Diabetische neuropathie: symptomen, oorzaak en behandeling

Diabetische neuropathie: symptomen, oorzaak en behandeling Diabetische neuropathie (DNP) is zenuwschade die optreedt als gevolg van diabetes. Er zijn verschillende soorten, zoals perifere neuropathie, focale neuropathie, autonome neuropathie en proximale neuropathie. Perifere neuropathie geeft meestal symptomen als pijn, brandend gevoel, tintelingen en gevoelloosheid van de voeten en onderbenen. Autonome neuropathie veroorzaakt symptomen gerelateerd aan disfunctie van een orgaansysteem, zoals: urine-incontinentie, diarree of obstipatie, of seksuele disfunctie. Neuropathische pijn gaat vaak gepaard met slaapstoornissen en depressieve gevoelens. Er is geen remedie voor diabetische neuropathie, maar behandeling is gericht op het verminderen van de klachten. Een strikte controle van de bloedsuikerspiegel is de beste manier om diabetische neuropathie en andere complicaties van diabetes te voorkomen. Je moet goed letten of je wondjes of blauwe plekken hebt aan je benen, voeten, armen en handen. Draag stevige schoenen die niet knellen.

Gebieden die kunnen worden getroffen door diabetische neuropathie / Bron: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Gebieden die kunnen worden getroffen door diabetische neuropathie / Bron: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Wat is diabetische neuropathie?

Diabetische neuropathie is een vorm van zenuwbeschadiging die kan optreden als je diabetes hebt. Een hoge bloedsuikerspiegel kan de zenuwvezels in je hele lichaam beschadigen, maar diabetische neuropathie beschadigt meestal de zenuwen in je benen en voeten. Afhankelijk van de aangedane zenuwen, kunnen symptomen van diabetische neuropathie variëren van pijn en gevoelloosheid in je ledematen tot problemen met je spijsverteringsstelsel, urinewegen, bloedvaten en hart. Deze symptomen kunnen mild zijn, maar diabetische neuropathie kan ook pijnlijk, invaliderend en zelfs dodelijk zijn. Diabetische neuropathie is een veel voorkomende ernstige complicatie van diabetes. Toch kun je vaak diabetische neuropathie voorkomen of de voortgang vertragen met een zeer strakke bloedsuikercontrole en een gezonde leefstijl.

Vormen van diabetische neuropathie

Er worden vier soorten diabetesgerelateerde neuropathie onderscheiden:
 • diabetische perifere neuropathie
 • diabetische autonome neuropathie
 • diabetische proximale neuropathie
 • diabetische focale neuropathie

Diabetische perifere neuropathie

Diabetische perifere neuropathie is meestal van invloed op de voeten en handen en in zeldzame gevallen kunnen de armen, de buik en de rug aangetast zijn. De symptomen bestaan uit tintelingen, gevoelloosheid, brandende pijn, stekende pijn, jeukende pijn (soms het gevoel dat mieren of insecten op of onder de huid kruipen ofwel formicatie), gevoeligheid voor aanraking, gebrek aan coördinatie, spierzwakte, zweren en andere afwijkingen aan de voeten. Vroege symptomen verdwijnen meestal wanneer de bloedsuiker goed onder controle wordt gebracht en gehouden.

Diabetische autonome neuropathie

Diabetische autonome neuropathie wordt vaak door artsen niet goed (h)erkend. Het autonome zenuwstelsel regelt onvrijwillige bewegingen in het lichaam, zoals die betrokken zijn bij de hartfunctie en de spijsvertering. Diabetische autonome neuropathie kan het spijsverteringsstelsel (vooral de maag), urinewegen, bloedvaten, geslachtsorganen en vele andere delen van het lichaam beïnvloeden. Symptomen kunnen zijn: opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, brandend maagzuur, een verzadigd gevoel na een kleine maaltijd, obstipatie, diarree, intolerantie voor de hitte, zweten en duizeligheid. Mannen kunnen misschien geen erectie hebben of houden. De symptomen kunnen ook bestaan uit 'droge' of verminderde ejaculaties. Bij vrouwen kan vaginale droogheid (droge vagina) optreden. De getroffen vrouwen kunnen ook minder of geen orgasmen hebben. Medicijnen en veranderingen in je voedingsgewoonten kunnen de symptomen verlichten.

