Tympanometrie: Onderzoek van het middenoor

Tympanometrie: Onderzoek van het middenoor Bij een tympanometrie onderzoekt de audioloog het middenoor (trommelholte). Een tympanometrie helpt bij de diagnosestelling van aandoeningen die leiden tot gehoorverlies, vooral bij kinderen. Zo voert een audioloog dit onderzoek uit bij een vermoeden van een middenoorprobleem of bij een oorontsteking. Een tympanometrie biedt immers nuttige kwantitatieve informatie over de aanwezigheid van vocht in het middenoor, de mobiliteit (beweeglijkheid) van het middenoorsysteem en de grootte van de gehoorgang. Het bekomen resultaat is in medische termen gekend als een tympanogram. De test is zeer eenvoudig, niet-invasief, niet pijnlijk en verloopt zeer snel.

Tegenindicatie tympanometrie

Een tympanometrie geeft bij kinderen jongeren dan zeven maanden vaak misleidende resultaten. Ook bij oudere kinderen is het onderzoek moeilijk als het kind beweegt en/of huilt. Daarom raadt de audioloog aan de ouders aan om op voorhand in de thuisomgeving het onderzoek te oefenen samen met het kind door middel van een pop. Zo weet het kind wat het onderzoek inhoudt en is het rustiger. Het onderzoek is evenmin mogelijk bij te veel oorsmeer (oorprop).

Voor het onderzoek

De audioloog bekijkt het oor of de oren van de patiënt met een otoscoop, een speciaal instrument om in de oren te kijken. Het trommelvlies mag namelijk niet geblokkeerd zijn door een vreemd voorwerp of oorsmeer. Soms krijgt een jonger kind een halfuur voor het onderzoek een onschuldig rustgevend middel toegediend. Anderen hoeven geen speciale voorbereidingen te treffen. Het onderzoek kent een totale tijdsduur van twee tot maximaal tien minuten per uur. Dit onderzoek vindt poliklinisch plaats. De patiënt mag met andere woorden na het onderzoek meteen naar huis.

Tijdens het onderzoek van het middenoor

Vooreerst plaatst de audioloog een in de hand gehouden apparaat in de gehoorgang, wat voor de patiënt soms een ongemakkelijk gevoel is, maar geen schade veroorzaakt. Dit apparaat verandert de luchtdruk in het oor waardoor het trommelvlies heen en weer beweegt. Het apparaat produceert een heldere, hoge toon. De patiënt moet hierbij zo stil mogelijk blijven en liefst ook niet schrikken van dit geluid. De patiënt mag bovendien tijdens het onderzoek niet spreken, slikken of bewegen. Hierdoor verandert namelijk de druk in het middenoor waardoor foutieve resultaten ontstaan. Het resultaat van dit onderzoek is weergegeven in grafieken en heet in medische termen een tympanogram.

Na het onderzoek

De patiënt mag na het onderzoek meteen naar huis.

Resultaten onderzoek van de oren

Normale resultaten

De druk in het middenoor is normaal. Het trommelvlies ziet er voorts glad uit. Ook bevindt er zich geen vocht in het middenoor. Tot slot is er een normale beweeglijkheid van het trommelvlies en de geleidende botten.

Abnormale resultaten

Abnormale resultaten omvatten oorsmeer, een tumor in het middenoor, een probleem met de buis van Eustachius, een geperforeerd trommelvlies (gaatje in het trommelvlies), littekens aan het trommelvlies, een middenoorontsteking (otitis media) en vocht of slijm in het middenoor.

Risico’s

Aan dit onderzoek zijn geen risico’s verbonden.

Prognose

Een tympanometrie onderzoekt enkel problemen aan het middenoor. Vaak zijn verdere onderzoeken nodig om een diagnose te stellen. Bij abnormale resultaten verwijst de audioloog de patiënt door naar een specialist.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom gaan je oren dichtzitten in een vliegtuig of tunnelWaarom gaan je oren dichtzitten in een vliegtuig of tunnelAls je in een vliegtuig zit of net een tunnel inrijdt, is het altijd wachten tot dat ene bekende moment … De ene keer du…
Hoe en wat van het oorHet gehoor zit in het oor. Het oor wordt onderscheiden in: * Het uitwendige oor - bestaande uit oorschelp en de uitwendi…
Als je last hebt van oorpijnAls je last hebt van oorpijnKinderen hebben vaak last van oorpijn, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Wat zijn de klachten bij oorpij…
Tympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oorTympanosclerose is een aandoening waarbij een patiënt gehoorproblemen ervaart doordat bindweefsel en kalkafzettingen in…

Tropische spruw: Darmaandoening in tropische gebiedenTropische spruw: Darmaandoening in tropische gebiedenTropische spruw is een zeldzame verworven spijsverteringsaandoening waarbij de patiënt diarree in combinatie met malabso…
Tularemie: Bacteriële infectie door besmette (wilde) dierenTularemie: Bacteriële infectie door besmette (wilde) dierenTularemie is een bacteriële infectie die voorkomt bij o.a. in het wild levende knaagdieren. Wanneer echter een persoon i…
Bronnen en referenties
  • http://www.aafp.org/afp/2004/1101/p1713.html
  • http://www.dizziness-and-balance.com/testing/hearing/tymp.htm
  • http://www.gelreziekenhuizen.nl/Gelreziekenhuizen/Onderzoek-ampamp-Behandeling-Onderzoeken-Biometrie/Tympanometrie.html
  • http://www.healthline.com/health/tympanometry
  • http://www.hoorzaken.nl/hoortest/tympanometrie/
  • http://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/tympanometry-in-ear-infections-otitis-media
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003390.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tympanometrie
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.