Toxische hepatitis: symptomen, oorzaak en behandeling

Toxische hepatitis: symptomen, oorzaak en behandeling Toxische hepatitis is een ontsteking van de lever in reactie op bepaalde stoffen waaraan je blootgesteld bent. Toxische hepatitis kan worden veroorzaakt door alcohol, chemicaliën, medicijnen of voedingssupplementen. In sommige gevallen ontwikkelt toxische hepatitis zich binnen enkele uren of dagen aan blootstelling aan een toxine of gifstof. Bijvoorbeeld bij een overdosis medicijnen. Dit wordt acute toxische hepatitis genoemd. In andere gevallen kan het maanden van regelmatig gebruik duren voordat symptomen optreden. De symptomen van toxische hepatitis gaan vaak weg wanneer blootstelling aan de gifstof stopt. Toxische hepatitis kan de lever permanent beschadigen, wat leidt tot onomkeerbare schade en littekenvorming van leverweefsel (levercirrose) en in sommige gevallen treedt leverfalen op, wat levensbedreigend kan zijn.

Wat is toxische hepatitis?

Toxische hepatitis is een ontsteking van de lever veroorzaakt door blootstelling aan gifstoffen. Sommige chemicaliën of geneesmiddelen kunnen moeilijk door de lever worden verwerkt en kunnen een ontsteking veroorzaken. Overmatige of chronische blootstelling aan deze toxinen veroorzaakt toxische hepatitis. De blootstelling kan per ongeluk gebeuren door arbeidsomstandigheden of opzettelijk, zoals bij een poging tot zelfmoord. In sommige gevallen ontwikkelt toxische hepatitis zich binnen enkele uren of dagen. In dat geval spreekt men van acute toxische hepatitis. Maar soms duurt het maanden van regelmatig gebruik voordat er symptomen optreden.

Geelzucht door toxische hepatitis / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)Geelzucht door toxische hepatitis / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Toxische hepatitis symptomen

Lichamelijke klachten

Symptomen van toxische hepatitis variëren en zijn afhankelijk van de oorzaak. Sommige van de meest voorkomende symptomen van toxische hepatitis zijn:

Mentale klachten

Je kampt met chronische vermoeidheid, zelfs al slaap je acht uur. Ook kun je lijden aan een depressie, of treden er gedragsveranderingen op en kun je last hebben van humeurigheid, woede-uitbarstingen of gevoelens van wanhoop.

Paracetamol / Bron: Martin SulmanParacetamol / Bron: Martin Sulman

Oorzaken

Toxische hepatitis treedt op wanneer je lever ontstoken raakt als gevolg van blootstelling aan een giftige stof. Toxische hepatitis kan ook ontstaan ​​als je te veel medicijnen inneemt. Toxische hepatitis kan worden veroorzaakt door:

Geneesmiddelen

Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol, aspirine, ibuprofen en naproxen kunnen je lever beschadigen, vooral als je ze frequent inneemt of in combinatie met alcohol.

Receptgeneesmiddel

Sommige medicijnen worden geassocieerd met ernstige leverschade, zoals statines (gebruikt om het cholesterol te verlagen), de combinatie van geneesmiddelen amoxicilline-clavulaanzuur, fenytoïne, azathioprine, niacine, ketoconazol, bepaalde antivirale middelen en anabole steroïden (prestatieverhogende middelen), etc.
Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot toxische hepatitis / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comOvermatig alcoholgebruik kan leiden tot toxische hepatitis / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Alcohol

Gedurende vele jaren fors drinken kan leiden tot alcoholische hepatitis, een leverontsteking door alcohol.

Kruiden en supplementen

Sommige kruiden worden beschouwd als gevaarlijk voor de lever, zoals aloë vera, zilverkaars, cascara, smeerwortel, etc. Kinderen kunnen leverschade ontwikkelen als ze vitaminesupplementen voor snoepjes aanzien en grote doses innemen.

Industriële chemicaliën

Chemische stoffen waaraan je bijvoorbeeld op je werk bent blootgesteld, kunnen leverschade veroorzaken.

Ligging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLigging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Risicofactoren

Factoren die het risico op toxische hepatitis kunnen verhogen, zijn:
 • Vrij verkrijgbare pijnstillers of bepaalde voorgeschreven medicijnen.
 • Het hebben van een leverziekte.
 • Chronische infectie met een hepatitisvirus (hepatitis B, hepatitis C, of ​​één van de andere hepatitisvirussen die aanwezig kunnen blijven in het lichaam) maakt je lever kwetsbaarder.
 • Oudere leeftijd, aangezien je lever langzamer schadelijke stoffen afbreken als je ouder wordt.
 • Het drinken van alcohol in combinatie met het nemen van medicijnen of bepaalde kruidensupplementen, verhoogt het risico op toxiciteit.
 • Werken met bepaalde industriële chemicaliën is ook een risicofactor.
 • Vrouwen metaboliseren bepaalde gifstoffen langzamer dan mannen doen.
 • Bepaalde genetische mutaties die de productie en werking van de leverenzymen beïnvloeden die toxinen afbreken, kunnen je vatbaarder maken voor toxische hepatitis.

