Bergvakantie, luchtdruk en ploppende oren

Bergvakantie, luchtdruk en ploppende oren Wie ooit op bergvakantie is geweest zal het beslist wel eens hebben meegemaakt dat er ineens een raar gevoel in de oren optreedt. Het doet meestal niet echt pijn maar is wel heel vervelend als je het voor de eerste keer meemaakt en niet weet wat er aan de hand is. Maar eigenlijk is het heel onschuldig en gaat meestal vanzelf weer weg. Het verschijnsel heeft met de luchtdruk te maken en heet ploppende oren wat overigens ook in een vliegtuig of bij het duiken kan voorkomen.

Luchtdrukverschil oorzaak ploppende oren tijdens bergvakantie

Het rare gevoel heeft te maken met de luchtdruk in en buiten het oor. Normaal is die luchtdruk gelijk maar als de luchtdruk in de atmosfeer afneemt kan dat effect hebben op de oren. Hoe hoger boven de aardbodem hoe lager de atmosferische druk. Tijdens een bergvakantie hebben veel mensen wel eens last van dat rare gevoel. Oren lijken dan na even dicht of open te klappen. Dit verschijnsel wordt ook wel ploppende oren genoemd.

Buis van Eustachius als drukregelaar

Het oor bestaat uit drie hoofdonderdelen namelijk het buitenoor, middenoor en binnenoor. Het middenoor heeft een verbinding met de neusholte en de keelholte door de buis van Eustachius. Die Eustachiusbuis, van ongeveer 35 millimeter lang en 2 tot 3 millimeter breed, heeft de functie van een drukregelaar. Door die buis wordt lucht doorgelaten van de neus naar het middenoor waardoor de luchtdruk aan beide zijden van de Eustachiusbuis hetzelfde blijft. Mede door acties als geeuwen, hoesten, niezen, praten en slikken wordt de luchtdruk voortdurend in balans gehouden.

Middenoor, trommelvlies en ontstaan van plopje

Bij het bereiken van grotere hoogte, zoals tijdens een bergtocht, wordt de luchtdruk geleidelijk lager. De luchtdruk in het middenoor is dan ietsje hoger dan buiten. Het gevolg is dat het trommelvlies een klein beetje naar de buitenkant opbolt. Zodra het verschil te groot is kan de Eustachiusbuis met een plopje openspringen (vandaar de benaming ploppende oren) waardoor er lucht uit het middenoor vrij komt. Bij het dalen gebeurt het tegenovergestelde en zal het trommelvlies naar binnen bollen. Via de buis van Eustachius kan dan lucht naar het binnenoor stromen.

Soms pijn of duizeligheid

Mensen die erg gevoelig zijn voor dit verschijnsel en vaak last hebben van hun oren, bijvoorbeeld bij opgezwollen slijmvliezen, kunnen ook pijn of duizeligheid ervaren. Door de zwelling van de slijmvliezen is het moeilijker om de luchtdruk binnen en buiten gelijk te krijgen waardoor de pijn of duizeligheid kan ontstaan.

Andere gevolgen bij grote gevoeligheid

Bij een oorontsteking of flinke verkoudheid is het beter luchtdrukverschillen te vermijden omdat dit kan uitmonden in oorpijn met scherpe steken. Ook kunnen tijdelijke doofheid, slechthorendheid of evenwichtsstoornis optreden. In het uiterste geval kan het trommelvlies zelfs scheuren waarna een medische behandeling noodzakelijk kan zijn.

Maatregel om ploppen te bevorderen

Om het nare gevoel in de oren te laten verdwijnen kan het plopproces worden bevorderd door een aantal dingen. Het ploppen van de buis van Eustachius kan beïnvloed worden door bijvoorbeeld op kauwgom te kauwen of op een snoepje te sabbelen. Wat ook het ploppen bevordert is gapen of slikken. Een andere methode is om de neus dicht te knijpen en daarna te doen alsof je blaast waarbij ook de mond gesloten moet worden gehouden. Maar doe dit niet te fel omdat dit pijn kan veroorzaken of verergeren. Na het ploppen is de kwaal over omdat de luchtdruk dan weer binnen en buiten gelijk is.

Ook in vliegtuig en bij duiken

Overigens kan het verschijnsel niet alleen voorkomen in de bergen maar ook in een vliegtuig of tijdens het duiken. Wie tevoren weet er in een vliegtuig last van te krijgen kan ook ongeveer een uur voor het opstijgen een neusspray gebruiken waardoor de neusslijmvliezen slinken en er minder druk op de oren komt te staan. Ook bestaan er oordopjes die in het vliegtuig kunnen worden gebruikt.

Lees verder

© 2014 - 2025 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom gaan je oren dichtzitten in een vliegtuig of tunnelWaarom gaan je oren dichtzitten in een vliegtuig of tunnelAls je in een vliegtuig zit of net een tunnel inrijdt, is het altijd wachten tot dat ene bekende moment … De ene keer du…
Het voorkomen van pijn in oren bij vliegenHet voorkomen van pijn in oren bij vliegenVliegen is voor veel mensen geen pretje. Dat komt, omdat veel mensen last hebben van pijn in hun oren wanneer het vliegt…
Tympanometrie: Onderzoek van het middenoorTympanometrie: Onderzoek van het middenoorEen tympanometrie is een onderzoek dat de audioloog uitvoert om het middenoor (trommelholte) te evalueren. Dit onderzoek…
Wat doe je tegen oorpijn bij het vliegenWat doe je tegen oorpijn bij het vliegenVeel mensen hebben er last van: oorpijn bij het opstijgen of landen, bij het reizen met een vliegtuig. Deze oorpijn is n…

Factor V LeidenFactor V Leiden, wat nu? Factor V Leiden is een nog wat onbekende aandoening waarvan redelijk wat mensen in Nederland la…
Koliekpijn: krampaanval in de buik, misselijkheid en diarreeKoliekpijn: krampaanval in de buik, misselijkheid en diarreeHet hebben van een stevige verkramping in de buik, kan tot veel pijn leiden. De aandoening kan bij baby’s en volwassenen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BlueSeaShell, Pixabay
  • Uzleuven.be
  • Wikipedia
  • Gezondheidsnet.nl
  • Liesbreukcentrumnederland.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 04-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.