Otomycose (oorschimmel): Schimmelinfectie aan oor of oren

Otomycose (oorschimmel): Schimmelinfectie aan oor of oren Otomycose is een schimmelinfectie die het uitwendige deel van het oor aantast. Deze infectie kan veroorzaakt worden door verschillende soorten schimmels. Personen met een verzwakt immuunsysteem of andere onderliggende aandoeningen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van oorschimmel. De belangrijkste symptomen van otomycose zijn oorpijn, oorafscheiding en gehoorverlies. Het verwijderen van de schimmel is de eerste stap in de behandeling van otomycose. Na een grondige reiniging kunnen verschillende medicijnen, zowel topisch aangebracht als via orale inname, ingezet worden. De vooruitzichten zijn over het algemeen goed, hoewel complicaties af en toe kunnen optreden.

Synoniemen van otomycose

Otomycose kent verschillende synoniemen, waaronder:
  • Mycotische otitis externa
  • Oorschimmel
  • Otomycosis
  • Singapore-oor

Oorzaken van oorschimmel

Otomycose wordt veroorzaakt door een breed scala aan schimmels, met ongeveer zestig bekende soorten, waaronder Aspergillus en Candida. Deze schimmels komen overal in de omgeving voor, maar niet iedereen die met deze schimmels in contact komt, ontwikkelt een oorschimmelinfectie. Schimmels gedijen in warme, vochtige omgevingen, waardoor de infectie vaak optreedt in tropische klimaten en vooral in de zomermaanden. Bacteriën kunnen zich soms mengen met de schimmels, wat de infectie kan verergeren.

Risicofactoren van oorschimmelinfectie

De volgende groepen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van otomycose:
  • Beoefenaars van watersporten, zoals zwemmen en duiken
  • Langdurig gebruik van actuele antibacteriële middelen
  • Patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Patiënten met eczeem (chronische huidziekte gekenmerkt door droge huid en jeukende huid)
  • Patiënten met een trauma of letsel aan het oor
  • Patiënten met een zwak immuunsysteem (zij hebben vaak een langere behandelingsduur nodig en de aandoening komt vaker terug)
  • Zwemmers die zwemmen in vervuild water (ook in schoon water kan de schimmel aanwezig zijn)

Ongeveer één op de acht patiënten met een infectie aan het uitwendige oor (otitis externa) heeft ook een schimmelinfectie.

Symptomen: Oorpijn, oorafscheiding en gehoorverlies

Otomycose treft meestal één oor, maar soms kunnen beide oren aangetast worden. De symptomen zijn onder meer:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
Patiënten dienen zich onmiddellijk tot een arts te wenden bij pijn, een vochtafscheiding of gehoorproblemen. Hoe sneller de diagnose gesteld wordt, des te sneller kan de behandeling starten en zal de patiënt zich beter voelen. De arts doorloopt de medische geschiedenis van de patiënt en voert een grondig lichamelijk onderzoek uit. Hierbij gebruikt hij een otoscoop om in de oren te kijken (otoscopie). Soms neemt de arts een uitstrijkje van het oor en stuurt dit naar een laboratorium voor microscopisch onderzoek om de aanwezigheid van schimmels te bevestigen. De behandeling wordt doorgaans afgestemd op het type schimmel dat bij de patiënt aanwezig is.

Differentiële diagnose
In de beginfase wordt otomycose vaak verkeerd gediagnosticeerd als een bacteriële infectie. Dit kan ertoe leiden dat de patiënt antibiotische oordruppels krijgt die niet effectief zijn tegen schimmels.