Complicaties

Leverontsteking als gevolg van toxische hepatitis kan leiden tot leverschade en littekenvorming. Na verloop van tijd kan levercirrose, ontstaan, waardoor je lever moeilijker zijn werk kan doen. Uiteindelijk leidt levercirrose tot leverfalen. De enige behandeling voor chronisch leverfalen is levertransplantatie.

Onderzoek en diagnose

Er is geen specifieke test om toxische hepatitis te diagnosticeren. Verschillende onderzoeken kunnen worden gedaan om de diagnose te kunnen stellen, waaronder uitgebreide medicatiebeoordeling (welke medicijnen gebruik je en heb je gebruikt), het bekijken van de medische voorgeschiedenis, een uitgebreid vraaggesprek met de arts (anamnese), lichamelijk onderzoek, leverfunctie-onderzoek en bloedonderzoek, beeldvormend onderzoek en een leverbiopsie. Bij een leverbiopsie wordt een stukje leverweefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek en kan helpen bij het bevestigen van een diagnose van toxische hepatitis en het bepalen van de ernst van de leverschade, indien van toepassing.

Ziekenhuisopname kan nodig zijn bij toxische hepatitis / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczZiekenhuisopname kan nodig zijn bij toxische hepatitis / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Toxische hepatitis behandeling

Het is allereerst van belang om erachter te komen wat toxische hepatitis veroorzaakt, zodat de blootstelling aan het toxine zo snel mogelijk kan worden stopgezet. Afhankelijk van de oorzaak is het soms mogelijk medicatie toe te dienen om de effecten van het toxine in het lichaam tegen te gaan. Vaak wordt geadviseerd om voldoende rust te nemen en je kunt ondersteunende zorg in het ziekenhuis nodig hebben. Symptomen gaan meestal binnen enkele dagen of weken weg. In ernstige gevallen, of als de aandoening gedurende langere tijd onbehandeld was, kan toxische hepatitis leiden tot onomkeerbaar leverfalen, een fatale aandoening die een levertransplantatie vereist.

Prognose

De eerste en belangrijkste stap bij de behandeling van toxische hepatitis is het identificeren en elimineren van de stof die het probleem veroorzaakt, zoals medicijnen, kruiden of alcohol. In het geval van aan alcohol gerelateerde leverbeschadiging, wordt deelname aan een behandelprogramma zoals Anonieme Alcoholisten, opname in een verslavingskliniek of ambulante behandeling ten zeerste aanbevolen. Alcoholisme is een ernstige verslaving en zonder de juiste behandeling en ondersteuning ervaren veel mensen een terugval in alcoholgebruik.

Preventie

Er zijn meerdere manieren om te voorkomen dat je toxische hepatitis krijgt.

Lees verder

© 2017 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…
Hepatitis A, B, C, D, E, F en GHepatitis A, B, C, D, E, F en GHepatitis is een ontsteking van de lever. Er zijn zeven verschillende vormen van hepatitis. Twee hiervan, hepatitis A en…
Chronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingChronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingDe spijsvertering is een van de belangrijkste functies van de lever. De lever maakt gal, en dat wordt opgeslagen in de g…

Osteoom: Goedaardig gezwel van botweefselOsteoom: Goedaardig gezwel van botweefselEen osteoom is een goedaardig gezwel dat uitstaat in botweefsel. Osteomen bevinden zich voornamelijk op de botten van de…
Afscheiding en buikpijn: oorzaken, symptomen en behandelingAfscheiding en buikpijn: oorzaken, symptomen en behandelingAfscheiding en buikpijn zijn klachten die zich samen kunnen voordoen. Vaak gaat het hierbij om pijn in de onderbuik. Dit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Chombosan/Shutterstock
 • Liver.ca. Toxic Hepatitis. http://www.liver.ca/liver-disease/types/toxic-hepatitis.aspx (ingezien op 20-7-2017)
 • Mayo Clinic. Toxic hepatitis: Overview. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toxic-hepatitis/home/ovc-20251578 (ingezien op 20-7-2017)
 • UCSF Medical Center. Toxic Hepatitis. https://www.ucsfhealth.org/conditions/toxic_hepatitis/ (ingezien op 20-7-2017)
 • UK Transplant Center. Toxic Hepatitis. https://ukhealthcare.uky.edu/transplant/services/liver/toxic-hepatitis/ (ingezien op 20-7-2017)
 • Afbeelding bron 1: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 3: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Reageer op het artikel "Toxische hepatitis: symptomen, oorzaak en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Hepatitis of leverontsteking
Bronnen en referenties: 10
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!