Enkele ziekten van de nieren en urinewegen

De nieren liggen ter weerszijden van de wervelkolom achter de buikholte ter hoogte van de laatste twee borstwervels en de eerste twee lendewervels. De functies van de nieren zijn de verwijdering uit het bloed van een aantal bij de stofwisseling ontstane schadelijke afvalstoffen, en de verwijdering van overtollig water en keukenzout uit ons lichaam. Vanuit de nieren gaat de urine via de urineleiders naar de blaas.

Nierstenen

Nierstenen zitten meestal in het nierbekken, maar kunnen ook in het eigenlijke nierweefsel ontstaan. Ze kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van een niersteenkoliek, vooral wanneer kleinere steentjes uit het nierbekken de urineleiders ingaan. Er ontstaat dan een heftige peristaltiek van de urineleider die als zeer pijnlijk wordt ervaren. De pijn begint in de nierstreek (lendestreek) en straalt van daaruit schuin naar voren en beneden tot in de streek van de blaas.
De therapie van de niersteenkoliek bestaat uit het toedienen van een stof die de hevige peristaltiek in de ureter opheft. Wordt het steentje niet langs de natuurlijke weg afgevoerd, of is het hiervoor zonder meer te groot, dan is een operatie ter verwijdering van de steen noodzakelijk.

Nierbekkenonsteking

De wand van het nierbekken is ontstoken. De patient heeft hoge koorts met soms een koude rilling en een doffe pijn in de lendestreek. De urine bevat pus. Deze ziekte komt vooral nogal eens tijdens de zwangerschap voor. Vaak is de oorzaak ook een bemoeilijkte urineafvloed via de ureters door steenvorming of een tumor of er is sprake van een opstijgende infectie vanuit de blaas.
De therapie bestaat uit het toedienen van antibiotica en het wegnemen van eventuele urineafvloedbelemmerende factoren.

Blaasontsteking

Bij een blaasontsteking is de slijmvlieslaag van de wand van de urineblaas ontstoken. De patient heeft een matige temperatuurverhoging en klaagt erover dikwijls te moeten urineren, waarbij een pijnlijk schrijnend gevoel optreedt, vooral aan het eind van de lozing. Een blaasontsteking komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Blaasontsteking kan uit zichzelf weer over gaan. Veel drinken is van belang. Als medicatie kan een antibiotica worden gegeven.

Blaasstenen

Blaasstenen kunnen in betrekkelijk korte tijd ontstaan en wel zo groot worden als een kippeei. Vooral wanneer een verblijfscatheter aanwezig is bestaat er een gerede kans op het ontstaan van een blaassteen. Op de catheterpunt zet zich dan wat gruis af dat, als het loslaat en in de blaas terecht komt, het startpunt kan vormen voor het ontstaan van een blaassteen doordat zich steeds meer zouten op een groter stukje gruis gaan afzetten.
De therapie bestaat uit een operatie waarbij de steen verwijderd wordt.
© 2007 - 2024 Reits133, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nierbekkenontsteking: symptomen, diagnose en behandelingNierbekkenontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen nierbekkenontsteking treedt vooral op bij jongvolwassenen en personen van middelbare leeftijd. Officieel heet deze a…
Nierbekkenontsteking: pijn in onderrug, misselijk, verwardNierbekkenontsteking: pijn in onderrug, misselijk, verwardEen nierbekkenontsteking of pyelonefritis is een bacteriële infectie van een of van beide nierbekkens. Een nierbekken is…
Nierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking of Pyelonefritis is een ontsteking van de nieren en is een nieraandoening die vrij vaak voorkomt. H…
Hematurie: bloed in de urineBloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoening…

Epilepsie, letterlijk een vallende ziekteEpilepsie is een veel voorkomende aandoening, vooral bij kinderen en jeugdige volwassenen, maar ook bij oudere patienten…
Suikerziekte (diabetes Mellitus)De suikerziekte is een al sinds de oudheid bekende ziekte. Men stelde reeds vroeg vast dat de urine van de patienten lij…
Reits133 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.