Branderig gevoel bij het plassen: oorzaken branderig gevoel

Branderig gevoel bij het plassen: oorzaken branderig gevoel Een branderig gevoel bij het plassen is een vervelende klacht. Vaak is branderige pijn bij het urineren een symptoom van een urineweginfectie, in het bijzonder een blaasontsteking. Een branderig gevoel bij het plassen kan te wijten zijn aan een ontsteking van de urinewegen. De plasbuis (urethra), blaas, urineleiders en nieren vormen de urinewegen. De urineleiders zijn twee ongeveer 25 cm lange buizen met een diameter van 5 mm, die urine van de nieren naar de blaas transporteren. Ontsteking in een van deze organen kan pijn veroorzaken tijdens het plassen. Vrouwen hebben meer kans om een urineweginfectie te krijgen dan mannen. Dit komt omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen. Dit betekent dat bacteriën een kortere afstand hebben om de blaas te bereiken. Vrouwen die zwanger zijn en vrouwen na de overgang hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van urineweginfecties. Er zijn ook andere aandoeningen die een branderig gevoel bij het plassen kunnen veroorzaken.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Oorzaken van een branderig gevoel bij het plassen

Er zijn verschillende oorzaken van een branderig gevoel bij het plassen. De meest voorkomende is een urineweginfectie, meestal een bacteriële blaasontsteking. De urinewegen bestaan ​​uit de nieren, de blaas en de urethra (plasbuis). De urethra of plasbuis is de buis die urine uit het lichaam transporteert. Bacteriën kunnen zich in het slijmvlies van de plasbuis nestelen als de blaas niet op de juiste manier wordt geleegd. Dit veroorzaakt een plasbuisontsteking en een branderig gevoel bij het plassen.

Soms kan je een branderig gevoel bij het plassen krijgen terwijl je geen urineweginfectie of blaasontsteking hebt. Andere oorzaken van branderige pijn bij het plassen zijn onder meer:
 • Medicijnen. Bepaalde geneesmiddelen, zoals sommige vormen van chemotherapie, kunnen de blaas doen ontsteken.
 • Iets dat tegen de blaas drukt. Dit kan een eierstokcyste zijn of een niersteen die bij de ingang van de blaas zit.
 • Vaginale infectie of irritatie.
 • Gevoeligheid voor chemicaliën in producten. Vaginale douches, vaginale smeermiddelen, zeep, geparfumeerd toiletpapier of andere middelen die toegepast worden in de vagina kunnen chemicaliën en andere stoffen bevatten die irritatie veroorzaken.
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen. Gonorroe, chlamydia of herpes kunnen bij sommige mensen een branderige pijn bij het plassen veroorzaken.
 • Prostaatontsteking.

Branderige pijn door een urineweginfectie

Een urineweginfectie is de grootste boosdoener van pijn bij het plassen. Een urineweginfectie wordt veroorzaakt wanneer bacteriën, vaak de E. coli, in je plasbuis terechtkomen en naar de blaas reizen en zich aldaar vermenigvuldigen. Dit resulteert in onaangename symptomen zoals een aanhoudende drang om te plassen en steeds kleine beetjes plassen. Als je een branderig gevoel ervaart tijdens het plassen, vooral aan het einde van de urinestroom, kan dit een teken zijn van een urineweginfectie. Flink drinken kan de bacteriën verdrijven. Blaasontsteking komt veel voor en kan vanzelf genezen. Soms is een antibioticakuur nodig.

Schimmelinfectie

Een ongemakkelijk branderig gevoel tijdens het plassen is ook een veel voorkomend symptoom van een vaginale schimmelinfectie, die kan optreden als gevolg van een overgroei van gist in de vagina. Een dergelijke infectie gaat vaak gepaard met een ander veelbetekenend symptoom:; bij een schimmelinfectie heb je meestal een dikkere vaginale afscheiding, die er in feite uitziet als witte kwark. Schimmeldodende medicijnen kunnen de infectie opheffen, waarvan sommige vrij verkrijgbaar zijn, en sommige worden voorgeschreven door de huisarts. Om terugkerende schimmelinfecties te voorkomen, is het belangrijk om een goede hygiëne te handhaven, katoenen (ademend) ondergoed te dragen en om zo snel mogelijk je bezwete kleding uit te doen als je hebt gesport. Ook is het verstandig om hygiënesprays te vermijden; deze kunnen de vaginale flora verstoren.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een aandoening als gevolg van een onbalans in de vaginale flora, wat kan leiden tot een afscheiding die ruikt naar vis en pijn bij het plassen. Veelal gaat deze vervelende aandoening vanzelf over binnen een aantal weken. Zelfzorg kan bestaan uit het afspoelen van de vagina met lauw water; gebruik vooral geen zeep. Bij aanzienlijke klachten kan de huisarts metronidazoltabletten voorschrijven. Dit is een antibioticum.