Diabetische proximale neuropathie

De symptomen van diabetische proximale neuropathie bestaan uit plotselinge ernstige pijn in de dijen, heupen, billen en benen. De aandoening treft meestal één kant van het lichaam, maar kan zich ook naar de andere kant verspreiden. Zwakte in de benen kan ook voorkomen bij dit type. Medicatie en fysiotherapie helpen bij het onder controle krijgen en houden van de symptomen zoals zwakte en pijn.

Aangezichtsverlamming / Bron: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Aangezichtsverlamming / Bron: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Diabetische focale neuropathie

Diabetische focale neuropathie is van invloed op een enkele zenuw. Een kenmerk van dit type neuropathie is dat het lijkt alsof het plotseling de kop opsteekt, meestal in het hoofd, de been of de romp. Hierbij kunnen symptomen optreden zoals gelokaliseerde ernstige pijn (in het been of onderrug), pijn in het oog, dubbelzien, eenzijdige verlamming van het gezicht (ook bekend als aangezichtsverlamming van Bell of Bellse parese), enz. Er kan pijn op de borst of buikpijn optreden, dat soms wordt aangezien voor andere aandoeningen, zoals een hartaanval of appendicitis (blindedarmontsteking). Deze klachten zijn pijnlijk en onvoorspelbaar, maar vaak treedt er spontaan verbetering op en het veroorzaakt meestal geen schade op de lange termijn

Wie krijgt diabetische neuropathie?

Personen met niet van insuline afhankelijke diabetes mellitus (type 2) lijken eerder last te krijgen van neuropathie dan patiënten met insulineafhankelijke diabetes mellitus (type 1). De symptomen van neuropathie komen vaker voor bij mensen met diabetes type 2. De prevalentie van diabetische neuropathie neemt toe naarmate iemand langer diabetes heeft. Ongeveer 2% van de kinderen met diabetes heeft neuropathie.

Overgewicht en obesitas zijn risicofactoren door diabetische neuropathie / Bron: Taniadimas, PixabayOvergewicht en obesitas zijn risicofactoren door diabetische neuropathie / Bron: Taniadimas, Pixabay

Risicofactoren

Elke persoon met diabetes kan diabetische neuropathie ontwikkelen. De volgende factoren kunnen je echter vatbaarder maken voor zenuwbeschadiging:
 • Slechte glykemische instelling.
 • De tijdsperiode (jaren) dat je diabetes hebt. Des te langer je diabetes hebt, des te meer kans op diabetische neuropathie.
 • Overgewicht of obesitas.
 • Raciale voorkeur: mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst hebben vaker last van diabetische neuropathie dan de autochtone bevolking.
 • Hoge bloeddruk (hypertensie).
 • Roken.
 • Diabetische nefropathie (of diabetische nierziekte) is een risicofactor, omdat dit kan leiden tot toxine-opbouw in het bloed. Deze toxines kunnen mogelijk het zenuwstelsel beïnvloeden.

Oorzaak van diabetische neuropathie

Een hogere dan normale bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) is een sleutelfactor die bijdraagt ​​aan diabetische neuropathie. Hoge bloedsuikerspiegel gedurende een langere periode kan zenuwbeschadiging veroorzaken. Van roken is bewezen dat het een veroorzaker is van diabetes, maar het kan ook leiden tot vernauwing van de bloedvaten, waardoor de bloedstroom wordt beperkt. Slechte circulatie kan leiden tot zenuwstoornissen. Van zware alcoholconsumptie is bekend dat het een oorzaak is van perifere neuropathie. Ook zenuwontsteking, als reactie op een auto-immuunziekte bij iemand met diabetes, kan leiden tot neuropathie.

