Tropische spruw: Darmaandoening in tropische gebieden

Tropische spruw: Darmaandoening in tropische gebieden Tropische spruw is een zeldzame verworven spijsverteringsaandoening waarbij de patiënt diarree in combinatie met malabsorptie van voedingsstoffen en gewichtsverlies vertoont. De aandoening treedt op bij mensen die in tropische gebieden wonen of daar gedurende lange tijd op bezoek gaan. De patiënt valt goed te behandelen via een langdurige antibioticakuur in combinatie met een aantal vitaminesupplementen. De prognose van tropische spruw is hierdoor uitstekend. De darmaandoening werd voor het eerst beschreven door William Hillary die tropische spruw voor het eerst beschreef in 1759.

Synoniemen tropische spruw

Tropische spruw (TS) is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • Hill Diarree
 • tropische Diarree

Epidemiologie: Darmaandoening in tropische gebieden

Tropische spruw komt enkel voor in bepaalde tropische gebieden in Zuidoost-Azië, De Caraïben, Indië en Zuid-Afrika. In Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek zijn de meeste patiënten met tropische spruw te vinden. De werkelijke prevalentie is evenwel moeilijk in te schatten. De aandoening kent voorts geen raciale of seksuele voorliefde. Tot slot zijn voornamelijk volwassenen getroffen, al is tropische spruw wel beschreven bij kinderen.

Oorzaken: Teveel bacteriën in darm, malabsorptie van voedingsstoffen

De exacte oorzakelijke factor van tropische spruw is onbekend. Wanneer een patiënt echter teveel bepaalde bacteriën in de darm heeft (het is onbekend welke bacteriën dit precies zijn), volgt een ontsteking of schade aan de dunne darm, wat resulteert in zwelling in de darm. De patiënt is door de zwelling niet meer goed in staat om ten minste twee voedingsstoffen te absorberen, wat leidt tot diarree, malabsorptie (problemen met de opname van voedingsstoffen), uitdroging (dehydratie) en gewichtsverlies. Een tekort aan foliumzuur, een vitamine B12-tekort en een ijzertekort zijn de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen. Wanneer een patiënt woont in de tropen of voor langere periodes reist naar tropische bestemmingen, loopt hij een hoger risico op het ontwikkelen van tropische spruw.

Symptomen: Diarree en gewichtsverlies

De patiënt ziet er bleek uit en heeft koorts. Hij is verder gevoelloos, vermoeid, verzwakt en prikkelbaar. Voorts heeft de patiënt een gezwollen benen of gezwollen enkels en spierkrampen. De maagdarmsymptomen omvatten buikkrampen, met als gevolg meestal acute of soms chronische diarree, hetgeen verergert bij vetrijke voeding. De ontlasting is licht gekleurd, zacht, dik, vet, en stinkt abnormaal. Dit is gekend als vetdiarree of in medische termen "steatorree". Ook presenteert de patiënt zich met indigestie (maagklachten na het eten of drinken) met eveneens een overmatige flatulentie (winderigheid). Door deze darmgerelateerde symptomen heeft de patiënt gewichtsverlies. Als gevolg van een vitamine B12-deficiënte vertoont de patiënt tot slot een pijnlijke tong (tongpijn).

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een grondig klinisch onderzoek uit bij de patiënt. Een uitgebreide anamnese is daarbij onontbeerlijk waarbij hij de patiënt bevraagt over zijn woonplaats of recente reisbestemming. Hierbij documenteert hij tevens alle zichtbare symptomen. Zo merkt hij bleekheid, uitdroging, gewichtsverlies, de pijnlijke tong en de zwelling op bij de patiënt. Daarnaast presenteert de patiënt zich met veranderingen aan het mondslijmvlies, door glossitis (ontsteking van tong met glad en rood tongoppervlak) of stomatitis (ontsteking van slijmvlies in en rond mond).

Diagnostisch onderzoek

Verdere onderzoeken zijn nodig om de diagnose te bevestigen. De arts test een ontlastingsstaal. Ook voert hij een enteroscopie (met biopsie) uit. Daarnaast test hij de botdichtheid van de patiënt via een botdensitometrie. Tot slot is een uitgebreid bloedonderzoek onontbeerlijk. Hierbij beperkt de arts megaloblastie (abnormale vergrote bloedcellen) en anemie (bloedarmoede) op.

Differentiële diagnose

De arts verwart soms de diagnose van tropische spruw met volgende aandoeningen:

Behandeling

De arts dient de patiënt veel vocht en elektrolyten toe. Daarna zijn vitaminen, voedingsstoffen en supplementen nodig bij sommige patiënten (foliumzuur, ijzer en vitamine B12). Voorts krijgt de patiënt een langdurige antibioticakuur van gemiddeld drie tot zes maanden. Bij sommige patiënten is een nog langere behandeling nodig.

Prognose ziekte

Dankzij een goede en snelle behandeling genezen de meeste patiënten snel en herstellen ze volledig binnen de drie tot zes maanden. Zonder een behandeling leidt tropische spruw echter tot ernstige ondervoeding. De ziekte is echter zelden dodelijk.

Complicaties

Tropische spruw leidt mogelijk tot deze complicaties: een tekort aan vitaminen (vitaminetekort) en mineralen (mineralentekort), een groeistoornis en een vertraagde botrijping. Tot slot hebben sommige patiënten een depressie door de darmaandoening.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen SpruwDe schimmel die Spruw veroorzaakt komt heel erg veel voor, maar meestal krijgt hij niet de kans om uit te groeien. Geluk…
Spruw bij baby'sSpruw bij baby'sSpruw is een lastige aandoening zowel voor kind als moeder. Hoe kom je aan spruw, en belangrijker hoe kom je er van af?…
Spruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw is zichtbaar als witte plekjes in de mondholte, en als je verder kijkt zitten ze vaak ook in de keelholte. Een pas…
Spruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw herkennen, behandeling, symptomen bij baby en volwassene. Spruw is een schimmelinfectie die vaak bij baby's voorko…

Ziekte van Chagas: Infectieziekte door beet van parasietZiekte van Chagas: Infectieziekte door beet van parasietDe ziekte van Chagas is een potentieel levensbedreigende aandoening die voornamelijk optreedt in Zuid- en Midden-Amerika…
Tympanometrie: Onderzoek van het middenoorTympanometrie: Onderzoek van het middenoorBij een tympanometrie onderzoekt de audioloog het middenoor (trommelholte). Een tympanometrie helpt bij de diagnosestell…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • http://emedicine.medscape.com/article/182986-clinical
 • http://emedicine.medscape.com/article/182986-differential
 • http://emedicine.medscape.com/article/182986-overview#showall
 • http://emedicine.medscape.com/article/182986-treatment
 • http://patient.info/doctor/tropical-sprue
 • http://rarediseases.org/rare-diseases/tropical-sprue/
 • http://www.healthline.com/health/tropical-sprue#ComplicatiesenOutlook6
 • http://www.merckmanuals.com/home/digestive-disorders/malabsorption/tropical-sprue
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000275.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.