Buikpijn rond de navel: oorzaken pijn in de buik rond navel

Buikpijn rond de navel: oorzaken pijn in de buik rond navel Er zijn veel mogelijke oorzaken van buikpijn rond de navel. Sommige oorzaken houden verband met ernstige aandoeningen, terwijl andere relatief onschuldig zijn. Soms kan buikpijn rond de navel uitstralen naar andere delen van het lichaam, waaronder het bekken, de benen en de borst. Veelvoorkomende oorzaken zijn dyspepsie, obstipatie en zwangerschap. Buikpijn rond de navel wordt vaak geassocieerd met blindedarmontsteking, waarbij je vaak last hebt van een vage pijn in het midden van de buik en dan vaak ter hoogte van de navel. De blinde darm of appendix is een klein wormvormig aanhangsel van de dunne darm. De behandeling van pijn rond de navel hangt af van de onderliggende oorzaak.
Buikpijn rond de navel / Bron: Istock.com/Stefano LunardiBuikpijn rond de navel / Bron: Istock.com/Stefano Lunardi

Oorzaken van buikpijn rond de navel

Waaier aan oorzaken

Zwangerschap kan ertoe leiden dat vrouwen buikpijn rond de navel ervaren. Ook kan buikpijn rond de navel komen door een tijdelijk probleem zoals obstipatie, en soms is er sprake van een onderliggende aandoening zoals blindedarmontsteking of een blaasontsteking, wat vaak voorkomt bij meisjes en vrouwen. Iedereen die een buikoperatie heeft ondergaan, kan buikpijn ervaren ter hoogte van de navel.

Wat te doen?

En omdat de oorzaken zo verschillend kunnen zijn, variëren de behandelingen ook sterk. Afhankelijk van de onderliggende aandoening, kan de huisarts medicatie voorschrijven en leefstijladviezen geven of je doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn kan pijn veroorzaken achter de navel, die aanvoelt als een doffe pijn tot een scherpe, krampende pijn die meestal 20 tot 30 minuten na het eten optreedt. De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmaandoening, waarbij je last krijgt van een ontsteking van je spijsverteringskanaal, wat kan leiden tot buikpijn, ernstige diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en soms ernstige voedingstekorten.

Dyspepsie

Dyspepsie wordt meestal boven de navel gevoeld. Het voedsel dat je eet, kan echter overal in je buik ongemak en pijn veroorzaken, evenals een vol of misselijk gevoel dat een paar uur aanhoudt. Boosdoeners zijn vet voedsel, gefrituurd voedsel en pittig voedsel. Alles wat vet bevat, duurt langer om te verteren, dus het zit langer in de maag. Dyspepsie kun je voorkomen door dit soort voedsel over te slaan, langzaam te eten, door je eten goed te kauwen en om niet direct na het eten te gaan sporten.

Overgewicht is een risicofactor voor een navelbreuk / Bron: Istock.com/VladimirFLoydOvergewicht is een risicofactor voor een navelbreuk / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd
Een navelbreuk komt vooral voor bij baby's, maar volwassenen kunnen er ook last van krijgen, met name bij overgewicht, het veelvuldig tillen van zware voorwerpen of bij een aanhoudende hoest. Vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een navelbreuk.

Blindedarmontsteking (appendicitis)

De blinde darm of appendix is ​​een klein orgaan gelegen waar de dikke en dunne darm in elkaar overgaan. Het eerste symptoom van een blindedarmontsteking is vaak pijn rond de navel. Blindedarmontsteking begint vaak als ernstige pijn in het midden van de buik. Binnen enkele uren verplaatst de pijn zich naar de rechter onderbuik. Een blindedarmontsteking komt het meest voor bij mensen in de leeftijd tussen 15 en 30 jaar. En het vereist onmiddellijke medische aandacht. Als je appendix scheurt, wat kan optreden binnen 48 tot 72 uur na het begin van de symptomen, kan er een buikvliesontsteking ontstaat en krijg je ondraaglijke buikpijn en hoge koorts.

Vorming van galstenen / Bron: Arteminda/Shutterstock.comVorming van galstenen / Bron: Arteminda/Shutterstock.com

Galstenen

Galstenen komen voor wanneer kleine, harde afzettingen die voornamelijk opgebouwd zijn uit cholesterol, zich opstapelen in de galblaas, het orgaan dat spijsverteringssap opslaat dat bekendstaat als gal. Je kunt slechts één galsteen ontwikkelen, of je kunt er meerdere van ontwikkelen, en ze kunnen variëren in grootte van een papaverzaadje tot een golfbal. Ongeveer 10 tot 15 procent van de Nederlanders krijgt vroeg of laar galstenen, en 90 procent weet niet dat ze ze hebben, omdat ze zelden tot klachten en complicaties leiden.

