Alcoholische hepatitis: symptomen, oorzaken en behandeling

Alcoholische hepatitis: symptomen, oorzaken en behandeling Alcoholische hepatitis is een ontsteking van de lever door overmatig alcoholgebruik (alcoholhepatitis). Alcoholische hepatitis komt vooral voor bij mensen die gedurende vele jaren duchtig de fles aanspreken. De relatie tussen drinken en alcoholische hepatitis is echter complex. Niet alle zware drinkers ontwikkelen alcoholische hepatitis, en de ziekte kan zich voordoen bij mensen die slechts matig drinken. Een van de meest voorkomende symptomen van alcoholische hepatitis is geelzucht. Als er alcoholische hepatitis bij je is vastgesteld, bestaat de gebruikelijke behandeling uit stoppen met alcohol, opheffen van deficiënties (tekorten) en algemene maatregelen. Mensen die alcohol blijven drinken hebben een groot risico op ernstige leverbeschadiging en overlijden.

Wat is alcoholische hepatitis?

Alcoholische hepatitis is een ontsteking van de lever door overmatig alcoholgebruik. De lever is het grootste orgaan in het lichaam, en verwijdert gifstoffen zoals alcohol uit het bloed. Als de lever beschadigd raakt door langdurig fors alcoholgebruik, dan kan het ontstoken raken en er kan littekenvorming ontstaan. Ongeveer 35% van de langdurige zware drinkers ontwikkelt alcoholische hepatitis. Het komt echter ook voor bij mensen die matig drinken.

Geelzucht door alcoholische hepatitis / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)Geelzucht door alcoholische hepatitis / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Alcoholische hepatitis symptomen

Een van de meest voorkomende symptomen van alcoholische hepatitis is geelzucht, waardoor geelvorming van de huid en ogen ontstaat. Andere symptomen die kunnen optreden zijn onder meer:

Milde en ernstige alcoholische hepatitis
Alcoholische hepatitis kan mild of ernstig zijn. Een milde vorm van alcoholische hepatitis kan worden teruggedraaid door te stoppen met alcohol. Ernstige alcoholische hepatitis kan zonder plotseling optreden. Het kan leiden tot ernstige complicaties zoals leverfalen en zelfs de dood. De symptomen van ernstige alcoholische hepatitis kunnen onder meer bestaan uit:
 • Ascites (een abnormale ophoping van vocht in de buikholte);
 • Verwarring en gedragsveranderingen veroorzaakt door vergiftiging als gevolg van opeenstapeling van gifstoffen in het lichaam die normaal gesproken worden afgebroken en verwijderd door de lever;
 • Lever- en nierfalen.

Klachten en symptomen verschillen van persoon tot persoon. Ze veranderen ook afhankelijk van de ernst van de ziekte en na recente perioden van fors drinken.

Oorzaken

Alcoholische hepatitis ontstaat door alcoholgebruik wat de lever beschadigt. Het is bekend dat het lichaam ten behoeve van het afbreken van alcohol zeer giftige chemicaliën produceert. Deze chemicaliën leiden tot ontstekingsprocessen die levercellen vernietigen. Gezond leverweefsel maakt plaats voor littekens, waardoor de leverfunctie wordt verstoord. Dit onomkeerbare proces van verlittekening (levercirrose), is het laatste stadium van alcoholische leverziekte. Andere factoren die kunnen bijdragen aan alcoholische hepatitis zijn andere soorten hepatitis. Als je hepatitis C hebt en daarnaast zelfs al is het matig drinkt, dan heb je meer kans om levercirrose te ontwikkelen dan wanneer je niet drinkt. Voorts is ondervoeding een factor die eraan kan bijdragen. Veel mensen die zwaar drinken zijn ondervoed, omdat ze slecht eten of omdat alcohol en bijproducten ervan voorkomen dat het lichaam voldoende voedingsstoffen opneemt. Gebrek aan voedingsstoffen draagt ​​bij tot schade aan de levercellen.

Alcohol is de belangrijkste risicofactor voor alcoholische hepatitis / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comAlcohol is de belangrijkste risicofactor voor alcoholische hepatitis / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactor voor alcoholische hepatitis is de hoeveelheid alcohol die je drinkt. De hoeveelheid alcohol die je in de risicozone brengt om alcoholische hepatitis te ontwikkelen, is niet bekend. Maar de meeste mensen met deze leverziekte gebruikten meer dan 100 gram alcohol, wat gelijk staat aan zeven glazen alcohol, gedurende ten minste twintig jaar.

Andere risicofactoren zijn onder meer:

Geslacht

Vrouwen lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van alcoholische hepatitis, mogelijk door verschillen in de manier waarop alcohol in het lichaam van vrouwen wordt verwerkt en afgebroken.

Obesitas/overgewicht

Zware drinkers die overgewicht hebben, hebben meer kan om alcoholische hepatitis ontwikkelen te ontwikkelen en vervolgens cirrose te krijgen.

Ligging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLigging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Genetische factoren

Onderzoek suggereert dat er een genetische component kan zijn bij alcoholgeïnduceerde leverziekten, hoewel de genetische en de omgevingsfactoren moeilijk van elkaar te scheiden zijn.

Binge drinken

Binge drinken wil zeggen het drinken van vijf glazen alcohol of meer tijdens één enkele gelegenheid. Dit verhoogt het risico op alcoholische hepatitis.

Complicaties

Complicaties van alcoholische hepatitis zijn:

Portale hypertensie

Portale hypertensie is een te hoge bloeddruk in de leverpoortader. Littekenweefsel kan de bloedstroom door de lever vertragen, waardoor er meer druk ontstaat in de leverpoortader.

