Hydroa vacciniforme: Huidziekte door blootstelling zonlicht

Hydroa vacciniforme: Huidziekte door blootstelling zonlicht Hydroa vacciniforme (hydroa aestevalis) is een huidziekte waarbij de huid van vooral een kind reageert op zonlicht. Op aan de zon blootgestelde huidgebieden ontstaan terugkerende met vocht gevulde blaasjes (hydroa). Wanneer deze huidletsels genezen, laten ze een soort pokkenachtige littekens achter. Verder zijn nagel-, oog- en afwijkingen soms ook mogelijk. Diverse behandelingsopties zijn inzetbaar, zoals medicatie en fototherapie. Het is echter essentieel voor de patiënt dat hij zich beschermt tegen de blootstelling aan de zon. Bij de meeste patiënten zijn de symptomen verdwenen wanneer ze de adolescentie bereiken. De vooruitzichten van de ziekte zijn goed, al is blijvende littekenvorming wel mogelijk.

Epidemiologie van huidaandoening

Hydroa vacciniforme is een zeldzame huidziekte die vooral kinderen huidskleur treft in de leeftijd van drie tot vijftien jaar. Vooral kinderen met een blanke huidskleur zijn getroffen, maar in de literatuur lijden soms ook Aziatische kinderen aan de huidziekte. Vrouwen zijn vaker dan mannen getroffen door de huidaandoening. Bij mannen starten de symptomen vaak later dan bij vrouwen. Daarnaast is het verloop van de ziekte meestal ernstiger en langer bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaken: Door blootstelling aan zonlicht

Hydroa vacciniforme is een fotodermatose; een ziekte waarbij de huid abnormaal reageert op de blootstelling aan zonlicht. De precieze oorzaak van hydroa vacciniforme is meestal niet bekend. Sommige wetenschappers melden dat hydroa vacciniforme een ernstigere variant is van polymorfe lichteruptie, ook een huidziekte die tot stand komt na langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht.

Door blootstelling aan de zon ontstaat vaak de ziekte / Bron: Blueeve, PixabayDoor blootstelling aan de zon ontstaat vaak de ziekte / Bron: Blueeve, Pixabay

Risicofactoren van huidziekte

Diverse risicofactoren zijn geassocieerd met de niet-besmettelijke aandoening. Ultraviolette straling met lange golflengte (UVA) is namelijk het vaakst in verband gebracht met de huidziekte, maar ook UVB-licht en zichtbaar licht zijn soms betrokken. Ook is hydroa vacciniforme af en toe geassocieerd met een Epstein-Barr-infectie, die normaal gesproken leidt tot klierkoorts (infectieuze mononucleosis). Tot slot speelt een genetische aanleg mogelijk een rol bij de niet-erfelijke fotodermatose.

Symptomen: Brandende, jeukende en stekende huidletsels

De huiduitslag verschijnt meestal voor het eerst in de lente waarbij recidieven optreden in de zomermaanden. De aan de zon blootgestelde delen zijn het vaakst aangetast. Dit betreft het gezicht, de oren, de handen en de onderste ledematen. Wanneer het Epstein-Barr-virus (klierkoorts) betrokken is bij de huidaandoening, verspreiden de hydroa vacciniforme letsels zich naar gebieden die niet zijn blootgesteld aan de zon. In de meeste gevallen starten de symptomen ongeveer dertig minuten tot twee uur na de blootstelling.

De huidziekte kenmerkt zich door een mild brandend, jeukend of een stekend gevoel aan de getroffen huidgebieden. Verder ontstaat soms een zwelling in het gezicht. Patiënten met de ziekte hebben tevens gevoelige, gezwollen bultjes (papels) en met vocht gevulde blaren (blaasjes) (soms zelfs bloedblaren) op de aangetaste gebieden. Deze veranderen in ingedeukte, pitachtige papels met zwarte korstjes (necrose) op een rode en ontstoken basis. De letsels genezen binnen enkele weken maar laten bleke littekens achter.

Andere symptomen
Sommige patiënten ervaren andere symptomen, waaronder een milde ontsteking van de ogen (keratoconjunctivitis en een overgevoeligheid voor licht), loslating van vingernagels en teennagels (foto-onycholyse). Af en toe treden ook systemisch tekenen op zoals hoofdpijn, malaise (een algemeen ziek gevoel) en koorts. Verder ervaren veel patiënten overdreven reacties op insectenbeten hetgeen resulteert in huidnecrose en ulceratie (zweervorming).

