Afscheiding stinkt naar vis: oorzaken stinkende afscheiding

Afscheiding stinkt naar vis: oorzaken stinkende afscheiding Vaginale afscheiding die naar vis ruikt is een zeer verontrustende en gênante ervaring voor de meeste vrouwen. Gewoonlijk heeft een gezonde vaginale afscheiding geen uitgesproken geur. Een sterke visgeur bij vaginale afscheiding duidt er meestal op dat er een gezondheidsprobleem is. Een visachtige vaginale geur is heel vaak een teken van een bacteriële vaginose, waarbij bepaalde bacteriën overheersen en een overvloedige onaangenaam ruikende afscheiding veroorzaakt. In zeldzame gevallen kan een visgeur komen door een slechte hygiëne, overmatig zweten of zelfs bepaalde voedingsmiddelen. Wat te doen bij een vislucht? Er zijn enkele huismiddeltjes die kunnen helpen bij het behandelen van een visachtige vaginale geur. Probiotica kunnen bijvoorbeeld helpen de vaginale gezondheid te verbeteren en de groei van gezonde lactobacillen te herstellen. In een aantal gevallen is medische behandeling nodig om de onderliggende oorzaak van een vaginale vislucht te bestrijden.
Afscheiding die naar vis ruikt is een vervelende klacht / Bron: Istock.com/Attila BarabasAfscheiding die naar vis ruikt is een vervelende klacht / Bron: Istock.com/Attila Barabas

Afscheiding stinkt naar vis: symptomen

Soms is een visachtige geur het enige symptoom dat er iets mis is met de vaginale flora. Deze geur kun je bijvoorbeeld opmerken wanneer je je tampon of ondergoed verwisselt. Als dit het enige symptoom is, kan een betere hygiëne het probleem oplossen. Als de visachtige vaginale geur wordt veroorzaakt door een bacteriële vaginose, dan zul je waarschijnlijk sterkere symptomen opmerken. Andere tekenen zijn een jeukende vagina, een grijskleurige afscheiding die sterk ruikt naar rotte vis en rode schaamlippen.

Normale vaginale geur

Het is goed om te onthouden dat vaginale afscheiding een normaal onderdeel is van een gezond voortplantingssysteem van een vrouw en dat het helpt de vagina vrij van bacteriën te houden. Normale gezonde vaginale afscheiding heeft een lichte geur. Vaginale afscheiding is meestal helder of melkachtig wit. Soms is het roze-rood of bruin ten tijde van de menstruatie.

Oorzaken van naar vis ruikende afscheiding

Een vaginale afscheiding die naar vis ruikt kan komen door verschillende oorzaken en omstandigheden.

Bacteriële vaginose

Veruit de meest voorkomende oorzaak van visachtig ruikende afscheiding is bacteriële vaginose. Grofweg een derde van de vrouwen in Nederland en België krijgen eenmaal in hun leven bacteriële vaginose. Het meest voorkomende symptoom van bacteriële vaginose is een grijsgekleurde afscheiding die sterk visachtig ruikt. Bacteriële vaginose is ook een reden voor een visachtige geur na geslachtsgemeenschap. Hoewel bacteriële vaginose zeer zelden ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, is het belangrijk om deze aandoening te behandelen zodat deze niet terugkomt.

Vaginale schimmelinfectie

Een andere reden voor een sterk ruikende afscheiding is een infectie met de Candida-schimmel. Schimmelinfecties worden veroorzaakt wanneer de slechte bacteriën in de vagina zich overmatig vermenigvuldigen en het immuunsysteem zwak wordt. Bij hormonale veranderingen lijken schimmels soms ook beter te gedijen, bijvoorbeeld rond de menstruatie of tijdens een zwangerschap. Het meest voorkomende symptoom van een vaginale schimmelinfectie is een klonterige witte afscheiding. Veroorzaakt een vaginale schimmelinfectie een visachtige vaginale geur? Meestal niet. Schimmelinfecties hebben meestal een gistgeur van de vagina maar leiden niet tot een visachtige geur. De visgeur is over het algemeen een duidelijke indicatie van bacteriële vaginose. Als je vaginale afscheiding eruit ziet als kwark, dan is een schimmelinfectie waarschijnlijk de oorzaak. Gisten veroorzaken veel vaker jeuk en branderig gevoel dan bacteriële vaginose.