Voedselvergiftiging

Pijn bij de navel kan het gevolg van een voedselvergiftiging, een ziekte die wordt veroorzaakt door het eten van besmet voedsel. Het staat ook bekend als gastro-enteritis. De meeste gevallen van voedselvergiftiging worden veroorzaakt door infectie met bacteriën, virussen of parasieten, of hun toxines (gifstoffen). De symptomen van een voedselvergiftiging steken meestal binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel de kop op en bestaan meestal uit misselijkheid, braken of diarree. Voedselvergiftiging is meestal zelflimiterend. Meestal verloopt voedselvergiftiging mild en verdwijnt het zonder behandeling. Maar sommige mensen moeten naar het ziekenhuis voor behandeling. De meest ernstige complicatie van voedselvergiftiging is uitdroging, vooral voor kwetsbare mensen zoals zeer jonge kinderen, (chronisch) zieken en ouderen.

Maagzweer / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comMaagzweer / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Maagzweer

Een andere beruchte en onaangename boosdoener van buikpijn rond de navel is een maagzweer. Een maagzweer is een bloedende wond in de maag of in het begin van de twaalfvingerige darm die het gevolg kan zijn van verschillende processen die plaatsvinden in het lichaam. De meest voorkomende oorzaken van maagzweren zijn infectie met de bacterie Helicobacter pylori (H. pylori) en langdurig gebruik van aspirine en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen. Stress en pittig voedsel veroorzaken geen maagzweren. Ze kunnen de symptomen wel verergeren.

Blaasontsteking

Blaasontsteking of cystitis is een veel voorkomende urineweginfectie. Veel voorkomende symptomen zijn:

Buikpijn rond navel door de alvleesklier

Zodra je problemen hebt met je alvleesklier, kun je verschillende symptomen ervaren, zoals misselijkheid en hoofdpijn, evenals buikpijn rond je navel. Acute alvleesklierontsteking kan onder meer de volgende symptomen geven:
 • pijn in de bovenbuik, maar soms ook pijn rond de navel
 • buikpijn die naar je rug straalt
 • buikpijn die erger voelt na het eten
 • koorts
 • snelle pols
 • misselijkheid
 • braken
 • gevoeligheid bij het aanraken van de buik

Buikpijn rond de navel tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayBuikpijn rond de navel tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van buikpijn rond de navel. Vaak komt dit door de druk van de baarmoeder, die vooral intensief is in het tweede en derde trimester, als gevolg van het groter wordende kindje. Ook kan er sprake zijn van een navelbreuk (zie boven).

Alarmsymptomen

Bepaalde symptomen samen met pijn in de navel kan wijzen op een medisch noodgeval, waaronder:

Behandeling van pijn rond de navel

Behandeling van buikpijn rond de navel hangt af van de oorzaak:
 • Ziekte van Crohn: de behandeling bestaat uit medicijnen en soms een operatie.
 • Navelbreuk: een niet al te ernstige breuk kan worden behandeld met pijnstillers en een navelbreukband.
 • Blindedarmontsteking: vaak zal de blindedarm onmiddellijk operatief verwijderd worden,
 • Galstenen: als er een galsteen klem zit, kan een galblaasoperatie aangewezen zijn.
 • Voedselvergiftiging: vaak volstaat zelfzorg, zoals voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.
 • Maagzweer: een infectie met de Helicobacter pylori bacterie wordt behandeld met twee verschillende antibiotica en een maagzuurremmer en als deze lastpak niet aanwezig is, worden alleen maagzuurremmers voorgeschreven.
 • Blaasontsteking: vaak volstaan zelfzorgmaatregelen, maar soms is een antibioticum nodig.
 • Acute alvleesklierontsteking: de behandeling wordt bepaald door de onderliggende oorzaak.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelBloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelEen bloedende navel of bloed uit de navel kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het hierbij om een beetje bloed u…
Alles wat je over de navel wilt wetenAlles wat je over de navel wilt wetenIeder mens heeft een navel. Bijna ieder zoogdier ook. Zonder navel zou je namelijk niet geleefd hebben. De navel is een…
Navelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingNavelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingEen navelonsteking is een aandoening die pasgeboren baby's kan treffen. Het is een ernstig probleem en kan de gezondheid…
Pijn aan de navelPijn aan de navelPijn aan de navel bij endometriose, zwanger, menstruatie, door de broekriem of gewoon pijn zonder oorzaak. De navel is i…

Blauwe plek: Bloeduitstorting met verkleuring van de huidBlauwe plek: Bloeduitstorting met verkleuring van de huidDoor onder andere een slag, val of stoot ontstaat mogelijk een bloeduitstorting (hematoom) onder de huid. Door de bloedu…
Zelfverwonding (zelfbeschadigend gedrag): SymptomenZelfverwonding (zelfbeschadigend gedrag): SymptomenZelfverwonding, (zelfbeschadiging, automutilatie) is een psychische aandoening waarbij een patiënt zichzelf opzettelijk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-belly-button-problems
 • https://www.zocdoc.com/answers/10285/is-it-normal-to-have-pain-in-your-belly-button
 • https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/stomach-ache-and-abdominal-pain
 • https://www.medicinenet.com/abdominal_pain_causes_remedies_treatment/article.htm
 • https://www.nidirect.gov.uk/conditions/stomach-ache-and-abdominal-pain
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Stefano Lunardi
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/VladimirFLoyd
 • Afbeelding bron 3: Arteminda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Alila Medical Media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Zerocool, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.