Abnormaal vergrote aderen (varices)

Bloed dat niet vrij kan stromen via de leverpoortader, kan terugstromen naar andere bloedvaten in de maag en slokdarm. Deze bloedvaten hebben dunnere wanden en kunnen gemakkelijker bloeden als ze teveel bloed bevatten. Een zware bloeding in het bovenste deel van de maag of slokdarm is levensbedreigend en vereist onmiddellijke medische zorg.

Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ascites

Ascites (buikwaterzucht of waterbuik) is een abnormale ophoping van (eiwitbevattend) vocht in de buikholte. Dit is te herkennen aan een dikke buik met een uitpuilende navel.

Geelzucht

Een beschadigde lever kan het residu van oude rode bloedcellen (bilirubine) uit het bloed niet meer verwijderen. Er vindt stapeling van bilirubine plaats en in je huid en oogwit, waardoor er een gele kleur ontstaat.

Verwardheid

Verwardheid, slaperigheid en onduidelijke spraak en andere mentale en neurologische stoornissen veroorzaakt door leverziekten, duidt op hepatische encefalopathie. Een beschadigde lever kan niet meer goed gifstoffen uit je lichaam verwijderen. Het opbouwen van toxines kan je hersenen beschadigen. Ernstige hepatische encefalopathie kan tot coma leiden.

Levercirrose

Er is sprake van levercirrose als het leverweefsel zo erg is beschadigd dat het niet meer kan herstellen. Dit leidt vaak tot leverfalen.

Nierfalen

Een beschadigde lever kan de bloedstroom naar de nieren beïnvloeden, waardoor deze organen beschadigd raken en nierfalen ontstaat.

Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311

Onderzoek en diagnose

Sommige mensen hebben geen symptomen van alcoholische hepatitis, totdat de ziekte zich in een vergevorderd stadium bevindt. Een arts begint met een uitgebreide anamnese (vraaggesprek over je klachten), waarbij ook je medische voorgeschiedenis in ogenschouw wordt genomen, en lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek zal de arts je ook allerlei vragen stellen over je alcoholgebruik in heden en verleden. Daarnaast zal bloedonderzoek en leverwaardenonderzoek gedaan worden. Daarnaast kan beeldvormend onderzoek ingezet worden ten behoeve van de diagnose, zoals een CT- of MRI-scan van de lever. Zo nodig kan een leverbiopsie worden uitgevoerd. Hierbij wordt een stukje weefsel uit de lever verwijderd met behulp van een naald of tijdens een operatie. Het monster wordt dan onder een microscoop onderzocht om het soort leverziekte te bepalen.

Alcoholhepatitis behandeling

Nadat de diagnose 'alcoholische hepatitis' bij je is vastgesteld, bestaat de gebruikelijke behandeling uit stoppen met alcohol, opheffen van deficiënties (tekorten) en algemene maatregelen:
 • Stoppen met alcohol: dit is het meest kritische onderdeel van de behandeling. Er kan herstel optreden als de alcoholische hepatitis mild is. Je arts kan medicijnen en psychologische behandeling aanbevelen om te stoppen met alcohol.
 • Veranderingen in dieet: dit bestaat uit het eten van voeding met weinig natrium en het nemen van diuretica (plaspillen) en vitaminesupplementen.
 • Antibiotica: als je alcoholische hepatitis hebt, loop je meer kans op bacteriële infecties. De arts zal op zoek gaan naar infecties en deze behandelen.
 • Steroïden: je arts kan corticosteroïdmedicijnen aanraden om de leverzwelling te verminderen.

Als deze behandelingen niet werken omdat de ziekte te vergevorderd is, heb je mogelijk een levertransplantatie nodig.

Preventie

De beste manier om alcoholhepatitis te voorkomen is matig alcohol drinken of helemaal geen alcohol drinken. Niet alle zware drinkers zullen alcoholhepatitis ontwikkelen, en het is onbekend waarom sommige overmatige drinkers de ziekte wel ontwikkelen terwijl anderen dat niet doen. Het is ook belangrijk om op te merken dat de ziekte kan optreden bij matige drinkers, hoewel de kans bij hen aanzienlijk kleiner is.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
Alcoholische leverziekte: Vetlever, hepatitis en cirroseAlcoholische leverziekte: Vetlever, hepatitis en cirroseHet jarenlang overmatig drinken van alcohol produceert mogelijk een breed spectrum van leveraandoeningen zoals een vette…

Lumbale punctie (ruggenprik): Onderzoek van hersenvochtLumbale punctie (ruggenprik): Onderzoek van hersenvochtEen lumbale punctie is een medisch onderzoek waarbij de arts met een naald monsters hersenvocht (cerebrospinale vloeisto…
Migraine: Aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijnMigraine: Aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijnMigraine (hemicranie) is een vaak voorkomende neurologische aandoening. Deze vorm van hoofdpijn heeft een onbekende etio…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Chombosan/Shutterstock
 • E.J. Giltay en B. Schuurman. Behandeling van alcoholhepatitis met prednisolon. Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:1368
 • Mayo Clinic. Alcoholic hepatitis: Overview. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alcoholic-hepatitis/home/ovc-20163921 (ingezien op 21-7-2017)
 • Medical News Today. Alcoholic Hepatitis: Symptoms, Treatment, and Outlook. http://www.medicalnewstoday.com/articles/313928.php (ingezien op 21-7-2017)
 • Medscape. Alcoholic Hepatitis. http://emedicine.medscape.com/article/170539-overview (ingezien op 21-7-2017)
 • WebMD. Alcoholic Hepatitis. http://www.webmd.com/hepatitis/what-is-alcoholic-hepatitis#1 (ingezien op 21-7-2017)
 • Afbeelding bron 1: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/anna1311
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.