Trichomoniasis

Trichomoniasis of trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die een vieze vaginale geur kan veroorzaken die naar vis kan ruiken. Trichomoniasis kan zowel mannen als vrouwen beïnvloeden. Deze infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Trichomonas vaginalis. Wanneer een vrouw deze soa heeft, verschijnt een dunne groene, schuimende, soms gelige, stinkende vaginale afscheiding. Andere symptomen van trichomoniasis zijn pijn bij het urineren en zeer intense jeuk rond de geslachtsorganen. Soms kan trichomoniasis buikpijn en buikkrampen veroorzaken.

Locatie bij pelvic inflammatory disease / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Locatie bij pelvic inflammatory disease / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Bekkenontsteking (PID)

Een reden waarom de vagina naar vis kan ruiken is een bekkenontsteking ofwel pelvic inflammatory disease (PID). Deze ziekte wordt veroorzaakt door pathogenen zoals Chlamydia trachomatis in de vagina. Bacteriële vaginose kan het risico op bekkenontsteking verhogen. Bekkenontsteking veroorzaakt onregelmatige vaginale bloedingen en vaginale afscheiding, die een slechte geur hebben. PID is vaak de oorzaak van een sterke vaginale geur na de menstruatie. Andere symptomen zijn onder meer krampende pijn in de onderbuik zonder menstruatie, misselijkheid, braken en koorts.

Slechte hygiëne

Slechte vaginale hygiëne kan leiden tot een ophoping van bacteriën in de vagina die een visachtige geur kunnen ontwikkelen. Sommige manieren om van deze onaangename maar natuurlijke vaginale geur af te komen en om de vaginale hygiëne te verbeteren, zijn om altijd van voren naar achteren je billen te vegen na het poepen, vaginaspoelingen te vermijden en tijdens de menstruatie regelmatig van tampon te wisselen.

Vergeten tampon

Een naar vis ruikende afscheiding kan optreden als je een tampon te lang in je vagina laat of vergeet dat deze in je vagina zit. Een tampon die te lang in de vagina blijft, kan een toxisch shocksyndroom oftewel de tamponziekte veroorzaken. Aanbevelingen bij het gebruik van tampons:
 • Was je handen voor en na het plaatsen van een tampon.
 • Gebruik een tampon met het laagste absorptievermogen voor je menstruatie.
 • Vervang de tampons regelmatig.
 • Als je 's nachts een tampon gebruikt, plaats dan een nieuwe voor het slapengaan en vervangt deze' s ochtends

Zweten

Soms kan een combinatie van zweet, normale afscheiding en urine een sterk ruikende geur produceren. In dit geval kan een goede hygiëne en regelmatig wisselen van ondergoed helpen om de visachtige geur van de vagina te verminderen.

Voedsel

Als je slechts af en toe een sterke visachtige geur van de vagina opmerkt, kan dit te wijten zijn aan bepaalde voedingsmiddelen die je hebt gegeten. Met name asperges en vitamine B6-supplementen kunnen de urine een sterke geur geven. Deze geur kan nog geconcentreerder zijn als je slechts een beetje water drinkt. Andere voedingsmiddelen die je urine een sterke geur geven zijn knoflook, zalm en koriander.

Zelfzorg van een visachtige vaginageur

Als je op een natuurlijke manier een onaangename geur uit je vagina wilt verwijderen, zijn er een aantal zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen.

Probiotica

Het nemen van probiotica is een goede manier om je vaginale gezondheid te verbeteren en een visachtige geur uit je vagina te verwijderen of te voorkomen dat een dergelijke geur ontstaat. Probiotica helpen het aantal 'goede' bacteriën in je lichaam te verhogen en kunnen bacteriële vaginose, candidiasis (schimmelinfecties) en andere infecties voorkomen. Van probiotica is bewezen dat ze bacteriële vaginose-infecties behandelen. Ze voorkomen ook de terugkeer van bacteriële vaginose.[1]

Zelfzorg bij bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose kan worden voorkomen door overdreven hygiëne te vermijden. Vermijd vaginaal douchen of het gebruik van intieme sprays. Ze vernietigen het evenwicht van het gevoelige vaginale milieu. Regelmatig wassen met water is volledig voldoende. Veeg bij het reinigen van de billen na het poepen van voor naar achter, niet andersom.

Seksuele gemeenschap bevordert ook bacteriële vaginose. Vooral bij het wisselen van anaal naar vaginaal geslachtsverkeer kunnen er (poep)bacteriën in de vagina terechtkomen. Het risico dat darmbacteriën de vagina binnendringen, kan aanzienlijk worden verminderd door het gebruik van condooms.

Vrij niet als de vagina nog droog is, want dit kan het slijmvlies irriteren. Neem rustig de tijd om seksueel opgewonden te raken en gebruik zo nodig een (neutraal) glijmiddel.