Symptomen van diabetische neuropathie

De symptomen van de vier soorten diabetesgerelateerde neuropathie zijn als volgt:

Symptomen perifere neuropathie


Symptomen autonome neuropathie


Symptomen proximale neuropathie

 • pijn in de heupen, billen, dijen (bovenbeen) en benen
 • spierzwakte
 • problemen met opstaan ​​vanuit een zittende positie
 • als de aandoening de buik beïnvloedt, kan er sprake zijn van zwelling in het abdominale gebied
 • gewichtsverlies

Symptomen focale neuropathie


Slaapstoornissen en depressie door diabetische neuropathie / Bron: Saschamilk, PixabaySlaapstoornissen en depressie door diabetische neuropathie / Bron: Saschamilk, Pixabay

Emotionele gevolgen

Neuropathische pijn kan slaapstoornissen en depressie veroorzaken.

Complicaties

Diabetische neuropathie kan een aantal ernstige complicaties veroorzaken, waaronder:

Verlies van een ledemaat

Omdat zenuwbeschadiging een gebrek aan gevoel in je voeten kan veroorzaken, kunnen snijwonden en zweren onopgemerkt blijven en uiteindelijk ernstig geïnfecteerd raken. De behandeling van wondjes en zweren is bij diabetes extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed en dan moet een teen, voet of zelfs been eraf worden gehaald (amputatie).

Neuropathische artropathie of Charcotgewricht

Neuropathische artropathie of Charcotgewricht treedt op wanneer een gewricht, meestal in de voet, verslechtert door zenuwbeschadiging. Charcotgewricht wordt gekenmerkt door verlies van gevoel, evenals zwelling, instabiliteit en soms misvorming in het gewricht zelf. Vroegtijdige behandeling kan genezing bevorderen en verdere schade voorkomen.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Urineweginfecties en urine-incontinentie

Schade aan de zenuwen van de blaas kan optreden, waardoor je je blaas niet meer goed kunt leegplassen. Hierdoor kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en zich vermenigvuldigen in je blaas en opstijgen naar de nieren, wat leidt tot urineweginfecties. Zenuwbeschadiging kan ook van invloed zijn op je vermogen om te voelen wanneer je moet plassen of om de spieren die urine afgeven te beheersen, wat kan leiden tot incontinentie.

Onbewust van hypoglycemie

Normaal gesproken ontwikkel je symptomen zoals trillen, zweten en een snelle hartslag, als je bloedsuikerspiegel te laag is. Autonome neuropathie kan evenwel interfereren met je vermogen om deze symptomen op te merken.

Spijsverteringsproblemen

Zenuwbeschadiging in het spijsverteringsstelsel kan (afwisselende) obstipatie of diarree veroorzaken, evenals misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel en verlies van eetlust. Het kan ook gastroparese (vertraagde maaglediging) veroorzaken, een aandoening waarbij de maag te langzaam of helemaal niet leegloopt. Dit kan de spijsvertering verstoren en misselijkheid, braken en een opgeblazen gevoel veroorzaken en de bloedsuikerspiegels en de opname van voedingsstoffen ernstig beïnvloeden.

Flauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comFlauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Lage bloeddruk

Schade aan de zenuwen die van invloed zijn op de bloedcirculatie, kan interfereren met het vermogen van je lichaam om de bloeddruk aan te passen. Dit kan een sterke drukdaling veroorzaken als je na het zitten gaat staan ​​(orthostatische hypotensie), wat kan leiden tot duizeligheid en flauwvallen.

Seksuele disfunctie

Autonome neuropathie beschadigt vaak de zenuwen van de geslachtsorganen, wat leidt tot erectiestoornissen bij mannen en problemen met vaginale bevochtiging en opwinding bij vrouwen.

Meer of minder zweten

Wanneer de zweetklieren niet normaal functioneren, kan je lichaam de temperatuur niet goed regelen. Een verminderd of volledig gebrek aan transpiratie (anhidrose) kan levensbedreigend zijn. Autonome neuropathie kan ook overmatig zweten veroorzaken, vooral 's nachts of tijdens het eten.