Huismiddeltjes en zelfzorg bij oorschimmelinfectie

Omdat vochtige omgevingen de groei van schimmels bevorderen, is het belangrijk om het oor droog te houden. Het gebruik van een haardroger kan nuttig zijn, mits voorzichtig toegepast om brandwonden te voorkomen. Het gebruik van wattenstaafjes wordt afgeraden omdat deze de gehoorgang kunnen beschadigen en de kans op oorinfecties kunnen verhogen. Azijn en alcohol kunnen ook helpen bij de behandeling van oorschimmel. Alcohol helpt het vocht te verdampen en desinfecteert, terwijl de zuurgraad van azijn de schimmelgroei remt. Een oplossing van gelijke delen alcohol en azijn kan in een vroeg stadium verlichting bieden.

Professionele medische behandeling

De volgende behandelingen zijn mogelijk bij otomycosis:

Oor reinigen

Het reinigen van het oor (auditief toilet) is vaak de eerste stap in de behandeling van oorschimmel. Dit helpt om andere medicijnen, zoals oordruppels, gemakkelijker in het oor te laten doordringen. Het reinigen van de schimmel kan complex zijn en soms leiden tot complicaties zoals perforatie van het trommelvlies (gescheurd trommelvlies). De arts kan een speciale zuignap gebruiken om het opgebouwde materiaal te verwijderen. Meerdere sessies per week gedurende enkele weken kunnen nodig zijn.

Aluminiumacetaat

Aluminiumacetaat is een vloeistof die effectief kan zijn bij de behandeling van oorschimmel wanneer deze minstens drie keer per dag gedurende ten minste een week wordt toegepast.

Antischimmelmiddelen

Antischimmelmiddelen (antimycotica) kunnen topisch worden toegepast als oordruppels of oraal worden ingenomen. Bij ernstige gevallen worden vaak orale antimycotica zoals itraconazol voorgeschreven. Niet alle medicijnen zijn geschikt voor elke patiënt; bijvoorbeeld, mensen met een leveraandoening moeten sommige antimycotica vermijden.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide helpt bij het verzachten van harde korsten die zich door de infectie ophopen. Dit maakt het makkelijker voor plaatselijke behandelingen om in het oor door te dringen.

Het is belangrijk om de oren na het zwemmen goed te drogen met een handdoek / Bron: Pexels, PixabayHet is belangrijk om de oren na het zwemmen goed te drogen met een handdoek / Bron: Pexels, Pixabay

Prognose van oorschimmelinfectie

In de meeste gevallen kan otomycose effectief worden behandeld met antischimmelmiddelen, wat doorgaans leidt tot een volledig herstel van de infectie. Echter, de prognose kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:
  • Effectiviteit van de behandeling: Bij de meeste patiënten leidt een tijdige en juiste behandeling met antischimmelmiddelen tot genezing. De keuze van het medicijn en de duur van de behandeling zijn cruciaal voor een succesvol resultaat.
  • Ernst van de infectie: Ernstige gevallen van otomycose, vooral wanneer deze langdurig onbehandeld blijven, kunnen moeilijker te behandelen zijn en kunnen leiden tot complicaties zoals gehoorverlies of chronische oorproblemen.
  • Terugkeer van de infectie: Sommige patiënten kunnen terugkerende infecties ervaren, vooral als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Factoren zoals een verzwakt immuunsysteem, diabetes, of blootstelling aan vochtige omgevingen kunnen bijdragen aan de kans op herhaling.
  • Onderliggende gezondheidstoestanden: Patiënten met andere gezondheidsproblemen, zoals een zwak immuunsysteem of diabetes mellitus, kunnen een langere behandelingsduur nodig hebben en hebben mogelijk een grotere kans op complicaties en terugkeer van de infectie.
  • Naleving van preventieve maatregelen: Het opvolgen van preventieve maatregelen, zoals het vermijden van vochtige omgevingen en het handhaven van goede oorhygiëne, kan helpen om toekomstige infecties te voorkomen en de algehele prognose te verbeteren.