Vaginale hygiëne toepassen

De vaginale flora kan worden verstoord door vaginale douches, -spoelingen, zeep of -deodorant. Ze verminderen de zuurgraad van de vagina en maken zo de kolonisatie van de vagina met potentieel pathogene bacteriën mogelijk. Eigenlijk goedbedoelde intieme hygiëne kan op deze manier de oorzaak van vaginale klachten worden. Spoel bij het douchen de buitenkant van de schaamlippen met lauwwarm water af en doe niet niet bij de binnenkant van de vagina, want deze reinigt zichzelf. Vaker of grondiger wassen is niet nodig.

Medische behandeling

Trichomonas vaginalis

De arts behandelt trichomonas vaginalis met een antibioticum, meestal metronidazol, hetzij systemisch als een oraal toegediende tablet of lokaal in de vorm van een vaginale zetpil. Tijdens de gehele behandeling mag er geen onbeschermd geslachtsverkeer plaatsvinden: door onbeschermde geslachtsgemeenschap ontstaat een pingpongeffect met wederzijdse besmetting. Daarom is het ook belangrijk dat beide partners behandeld worden. Dit sluit herinfectie uit. De behandeling van trichomoniasis leidt in ongeveer 90 procent van alle gevallen tot een snel succesvolle en volledige genezing.

Bacteriële vaginose

Vaginoseklachten worden meestal behandeld met de antibiotica clindamycine of metronidazol, als crèmes, vaginale zetpillen of tabletten en als orale tabletten. Afhankelijk van het actieve ingrediënt, de toedieningsvorm, de dosering en de sterkte van de symptomen, kan de behandeling één tot zeven dagen duren. De huisarts adviseert welke vorm van behandeling geschikt is.

Bekkenontsteking of PID

De behandeling van PID bestaat uit antibiotica. Je krijgt een kuur van 14 dagen. Doe het rustig aan tot je genezen bent. Zo voorkom je dat de ontsteking zich uitbreidt. Vrij niet zolang de ontsteking nog aanwezig is. Maak de antibioticakuur af.

Noten:
 1. Falagas M, Betsi GI, Athanasiou S. Probiotics for the treatment of women with bacterial vaginosis. Clin Microbiol Infect. 2007 Jul;13(7):657-64.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van stinkende afscheidingOorzaken van stinkende afscheidingAls u last heeft van een stinkende afscheiding, kunt u zich behoorlijk schamen. Terwijl een stinkende afscheiding tot ee…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van waterige afscheidingOorzaken van waterige afscheidingMeestal is afscheiding vloeibaar van textuur, echter soms kunt u waterige afscheiding hebben. Waterige afscheiding is ee…

Informatie over depressieInformatie over depressieDepressie is een belangrijke stoornis in de gezondheidszorg. Verdriet en somberheid zijn normale emoties die worden erva…
Informatie over schizofrenieInformatie over schizofrenieSchizofrenie is een psychotische stoornis die wordt gekenmerkt door wanen, hallucinaties, apathie, terugtrekgedrag en co…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: http://Ruigsantos/Shutterstock.com
 • Falagas M, Betsi GI, Athanasiou S. Probiotics for the treatment of women with bacterial vaginosis. Clin Microbiol Infect. 2007 Jul;13(7):657-64.
 • https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-bacteri%C3%ABle-vaginose
 • https://www.self.com/story/fishy-vaginal-odor-causes
 • https://sense.info/nl/soas/soorten-soas/bacteri%C3%ABle-vaginose
 • https://www.unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=06f8f035-9f6e-4a79-bb58-9045b9d7d0d8
 • https://www.healthline.com/health/sticky-discharge
 • https://www.kiesbeter.nl/onderwerpen/bekkenontsteking
 • https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-vaginale-schimmelinfectie
 • https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/what-is-normal-vaginal-discharge
 • https://www.nhg.org/?tmp-no-mobile=1&q=node/1777
 • https://www.soaaids.nl/nl/professionals/themas/seksoa-magazine/serie-soa-pelvic-inflammatory-disease
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelvic_inflammatory_disease
 • https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-discharge/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181210/
 • https://www.health.harvard.edu/a_to_z/bacterial-vaginosis-gardnerella-vaginitis-a-to-z
 • https://www.optimalegezondheid.com/soas-alles-wat-je-moet-weten-besmetting-behandeling-en-preventie/
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bacterial-vaginosis/symptoms-causes/syc-20352279
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Attila Barabas
 • Afbeelding bron 2: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.