Seksueel overdraagbare aandoening (soa)

Veel soa's kunnen onder meer een branderig gevoel bij het plassen veroorzaken, naast allerlei andere symptomen. In veel gevallen vertonen soa's helemaal geen symptomen.

Genitale herpes

Genitale herpes, een zeer veel voorkomende virale infectie bekend om het veroorzaken van zweren in de mond en geslachtsdelen, is een mogelijkheid.

Chlamydia

Een branderig gevoel bij het plassen kan komen door chlamydia. Chlamydia is een bacteriële infectie die vooral voorkomt bij vrouwen onder de 25 jaar. Het is in Nederland de meest voorkomende soa.

Gonorroe

Gonorroe (in de volksmond een 'druiper' genoemd) wordt veroorzaakt door een bacterie. De afscheiding die optreedt is vaak gelig of groen en geeft een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen.

Trichomonas

Trichomonas kan ook aanwezig zijn met vreselijk ruikende afscheiding en pijn tijdens het plassen. kan Het kan een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas veroorzaken.

Wondjes in de vagina

Scherpe, plotselinge pijn en branderig gevoel tijdens het plassen kan komen door wondjes in de vagina, die je bijvoorbeeld hebt verkregen door geslachtsgemeenschap terwijl je vagina te droog was.

Gebruik van producten voor intieme hygiëne

De vagina reinigt zichzelf en het is onzin om te geloven dat het vaginale gebied vies is en dat je je vagina zou moeten schoonmaken met deodorants en intieme sprays. Dat is niet het geval. De vagina beschikt namelijk een goed zelfreinigend mechanisme om de pH in balans te houden en dode huidcellen en slijm etc. af te voeren. Als je vaginale douches of producten voor vrouwelijke hygiëne gebruikt, kan je last krijgen van irritatie wat leidt tot een branderig gevoel bij het plassen. Als je huid supergevoelig is, kan dit zelfs gebeuren door geurige bubbelbaden. Het enige wat je nodig hebt om je vulva te reinigen is wat lauw water, en je hoeft niet eens je eigenlijke vagina te wassen. Laat je vagina zichzelf reinigen.

Atrofische vaginitis na de overgang

Hormonale veranderingen en hormonale schommelingen tijdens de overgang kunnen resulteren in een fenomeen dat bekend staat als atrofische vaginitis of vaginale atrofie. De huid van de vulva en de vagina wordt dunner doordat na de overgang de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen sterk afneemt. Dit dunner worden van de huid kan leiden tot een branderige gevoel en irritatie tijdens seksuele gemeenschap, plassen, of terwijl je gewoon bezig bent met je dagelijkse leven.

Branderig gevoel tijdens het plassen tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayBranderig gevoel tijdens het plassen tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Huisarts raadplegen

Soms komt en gaat een branderige gevoel tijdens het plassen vanzelf. Maar het kan ook wijzen op een onderliggende aandoening die behandeling behoeft. Als je een van de volgende symptomen opmerkt, samen met pijn bij het plassen, raadpleeg dan je huisarts:

Maak ook een afspraak met je huisarts als je zwanger bent en pijn bij het plassen ervaart.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen is een probleem waar een heleboel vrouwen regelmatig last van hebben. Plasklachten bij de vrouw bes…
Symptomen van blaasontsteking behandelenSymptomen van blaasontsteking behandelenEen blaasontsteking veroorzaakt een branderige pijn in de onderbuik en/of de schaamstreek. Het maakt ook eveneens het pl…
Wel of geen blaasontstekingWel of geen blaasontstekingBlaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, komt vaak voor. Ongeveer één op de vijftig mensen hebben er in meer o…
Pijn als je moet plassenPijn als je moet plassenNiets zo vervelend als pijn tijdens het plassen, of pijn voelen wanneer er aandrang is tot plassen. Pijn is altijd een t…

Hepatische encefalopathie: Hersenaandoening door leverziekteHepatische encefalopathie: Hersenaandoening door leverziektePatiënten met een chronische leverziekte ervaren mogelijk diverse wijzigingen inzake het gedrag, de stemming, de spraak,…
Hersenmist (brain fog): Geheugen- en concentratieproblemenHersenmist (brain fog): Geheugen- en concentratieproblemenHersenmist (brain fog) is een symptoom waarbij door diverse aandoeningen en omgevingsfactoren problemen ontstaan met het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Zorro4, Pixabay
 • https://kidshealth.org/en/parents/urination-pain-sheet.html
 • https://www.medicinenet.com/burning_urination/symptoms.htm
 • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/painful-urination/
 • https://youngwomenshealth.org/2016/04/19/i-have-pain-in-the-inside-of-my-vagina-when-i-pee/
 • https://www.msdmanuals.com/home/kidney-and-urinary-tract-disorders/symptoms-of-kidney-and-urinary-tract-disorders/urination,-pain-or-burning-with
 • https://www.emedicinehealth.com/dysuria/article_em.htm
 • https://bladdercancer.net/symptoms/pain-buring-urination/
 • Afbeelding bron 1: La Gorda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.