Wanneer de oorzaak van de infectie goed wordt aangepakt en de fysiologische omgeving van de uitwendige gehoorgang wordt hersteld, is de kans op een volledige genezing groot. Desondanks moeten patiënten die een verhoogd risico hebben op terugkerende infecties bijzonder waakzaam zijn en regelmatig medische controles ondergaan om eventuele problemen tijdig op te sporen en te behandelen.

Complicaties

Vooral patiënten met diabetes mellitus moeten snel professionele medische hulp zoeken en vermijden zelf hun oren te reinigen, omdat ze een verhoogd risico lopen op ernstige complicaties. Een onbehandelde schimmelinfectie kan zich van het buitenoor naar de schedelbasis verspreiden, wat een intraveneuze (via een ader) behandeling in een ziekenhuis vereist.

Preventie van otomycosis

Hoewel otomycose meestal niet levensbedreigend is, is het wel een vervelende aandoening. Enkele preventieve maatregelen zijn:
  • Het behouden van een kleine hoeveelheid oorsmeer in de gehoorgang, wat een natuurlijke schimmelwerende werking heeft.
  • Na het douchen of zwemmen de oren grondig drogen met een handdoek. Het draaien van het hoofd naar elke kant en het trekken aan de oorlellen kan helpen om water uit de gehoorgang te verwijderen.
  • Het voorzichtig gebruik van een haardroger op een veilige afstand van het oor kan ook helpen bij het drogen.
  • Het dragen van oordopjes tijdens het zwemmen kan helpen om schimmels uit het oor te houden.
  • Vermijd krabben aan de oren om schade aan de huid en het binnendringen van schimmels of andere ziekteverwekkers te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…
Hoe behandel je schimmelnagels?Schimmels zijn een veel voorkomende aandoening bij mensen. Huidschimmels bevinden zich constant op het lichaam en groeie…
Schimmels en schimmelziektenSchimmels leven op of in de mens en leven daar in harmonie. Soms word het natuurlijk evenwicht verstoord en krijgen schi…
Candida auris (Japanse schimmel): ZiekenhuisinfectieCandida auris (Japanse schimmel): ZiekenhuisinfectieCandida auris (Japanse schimmel) is een zeldzame vorm van een Candida-schimmelinfectie die vooral patiënten met een zwak…

Pijn aan tandvlees: oorzaken en symptomen pijnlijk tandvleesPijn aan tandvlees: oorzaken en symptomen pijnlijk tandvleesPijn aan het tandvlees of pijnlijk tandvlees, is een vervelende klacht die je niet moet negeren. Er zijn veel mogelijke…
Heupeffusie (vocht in heup): Pijn en stijfheid heupgewrichtHeupeffusie (vocht in heup): Pijn en stijfheid heupgewrichtHeupeffusie (vocht in de heup, water op de heup) is een aandoening waarbij een abnormale vochtophoping in de gewrichtsru…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 11 februari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Ear Fungus (Otomycosis): Causes, Symptoms, Treatments, and Home Remedies, https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/ear-fungus-otomycosis/
  • Ear Fungus Treatments, https://www.livestrong.com/article/94086-ear-fungus-treatments/
  • Fungal Ear Infection, https://patient.info/doctor/fungal-ear-infection-otomycosis
  • Fungal Ear Infection, https://patient.info/health/earache-ear-pain/fungal-ear-infection
  • Fungal Ear Infections, http://www.hiddenhearing.co.uk/hearing-problems/fungal-ear-infection/
  • Otomycosis (ear fungus): Causes, symptoms, treatment, and home remedies, https://www.belmarrahealth.com/otomycosis-ear-fungus-causes-symptoms-treatment-home-remedies/
  • Otomycosis: What You Need to Know, https://www.healthline.com/health/otomycosis
  • What is Otomycosis or Ear Fungus? Know Its Causes, Symptoms, Treatment, and Home Remedies., https://www.epainassist.com/earache-or-ear-pain/what-is-ear-fungus-or-otomycosis-or-singapore-ear-know-its-causes-symptoms-treatment-and-home-remedies
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.