Gescheurd gewrichtskapsel vinger: symptomen en behandeling

Gescheurd gewrichtskapsel vinger: symptomen en behandeling Een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger is een letsel dat men vaak oploopt tijdens balsporten. De vinger buigt niet in de richting waarin deze moet gaan, waardoor het gewrichtskapsel wordt beschadigd en mogelijk schade aan ligamenten optreedt. In het begin ervaar je een prikkelende pijn en na een tijdje gaat het over in een kloppende pijn. Andere typische symptomen van een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger zijn gewrichtspijn, zwelling, hematoom (blauwe plek) en pijn bij belasting van de vinger. Een bezoek aan je huisarts wordt aanbevolen bij een vermoedelijk gescheurd gewrichtskapsel in de vinger.
Gewricht / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gewricht / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gescheurd gewrichtskapsel in de vinger

Een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger komt vaak doordat je je vinger hebt overstrekt. Door overmatige kracht scheurt het gewrichtskapsel, wat resulteert in dislocatie van de vinger. Het gebeurt meestal in the heat of the moment, dat wil zeggen tijdens de beoefening van sporten zoals basketbal of volleybal, waarbij de bal soms de uitgestrekte vinger raakt. De getroffen persoon voelt pijn en zijn bewegingsvrijheid is beperkt als gevolg van de de scheur in het gewrichtskapsel van de vinger. Het kapsel kan een klein scheurtje hebben, maar ook volledig afscheuren en soms breekt er zelfs een klein botfragment mee af. Als het vingergewricht zijwaarts geknikt is, is er een overstrekking van het laterale gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden of ligamenten. Een dislocatie kan dan optreden. Het gewricht wordt niet voldoende bij elkaar gehouden. Het gewrichtskapsel is een omhulsel van bindweefsel dat de gewrichtsholte omgeeft. Het gewrichtskapsel is van binnen met slijmvlies bekleed en zorgt door afscheiding van het synoviale vloeistof dat de gewrichten gemakkelijk kunnen scharnieren. Door de ligamenten stabiliseert het gewrichtskapsel het gewricht.

Oorzaken

De oorzaken van een scheur in het gewrichtskapsel en mogelijk ook de banden hieromheen, zijn bewegingen waartoe een vinger anatomisch gezien niet in staat is. Dat wil zeggen dat de vinger bijvoorbeeld met kracht in een richting wordt gedrukt die hij niet kan uitvoeren. Vooral bij sportactiviteiten zoals volleybal of handbal kan een bal slecht op de vingers terechtkomen, wat kan leiden tot een scheur of scheurtje in het gewrichtskapsel. Ook bij een val kan er een scheurtje in het kapsel optreden.

Wanneer het kapsel scheurt, produceren kleinere gewonde bloedvaatjes vervolgens een pijnlijke blauwe plek en zwelling, wat leidt tot volledige blokkade van het gewricht. Het gewrichtskapsel bestaat uit een binnenste en een buitenste laag. Terwijl de binnenste laag het synoviale vloeistof produceert om de bewegingen soepel te ondersteunen, beschermt de buitenste laag de binnenste laag. Het gewrichtskapsel zorgt samen met de gewrichtsbanden voor stabiliteit. Een kracht van buitenaf of een knik creëert een scheur in het gewrichtskapsel en zorgt mogelijk voor beschadiging van de ligamenten.

Symptomen van een scheur in het kapsel

Verschijnselen

Typische symptomen van een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger zijn:

Beschrijving van de klachten

Een kapselbreuk in de vinger gaat soms gepaard met ernstige gewrichtspijn, zwelling, waterretentie en de vorming van een kneuzing. Bovendien treedt pijn op bij belasting van de getroffen vinger. Op het moment van verwonding kan een scherpe pijn optreden, het gewonde gewricht zwelt snel. De zwelling wordt veroorzaakt door het lekken van vloeistof uit het gewricht.

Het beschermen van de vinger nadat je het letsel hebt opgelopen, is uitermate belangrijk. Onmiddellijke afkoeling gedurende een periode van ten minste 20 minuten vermindert de acute pijn en de zwelling. Het aanbrengen van een compressieverband en het hoog houden van de vinger wordt aanbevolen, maar het is ook belangrijk om een arts te bezoeken bij vermoeden van een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger wordt gesteld door een arts. De arts stelt vragen over de aard van je klachten en de omstandigheden waardoor je het letsel opliep. Na een grondig lichamelijk onderzoek, waarbij de arts de gewonde vinger beweegt en goed beoordeelt, kan beeldvormend onderzoek worden ingesteld. Met behulp van een röntgenfoto kan een botbreuk (gebroken vinger) worden uitgesloten en kan een scheur in het kapsel worden vastgesteld. Middels een echografie kan een letsel aan de ligamenten worden uitgesloten. Als deze onderzoeken geen duidelijke diagnose opleveren, wordt een magnetische resonantietomografie uitgevoerd. De MRI-scan diagnosticeert meestal duidelijk een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger.