Onderzoek en diagnose

Diabetische neuropathie wordt meestal gediagnosticeerd aan de hand van de symptomen die je hebt, je medische voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek. Er zijn echter nog andere tests die de aandoening definitief kunnen vaststellen door het verlies van de zenuwfunctie daadwerkelijk te meten. Zenuwgeleidingsonderzoek meet de snelheid van zenuwsignalen in de armen en benen, terwijl elektromyografie (EMG) de elektrische ontladingen meet die in spieren worden geproduceerd. Er zijn ook andere aanvullende onderzoeken mogelijk. Ongeveer 45% tot 50% van alle patiënten met diabetes wordt vroeg of laat gediagnosticeerd met een vorm van neuropathie.

Behandeling van diabetische neuropathie

Behandeling van diabetische neuropathie bestaat uit drie pijlers:
 • verlichten van de pijn
 • progressie van de ziekte vertragen
 • complicaties voorkomen en behandelen

Medicatie ter verlichting van zenuwpijn / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie ter verlichting van zenuwpijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Verlichten van de pijn

Het bestrijden en verlichten van pijn als gevolg van diabetische neuropathie kan op de volgende manieren:
 • Capsaïcine: capsaïcinecrème is gemaakt van chilipepers en kan bij sommige personen de pijn verminderen. De bijwerkingen kunnen bestaan uit een branderig gevoel en huidirritatie.
 • Alfaliponzuur: een antioxidant dat de symptomen van perifere neuropathie kan verlichten.
 • TENS (transcutane elektronische zenuwstimulatie): een apparaatje dat kleine stroomstootjes afgeeft en er voor zorgt dat je minder pijn hebt.
 • Medicijnen tegen epilepsie zijn met succes gebruikt voor pijnbestrijding.
 • Anti-depressiva: deze medicijnen interfereren met het vermogen van een persoon om pijn te voelen. Anti-depressiva zijn met succes gebruikt om milde tot matige zenuwpijn te verlichten.

Gezonde leefstijl is meer dan alleen gezonde voeding / Bron: Anna Shepulova/Shutterstock.comGezonde leefstijl is meer dan alleen gezonde voeding / Bron: Anna Shepulova/Shutterstock.com

Progressie van de ziekte vertragen

De progressie van diabetische neuropathie kan worden vertraagd door de volgende maatregelen:
 • De bloedsuikerspiegel moet niet te hoog of te laag zijn en dit kan worden bereikt door bloedsuikerverlagende tabletten, insuline-injecties of soms een insulinepomp, en door een gezonde leefstijl.
 • Goede voeding: gezonde vetten, meer groenten, minder koolhydraten, minder suiker, voldoende eiwitten.
 • Je bloeddruk onder controle houden.
 • Lichamelijke activiteit: voldoende beweging krijgen.
 • Het bereiken en behouden van een gezond lichaamsgewicht.
 • Stoppen met roken
 • Vermindering van alcoholgebruik.
  Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
 • Goede voetverzorging.

Complicaties voorkomen en behandelen

Voorkomen of behandelen van complicaties kan door de volgende maatregelen:
 • Spijsverteringsproblemen: het vaker eten van kleinere maaltijden of het nemen van soepen c.q. halfvast voedsel staat erom bekend de symptomen van een opgeblazen gevoel, misselijkheid en andere aandoeningen te verminderen. Medicijnen kunnen worden gebruikt om misselijkheid, obstipatie en diarree te behandelen
 • Urinewegaandoeningen: voor blaascontrole kan een arts antispasmodische medicijnen (anticholinergica) aanbevelen.
 • Orthostatische hypotensie: deze aandoening kan onder controle worden gebracht door veel te drinken, alcoholgebruik te verminderen en te snel opstaan ​​vanuit een zittende positie te voorkomen. Artsen adviseren vaak compressie van de buik. Compressiekousen, die helpen de doorbloeding te verhogen, staan ​​er ook om bekend orthostatische hypotensie te verminderen.
 • Mannen met seksuele disfunctie kunnen baat hebben bij medicatie voor erectiestoornissen.
 • Vrouwen met seksuele disfunctie kunnen baat hebben bij een glijmiddel.