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
De arts bekijkt de aanwezige symptomen. Hij voert af en toe een UVA- of UVB-lichttest uit om een uitbraak van de symptomen uit te lokken, maar meestal is deze methode niet goed betrouwbaar. De arts voert wel een huidbiopsie uit om andere vormen van zonneallergie uit te sluiten. Verder is een bloedonderzoek nodig, ook om infecties en andere ziekten uit te sluiten. Vaak zet de arts ook een urineonderzoek en een ontlastingsonderzoek in om diverse soorten porfyrie uit te sluiten

Differentiële diagnose
De arts voert veel onderzoeken uit omdat de fotodermatose doet denken aan het klinisch beeld van veel andere ziekten zoals:

Behandeling van huidletsels

Bescherming tegen de zon

Patiënten met hydroa vacciniforme moeten maatregelen nemen om de blootstelling aan de zon te voorkomen of moeten zich beschermen tegen de ultraviolette stralen van de zon. De patiënt brengt bijgevolg een beschermend zonnebrandmiddel met UVA-blokkers met een beschermingsfactor van minimaal 50+ aan. Verder draagt hij beschermende kleding en een goede zonnebril. Hierdoor is het mogelijk om het aantal recidieven te voorkomen of te verminderen.

Medicatie

Orale (via de mond ingenomen) medicatie is nuttig bij het verminderen van nieuwe uitbraken, maar het is niet altijd mogelijk om hydroa vacciniforme-letsels te voorkomen. De meest gebruikte medicijnen die de arts voorschrijft zijn orale antimalariamiddelen zoals hydroxychloroquine. Orale antioxidanten zoals bètacaroteen zijn eveneens inzetbaar. Verder is een ondersteunende behandeling en goede wondverzorging nodig bij blaren en andere huidletsels.

Fototherapie

Fototherapie (behandeling via licht) is ook een nuttige behandelingsmethode waarmee de huid geleidelijk went aan licht zodat de patiënt hierdoor uiteindelijk minder gevoelig wordt.

Prognose van hydroa vacciniforme

Bij de meeste patiënten verdwijnt de aandoening tegen de tijd dat ze de adolescentie bereiken. De pokkenachtige littekens zijn wel blijvend op de huid aanwezig.

Complicaties van huidafwijking

Een ernstige klierkoortsinfectie geassocieerd met hydroa vacciniforme resulteert mogelijk in lymfoproliferatieve aandoeningen (NK-cel non-Hodgkin lymfoom of leukemie). De uitkomst is hierbij somber.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Actinische prurigo: Huiduitslag door blootstelling aan zonActinische prurigo: Huiduitslag door blootstelling aan zonActinische prurigo is een huidaandoening die tot stand komt door een abnormale reactie op zonlicht. De patiënt heeft hie…
Acne agminata: Huidziekte met bultjes rond oogledenAcne agminata: Huidziekte met bultjes rond oogledenAcne agminata is een chronische inflammatoire huidziekte waarbij de patiënt geelbruine tot roodbruine bultjes en knobbel…
Xeroderma pigmentosum: Symptomen aan huid, ogen en hersenenXeroderma pigmentosum: Symptomen aan huid, ogen en hersenenXeroderma pigmentosum (droge, gepigmenteerde huid) is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij een patiënt extreem gevo…
Subacute cutane lupus erythematosus: Huidziekte met letselsSubacute cutane lupus erythematosus: Huidziekte met letselsSubacute lupus erythematosus (SCLE) is één van de vormen van lupus erythematosus, een aandoening die vooral de huid en s…

Diabetische neuropathie: symptomen, oorzaak en behandelingDiabetische neuropathie: symptomen, oorzaak en behandelingDiabetische neuropathie (DNP) is zenuwschade die optreedt als gevolg van diabetes. Er zijn verschillende soorten, zoals…
Perifere neuropathie: Schade aan zenuwen met pijn en zwaktePerifere neuropathie: Schade aan zenuwen met pijn en zwaktePerifere neuropathie is een zenuwaandoening waarbij alle zenuwen buiten deze van de hersenen en het ruggenmerg mogelijk…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 28 april 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • HYDROA VACCINIFORME (Hydroa aestevalis), https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/htxt/HydroaVacciniforme.htm
  • Hydroa vacciniforme and hydroa vacciniforme-like T-cell lymphoma: an uncommon event for transformation., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27531667
  • Hydroa vacciniforme, https://www.dermnetnz.org/topics/hydroa vacciniforme/
  • Hydroa vacciniforme, https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/hydroa-vacciniforme
  • Wat is hydroa vacciniforme ?, https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/hydroa-vacciniforme/
  • Afbeelding bron 1: Blueeve, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.