Bulleuze myringitis: Infectie van trommelvlies met blaasjes
Het trommelvlies (myrinx) – dat zich bevindt tussen het buitenoor en het middenoor – speelt een cruciale rol in het overdragen van geluidssignalen naar de hersenen. Bulleuze myringitis is een infectie van het trommelvlies waarbij zich meerdere met vocht gevulde blaasjes op het trommelvlies ontwikkelen. Dit kan leiden tot plotselinge pijn en andere symptomen. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee dagen spontaan, waarbij pijnstillers vaak voldoende zijn. In sommige gevallen, vooral wanneer een bacteriële infectie aanwezig is, kan de arts antibiotica voorschrijven. De vooruitzichten voor patiënten met bulleuze myringitis zijn over het algemeen uitstekend.
Synoniemen
Bulleuze myringitis staat ook bekend onder de volgende termen:
- bulleuze ontsteking van het trommelvlies
- myringitis bullosa
Epidemiologie van Myringitis Bullosa
Myringitis bullosa komt vaak voor bij kinderen en adolescenten, en kan ook volwassenen treffen. Deze oorinfectie is met name prevalent in de wintermaanden, wanneer virale infecties zoals verkoudheid vaker voorkomen.
Oorzaken van Bulleuze Myringitis
Diverse virussen en bacteriën kunnen bulleuze myringitis veroorzaken:
Virussen zijn vaak verantwoordelijk voor de bulleuze myringitis. Bacteriën of virussen komen doorgaans na een verkoudheid in het trommelvlies terecht en vermenigvuldigen zich daar. De infectie kan zich ook verspreiden door contact met besmet water in bijvoorbeeld openbare zwembaden. Zowel otitis media (
middenoorontsteking) als
zwemmersoor (acute otitis externa) worden vaak geassocieerd met deze aandoening.
Naast oorpijn kunnen ook hoofdpijn, kaakpijn en/of nekpijn optreden /
Bron: Concord90, Pixabay
Symptomen: Blaasjes op het Trommelvlies met Oorpijn
In de meeste gevallen is slechts één oor aangetast. Eén of meer met pus gevulde blaasjes (vesiculae) en kleine knobbeltjes ontwikkelen zich op het membraan van het geïnfecteerde trommelvlies. Dit gaat vaak gepaard met plotselinge, scherpe, kloppende of branderige
oorpijn. De
pijn kan zo ernstig zijn dat deze uitstraalt naar de kaak (
kaakpijn) en nek (
nekpijn). Soms kan ook een gele of witte
oorafscheiding optreden, of zelfs een
bloederige oorafscheiding als de blaasjes scheuren. Naast oorpijn ervaart de patiënt vaak gedurende twee tot drie dagen gedeeltelijk
gehoorverlies, symptomen van een
verkoudheid,
koorts, en/of
hoofdpijn. De gehoorgang voelt warm en zacht aan door zwelling en
blaarvorming. Na twee tot drie dagen genezen de blaasjes meestal volledig en nemen de symptomen af. Het is echter mogelijk dat de patiënt nog enkele dagen last heeft van uitstralingspijn, zelfs nadat de infectie is behandeld.
Diagnose en Onderzoeken
De arts zoekt naar tekenen van oorpijn en blaasjes in het trommelvlies door een
gehooronderzoek uit te voeren, waaronder pneumatische
otoscopie (inwendig kijkonderzoek van het oor),
tympanometrie (meten van de druk achter het trommelvlies), en toonaudiometrie (opsporen van gehoorverlies). Het trommelvlies is vaak zichtbaar rood van kleur, met kleine bloedvaten die door de ontsteking zichtbaar worden. De arts kan geïnfecteerd materiaal en puin achter het trommelvlies identificeren. Soms wordt pus uit een blaasje genomen en getest op de aanwezigheid van bacteriën.
Medicijnen helpen bij het verlichten van de klachten /
Bron: Stevepb, Pixabay
Behandeling van Bulleuze Myringitis
Bij de behandeling van bulleuze myringitis kan de arts
antibiotica voorschrijven in de vorm van
oordruppels of orale medicatie als er sprake is van een secundaire bacteriële infectie (zoals een middenoorontsteking). Ontstekingsremmende medicijnen en
pijnstillers kunnen helpen om de pijn te verlichten. Bij ernstige pijn of gehoorproblemen kan de arts het geïnfecteerde oor schoonmaken en pus uit het trommelvlies verwijderen. In zeldzame gevallen kan een operatie (myringoplastie) nodig zijn om bacteriën en vuildeeltjes uit het trommelvlies te verwijderen.
Prognose van Bulleuze Myringitis
Bij de meeste patiënten verdwijnen de symptomen na één tot twee dagen, omdat de blaasjes dan genezen zijn. De uitstralingspijn kan echter nog enkele dagen aanhouden na de behandeling van de infectie. Blijvende complicaties of problemen komen normaal gesproken niet voor.
Een goede handhygiëne is essentieel /
Bron: Gentle07, Pixabay
Preventie van Oorinfecties
De oorinfectie kan besmettelijk zijn; daarom is het belangrijk dat de patiënt contact met anderen vermijdt totdat de symptomen verdwenen zijn. Dit is vooral belangrijk voor kinderen, omdat een kind met acute otitis media de infectie kan verspreiden naar andere kinderen in bijvoorbeeld kinderdagverblijven. Het vaccin 'pneumovax' kan helpen om infecties door pneumoniae-bacteriën te voorkomen. Tot slot is
goede handhygiëne cruciaal, vooral voor het eten, om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
Complicaties
Chronische pijn en functionele beperkingen
Als bulleuze myringitis niet tijdig wordt behandeld, kan dit leiden tot chronische pijn en functionele beperkingen van het oor. Dit kan invloed hebben op dagelijkse activiteiten zoals het horen van gesprekken en het genieten van muziek.
Krachtsverlies en gehoorverlies
Langdurige infecties kunnen leiden tot blijvend gehoorverlies of krachtsverlies in de betrokken gehoorstructuren, wat de kwaliteit van leven kan beïnvloeden.
Herhaling van infecties
Herhaalde episodes van bulleuze myringitis kunnen optreden bij een verzwakt immuunsysteem of onvoldoende behandeling van de oorspronkelijke infectie, wat kan leiden tot frequente terugvallen.
Infecties van andere oorschelpen
Een onbehandelde bulleuze myringitis kan leiden tot verdere infecties in andere delen van het oor, zoals de gehoorgang of het middenoor, wat de behandeling complexer maakt.
Preventie van bulleuze myringitis
Hygiëne en voorkoming van verkoudheid
Het handhaven van goede hygiëne, zoals regelmatig handen wassen en vermijden van contact met besmette personen, kan helpen om de verspreiding van virussen en bacteriën te voorkomen die bulleuze myringitis kunnen veroorzaken. Het voorkomen van verkoudheden en andere virale infecties door middel van gezonde levensstijlkeuzes en vaccinaties kan ook bijdragen aan preventie.
Gebruik van beschermende maatregelen bij zwembaden
Het vermijden van blootstelling aan besmet water door het dragen van oordopjes tijdens het zwemmen kan helpen om de kans op infecties die bulleuze myringitis veroorzaken te verkleinen.
Regelmatige medische controle
Voor mensen met een voorgeschiedenis van oorinfecties is regelmatige medische controle belangrijk om vroegtijdige tekenen van bulleuze myringitis op te sporen en tijdig te behandelen.
Lees verder