Buisjes in de oren laten plaatsen, ja of nee?
Buisjes in de oren, ook wel genoemd oordrains, worden (meestal bij kinderen) geplaatst als er sprake is van terugkerend verkoudheden, luchtweginfecties, loopoortjes, verstopte oren, oorontstekingen en vocht achter de trommelvliezen… Het buisje dient om de trommelvliezen goed open te houden zodat vocht vanuit het binnengehoorgang makkelijker af kan vloeien, hetzij via de neus, hetzij via het oor. Buisjes in de oren plaatsen, hoe gaat dat in zijn werk?
Buisjes in de oren worden meestal geplaatst bij kinderen als er zich vocht achter de
trommelvliezen bevindt. Het
buisje zorgt ervoor dat vocht en vuil gemakkelijk afgevoerd kunnen worden waardoor klachten vaak zullen verminderen. De buisjes worden qua uiterlijk vaak vergeleken met boordenknoopjes, twee schijfjes met een buisje in het midden. (Ze lijken ook wel op een heel klein spoeltje voor garen, van een elektrische naaimachine.)
Doen buisjes plaatsen pijn?
De buisjes worden onder narcose in de oren geplaatst. De lichte narcose (een roesje genoemd) wordt aan kinderen meestal met een mondkapje gegeven. Tijdens de plaatsing voelen kinderen dan geen pijn, maar soms wordt het oor doorgeprikt, dat kan heel even pijn doen, maar daarna is het een opluchting. Vooraf is het verstandig om te bespreken wat je kind verwachten moet, of het wel of geen pijn zal voelen, en welk type verdoving er gebruikt zal worden. Volwassenen krijgen meestal ook een lichte narcose. De
oorbuisjes worden behulp van een operatiemicroscoop in het oor geplaatst. Ze worden in het trommelvlies gezet en zorgen ervoor dat vocht in het middenoor niet meer achter het trommelvlies blijft zitten maar gemakkelijker wordt afgevoerd. Dit vermindert ook de druk en pijn in het oor.
Pijn na de plaatsing?
Na de plaatsing van de buisjes wordt er meestal geen pijn ervaren. Ook de klachten waarvoor men buisjes kreeg, zijn meestal meteen verdwenen of aanzienlijk verminderd.
Moet je in het ziekenhuis blijven?
Als je buisjes in je oren geplaatst krijgt kan je in principe dezelfde dag weer naar huis. de behandeling vindt poliklinisch plaats, of in een dagbehandeling.
Vallen de buisjes er niet meteen weer uit?
Door de vorm van de buisjes blijven ze op hun plaats zitten. Door de groei van het trommelvlies vallen ze er op den duur (na ongeveer 9 maanden tot 1 jaar) wel uit maar dat is tegen die tijd ook de bedoeling.
Buisjes in de oren, zwemmen mag dat?
Als je buisjes in je oren hebt zal worden aangeraden om twee weken na plaatsing niet te zwemmen, daarna mag zwemmen zonder oordopjes. Als er echter pijn of andere problemen optreden door zwemmen, dan alleen zwemmen met oordopjes in.
Douchen met oorbuisjes, mag dat?
Douchen met buisjes in de oren mag de eerste twee weken alleen als de oren beschermd zijn, bijvoorbeeld met oordopjes. Daarna mag douchen zonder oordopjes, zolang de straal van de douche niet recht op het oor gezet wordt. Anders komt er gemakkelijk water in het middenoor terecht en dat kan allerlei vervelende problemen veroorzaken. Voorkom ook dat er zeep en schuim in de oren komt.
Beschadigd het buisje het trommelvlies niet?
Dat is niet de bedoeling en dat zal in principe ook niet het geval zijn. Ongelukken kunnen er echter altijd gebeuren dus overleg met de KNO arts of er risico’s zijn aan het plaatsen van buisjes in de oren.
Buisjes in de oren, ja of nee?
Dit is een beslissing die alleen kan worden genomen op grond van informatie. Laat je goed informeren als je twijfelt. Kinderen die door vocht achter de trommelvliezen slecht horen en die dus ook problemen kunnen krijgen met hun spraak ontwikkeling, hebben vaak veel baat bij buisjes. Ook als er steeds ontstekingen zijn kunnen buisjes een uitkomst zijn. Vocht achter de trommelvliezen geneest ook vaak spontaan, dan zijn buisjes niet nodig. Bij chronische klachten hebben buisjes vaak weer een gunstig effect. Overleg met je huisarts of de KNO arts wat het beste is.
Buisjes verwijderen en complicaties
Het komt een enkele keer voor dat het trommelvlies niet meer dichtgroeit nadat de buisjes verwijderd zijn of uitgevallen zijn. Dan moet het gaatje operatief gesloten worden. Dit komt bij ongeveer 3 op de 100 kinderen voor.
Buisje uit het oor gevallen, wat nu?
De buisjes vallen na ongeveer 9 maanden tot 1 jaar uit het oor. Vallen ze er voortijdig uit kun je in overleg met de huisarts vaak in eerste instantie gewoon afwachten. Als de klachten terugkeren kan er een nieuw buisje geplaatst worden.
Reacties
Aaf Meezen-Goslinga, 11-06-2012
Mijn zoon heeft nu al 8 jaar dezelfde buisjes in zijn oren, hij krijgt nu steeds klachten na het zwemmen, loopoor, pijn. Moeten ze dan niet eens verwijderd worden na 8 jaar, mij lijkt het niet dat ze er nu meer vanzelf uitvallen.
Reactie infoteur, 11-06-2012
Naar de huisarts of oorarts is nu echt het beste.
Karina Krab, 19-05-2011
Mijn zoontje van 10 jaar heeft downsyndroom en heeft 4 keer buisjes in zijn oren geplaatst gekregen. Mijn vraag is nu als er veelvuldig buisjes geplaatst worden heeft dit dan concequenties voor hem.
In afwachting van uw antwoordt,
Karina Krab
Reactie infoteur, 19-05-2011
Dat lijkt me niet, maar de oorarts die de buisjes plaatst kan deze vraag het beste beantwoorden.
Piety Alkema, 14-02-2011
In mijn linkeroor is vorige week een buisje geplaatst, mijn gehoor is nog niet helemaal goed terug en ik hoor mijn hartslag in mijn oor. Komt dit vaker voor en is dit normaal?
Reactie infoteur, 14-02-2011
Overleg liever even met de huisarts.
Denise, 06-01-2011
Hallo, wij komen vandaag van de kno arts vandaan en mijn dochter van 5 zal voor de 5de keer binnen 3jaar weer opnieuw buisjes in de oren moeten laten aanbrengen.zij heeft af en toe een loopoortje, maar ze hoort wel slechter als de buisjes eruit zijn.wat zijn de gevaren voor het vaak plaatsen van buisjes en is er een andere remedie om dat vocht achter de trommelvliezen te laten verdwijnen?ze heeft haar amandelen ook al geknipt, mocht ook niet baten.en elke keer die narcose voor de operatie, is dat niet schadelijk?groetjes denise
Reactie infoteur, 07-01-2011
Al deze vragen kunt u echt het beste aan de arts voorleggen. Veel sterkte met de behandeling, hopelijk groeit uw zoontje op den duur over de klachten heen.