v.d. otto Reactie infoteur, 30-07-2008
Beste Otto,

Zoals koorts is pijn een signaal van het lichaam. Koorts signaleert een aanval van een virus of bacterie, pijn signaleert dat er wat mis is in het lichaam. Pijn is een signaal om een arts te raadplegen, hij is de geschikte persoon om een pijnstiller voor te schrijven. Afhankelijk van de aandoening zal hij een pijnstiller voorschrijven.

Sophocles

Joppe, 23-04-2008
Schandalig dat hier voor een ernstige aandoening als een nierbekkenontstekking dit soort kwakzalverij wordt aangeraden als massages, bedrust en dieet! Nierbekkenontsteking is een zeer ernstige aandoening welke zonder antibiotische behandeling zeer frequent ontaard in een urosepsis (dwz een bloedvergiftiging obv de bacterien die een nierbekkenontsteking veroorzaken). Een op deze manier behandelen van een nierbekkenontsteking kan tot permanente schade aan de nier leiden en, wat nog erger is, zelfs fataal zijn. Als u koorts heeft (anaal gemeten) en pijn in 1 flank/rug dan is dat ALTIJD een goede reden om naar de huisarts te gaan. Reactie infoteur, 23-04-2008
Joppe,

Heb jij ergens gelezen dat een bezoek aan de arts wordt afgeraden?

Zowel de natuurgeneeskunde als de homeopathie gaan er van uit dat onder andere met geneesmiddelen op kruidenbasis en met een andere levenshouding "ziek en zeer" op een andere manier verholpen kan worden dan met chemicalien die wij zo graag "medicijnen" noemen.

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.