Complicaties

Bij een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger lijd je allereerst zeer hevige pijn. Deze pijn kan zich ook verspreiden naar de aangrenzende regio's en in de hele hand, dus het komt tot aanzienlijke beperkingen in de beweging van de hand en vinger. Pijn in het aangedane gewricht is niet ongewoon. De vinger zelf is vaak gezwollen en er zijn blauwe plekken zichtbaar. De klachten leiden vaak tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven.

Ook wordt de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderd en bij een gescheurd gewrichtskapsel. Naast de scheur in het kapsel kan de getroffen persoon ook last hebben van gescheurde ligamenten of overstrekking van de ligamenten. In de regel kan de pijn als gevolg van de scheur in het kapsel worden behandeld met behulp van pijnstillers, zoals paracetamol.

In sommige gevallen blijft er een bepaalde beperking van de vinger bestaan. Het kapsel blijft verdikt of er ontstaat later artrose in de vinger.

Behandeling van een gescheurd gewrichtskapsel

Eerste hulp

De behandeling van een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger hangt af van de diagnose van de arts. Onmiddellijk na het optreden van een scheur(tje) in het kapsel wordt het aangetaste gewricht gekoeld met een cold pack of ijs; breng nooit rechtstreeks ijs aan op de huid om bevriezing te voorkomen. Een volledige immobilisatie van het gewricht gedurende ten minste twee tot drie weken is absoluut noodzakelijk en bevordert het herstel nadat het kapsel is gescheurd. Elke nieuwe spanning op het gewricht kan mogelijk resulteren in permanente schade en beperkingen.

Fysiotherapie

In het geval van een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger, worden soms specifieke gewrichtsbewegingen aanbevolen, die de afbraak van een hematoom versnellen. Onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut kunnen dergelijke oefeningen worden uitgevoerd. De volledige genezing duurt ongeveer zes weken.

Buddytape of spalk

Bij een scheurtje in het kapsel is het belangrijk voldoende rust te houden. Met dit doel wordt, afhankelijk van het letsel, een buddytape (het tapen van de aangedane vinger aan de andere vinger) of een vinger c.q. duimspalkje gegeven.

Preventie

Het is moeilijk om een gescheurd gewrichtskapsel in de vinger te voorkomen, omdat de elasticiteit van de ligamenten, pezen en kapsels vermindert na de leeftijd van 30 jaar. Je wordt gevoeliger voor verwondingen. De eerste beschermende maatregel is het voldoende opwarmen voor een sportactiviteit.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gescheurd kniekapsel: symptomen, oorzaken en behandelingGescheurd kniekapsel: symptomen, oorzaken en behandelingEen opgerekt kniekapsel of een scheur in het gewrichtskapsel van de knie zijn twee van de meest voorkomende sportblessur…
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…
Verstuikte vinger: symptomen, oorzaken en behandelingVerstuikte vinger: symptomen, oorzaken en behandelingEen verstuikte vinger kan komen door overbelasting, verkeerd gebruik of (sport)letsel, waardoor de gewrichtskapsel of li…
Verstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVerstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseEen verstuikte teen beperkt je in het dagelijks leven en wordt geassocieerd met ernstige pijn. De functionaliteit van de…

Kyfoscoliose: Abnormale kromming van wervelkolomKyfoscoliose: Abnormale kromming van wervelkolomKyfoscoliose is een aandoening waarbij een abnormale kromming van de wervelkolom, zowel van voor naar achter als van lin…
Dysthymie: Aanhoudende depressieve stoornisDysthymie: Aanhoudende depressieve stoornisEen aanhoudende depressieve stoornis (oude term: dysthymie) is een chronische psychische aandoening waarbij de gemoedsto…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Truthseeker08, Pixabay
  • https://nkbv.nl/kenniscentrum/vingers-gewrichten-arthrose-en-breuken.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewricht
  • https://www.orthopaedicsandtraumajournal.co.uk/article/S1877-1327(18)30158-1/pdf
  • https://www.ensie.nl/dokterswoordenboek/gewrichtskapsel
  • https://www.hierhebikpijn.nl/anatomie/gewrichtskapsel
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1460072
  • https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4612-6161-2_10
  • Afbeelding bron 1: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.