Drink bij voorkeur geen alcoholk / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comDrink bij voorkeur geen alcoholk / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Preventie van zenuwschade door diabetes

Algemeen

De volgende maatregelen kunnen zinvol zijn om het begin van diabetische neuropathie of zenuwschade te voorkomen of uit te stellen:
 • Bloedglucosegehalte op peil houden.
 • Een gezonde levensstijl handhaven: het vermijden van een zittende, sedentaire levensstijl en het handhaven van een gezond lichaamsgewicht spelen een belangrijke rol bij het beheersen van diabetes.
 • Stoppen met roken.
 • Alcoholgebruik verminderen of minimaliseren.

Verzorging van de voeten

Zorg voor je voeten is belangrijk. Voetproblemen komen vaak voor bij diabetes, en daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je voeten. Voeten laten onderzoeken door een arts, de voeten schoon houden, regelmatig controleren op wonden en zweren, ze gehydrateerd houden en goed passend schoeisel dragen, zijn cruciaal voor een goede voetverzorging. Bovendien moet je bij het knippen van je teennagels ervoor zorgen dat de voet op geen enkele wijze wordt verwond, omdat deze verwondingen infecties kunnen veroorzaken.

Prognose en vooruitzichten

De behandeling van diabetische neuropathie is gericht op het verminderen van de symptomen en klachten. De beste manier om diabetische neuropathie te vertragen, is door het bloedglucosegehalte onder controle te houden. Een gezonde levensstijl, in combinatie met de juiste waakzaamheid, kunnen de symptomen helpen voorkomen, vertragen of beheersen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perifere neuropathiePerifere neuropathiePerifere neuropathie is een vervelende aandoening aan de zenuwen. Lees hieronder meer over deze aandoening.
Diabetische stijve hand syndroom: symptomen en behandelingDiabetische stijve hand syndroom: symptomen en behandelingHet diabetische stijve hand syndroom, ook wel geschaard onder 'beperkte gewrichtsbeweeglijkheid' ('limited joint mobilit…
Tintelende voeten en handen: oorzaken van tintelingenTintelende voeten en handen: oorzaken van tintelingenHeel veel mensen hebben bij tijd en wijle last van tintelende handen en/of tintelende voeten. Deze tintelende sensatie i…
Diabetische dermopathie: Ronde huidletsels door suikerziekteDiabetische dermopathie: Ronde huidletsels door suikerziekteDiabetische dermopathie (suikervlekken) is een goedaardige huidaandoening met onbekende oorzaak die meestal tot stand ko…

Koilonychia (lepeltjesnagels): NagelaandoeningKoilonychia (lepeltjesnagels): NagelaandoeningNagels geven een goed idee over de gezondheid van een persoon. Sommige patiënten ervaren als gevolg van een medisch prob…
Hydroa vacciniforme: Huidziekte door blootstelling zonlichtHydroa vacciniforme: Huidziekte door blootstelling zonlichtHydroa vacciniforme (hydroa aestevalis) is een huidziekte waarbij de huid van vooral een kind reageert op zonlicht. Op a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dora Zett/Shutterstock.com
 • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/complicaties-van-diabetes/voeten
 • https://www.dovemed.com/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/symptoms-causes/syc-20371580
 • https://www.medicinenet.com/diabetic_neuropathy/article.htm#what_natural_home_remedies_help_relieve_pain
 • https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/nerve-damage-diabetic-neuropathies/peripheral-neuropathy
 • https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/diabetes-neuropathy.html
 • https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-neuropathy#1
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/245310.php
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Zenuwschade-door-diabetes
 • Afbeelding bron 1: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 3: Taniadimas, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Andrey_Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Saschamilk, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: La Gorda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: Anna Shepulova/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 9: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 10: Marian Weyo/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.