Osteoom: Goedaardig gezwel van botweefsel
Een osteoom is een goedaardig gezwel dat ontstaat in botweefsel. Osteomen bevinden zich voornamelijk op de botten van de schedel en het gezicht. Klachten komen haast niet voor bij deze langzaam groeiende tumor die om onbekende redenen tot stand komt. Soms ontstaat er echter druk op de hersenzenuwen, wat resulteert in problemen met het gehoor- of gezichtsvermogen, (hoofd)pijn en andere symptomen. Een medische behandeling is alleen nodig wanneer bepaalde lichaamsfuncties worden aangetast of wanneer dit cosmetisch storend is. Dit gebeurt via een techniek waarbij de arts gebruikmaakt van radiofrequente golven, of anders via een chirurgische ingreep waarbij de arts het benige gezwel verwijdert. Patiënten met een osteoom hebben variabele vooruitzichten.
Synoniemen osteoom
Een osteoom is nog bekend onder deze bewoordingen:
- beenweefselgezwel
- goedaardig gezwel van botweefsel
- osteoblastoma
- osteoblastoom
- osteoma
Epidemiologie goedaardig gezwel van botweefsel
Volwassenen en kinderen kunnen een osteoom ontwikkelen. De gemiddelde leeftijd waarop patiënten te maken krijgen met een goedaardig benig gezwel is 37 jaar. Iets meer mannen dan vrouwen hebben een osteoom. De hoogste incidentie van osteomen is te vinden bij zestigers.
Oorzaken beenweefselgezwel
Het is onbekend hoe osteomen precies ontstaan. Soms zijn osteomen onderdeel van een ander syndroom. De aanwezigheid van meerdere osteomen wijst mogelijk in de richting van het
Gardner-syndroom. Het Gardner-syndroom is een erfelijke ziekte waarbij
poliepen in de darm en gezwellen op de huid en het bot verschijnen.
Risicofactoren osteoma
Zwemmers en
duikers die regelmatig in koud water duiken, krijgen vaker te maken met een osteoom in de gehoorgangen. Dit wijst dan mogelijk op een soort
ontstekingsreactie.
Indeling osteomen
Wanneer een osteoom ontstaat in het bot, is er sprake van een "homoplastisch osteoom". Komen osteomen echter voor in zachte weefsels, dan zijn deze gekend als "heteroplastische osteomen".
Symptomen door druk op hersenzenuwen
Algemeen
De goedaardige botgezwellen ontstaan meestal in het hoofd en de nek, zoals in de neusbijholten (meest voorkomend), de kaak of het schedeldak. Maar ook het sleutelbeen, het bekken, de armen en
benen kunnen getroffen zijn. De gezwellen groeien langzaam en veroorzaken meestal geen symptomen. De grootte van de benige gezwellen varieert van 0,5 tot 8 cm.
Eén van de mogelijke symptomen is hoofdpijn /
Bron: Geralt, Pixabay Klachten
Wanneer het gebied van het hoofd en de nek getroffen is, ontstaat meestal druk op de
hersenzenuwen. Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:
Diagnose en onderzoeken
De arts voert een lichamelijk onderzoek uit en stelt vragen over de eventueel aanwezige symptomen. De meeste osteomen veroorzaken echter geen symptomen. De diagnose van een osteoom gebeurt meestal per toeval door middel van een
röntgenfoto. Het radiologisch uiterlijk is afhankelijk van de locatie. Centrale osteomen zijn goed afgebakende harde letsels met gladde randen, terwijl perifere osteomen radiopaak zijn (ze laten geen röntgenstraling door) met uitgestrekte randen die vlak of gesteeld zijn. Twijfelt de arts over de diagnose, dan voert hij een
botscan uit om de diagnose te bevestigen.
Behandeling: Meestal door chirurgie
De arts bepaalt na diverse onderzoeken welke behandeling hij eventueel inzet. Osteomen zijn namelijk in tegenstelling tot
osteosarcomen (botkanker, vooral bij tieners) goedaardig en vereisen normaal gezien geen medische behandeling.
Diverse therapieën
Mogelijk schrijft hij enkel
pijnstillers voor. Een andere behandelingsmethode is percutane radiofrequente ablatie: deze procedure maakt gebruik van radiofrequente golven die terechtkomen op het osteoom. Hierdoor verpulvert de tumor. De ablatietechniek voorkomt tevens dat de tumor terug groeit.
Chirurgie
In sommige gevallen is een chirurgische verwijdering van een osteoom wel nodig. Dit gebeurt dan wanneer complicaties ontstaan aan aangrenzende structuren, zoals bijvoorbeeld de vorming van een slijmcyste (mucocoele). Ook ontstaan soms cosmetische en functionele problemen als gevolg van een osteoom waardoor de arts een operatie uitvoert. Bij een operatie van een osteoom in een schedeldak gebruikt de chirurg mogelijk de
endoscopische endonasale procedure. Deze innovatieve, minimaal invasieve techniek maakt gebruik van de neus en neusholtes als natuurlijke opening. Hierdoor brengt hij chirurgische instrumenten naar binnen om moeilijk te bereiken tumoren te bereiken. Hij verwijdert de tumor bijgevolg via de neus- en neusholtes. Deze techniek zorgt ervoor dat de patiënt sneller geneest omdat geen chirurgische insnijdingen (incisies) vereist zijn. Een ontsmetting is bovendien onnodig.
Onderzoek en nieuwe behandelingsmogelijkheden
Recente onderzoeken richten zich op minder invasieve behandelingen voor osteomen en op het verbeteren van de bestaande chirurgische technieken. Innovaties zoals robotchirurgie en nieuwe ablatietechnieken kunnen in de toekomst meer patiënten helpen met minder complicaties en een sneller herstel.
Prognose goedaardige tumor
De vooruitzichten van osteomen zijn variabel. Soms heeft de chirurg niet het volledige benige gezwel kunnen verwijderen en blijft er restschade achter. Ook is het mogelijk dat nabije essentiële anatomische structuren getroffen zijn. Bij ongeveer 20% van de patiënten met symptomen, komt de tumor terug.
Leven met een osteoom
Leven met een osteoom vereist soms aanpassingen in de levensstijl, vooral als de gezwellen invloed hebben op dagelijkse activiteiten. Het gebruik van ondersteunende therapieën zoals fysiotherapie of ergotherapie kan helpen bij het beheersen van eventuele symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit.
Complicaties
Af en toe worden belangrijke lichamelijke functies getroffen door een osteoom zoals de ademhaling, het gehoor en het gezichtsvermogen.
Preventie en opvolging
Hoewel het voorkomen van osteomen moeilijk is, kunnen regelmatige medische controles helpen om de ontwikkeling van symptomen vroegtijdig te detecteren. Voor patiënten met bekende risicofactoren, zoals een familiegeschiedenis van het Gardner-syndroom, is periodieke screening essentieel.