Pijn in de rechteronderbuik: pijnlijke onderbuik rechts

Pijn in de rechteronderbuik: pijnlijke onderbuik rechts Pijn in de rechteronderbuik kan veel verschillende oorzaken hebben. Sommige hiervan zijn ernstig en vereisen onmiddellijke medische aandacht, maar vaak gaat het bij een pijnlijke onderbuik om minder ernstige oorzaken. De buik is het gebied tussen de borst en het bekken. Het bevat vitale organen die betrokken zijn bij je spijsvertering, zoals de darmen en de lever. Het gedeelte rechtsonder van de buik bevat een deel van de dikke darm en bij vrouwen de rechtereierstok. Gasvorming en dyspepsie zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn in de onderbuik ter rechter zijde.

Krampende pijn in onderbuik / Bron: Istock.com/WavebreakmediaKrampende pijn in onderbuik / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Minder ernstige oorzaken pijn in de rechteronderbuik

Pijn in je onderbuik is een veel voorkomende klacht. Er zijn een aantal aandoeningen die pijn in de rechteronderbuik kunnen veroorzaken. De minder ernstige oorzaken zijn de volgende.

Dyspepsie

Dyspepsie (opgeblazen gevoel) verwijst naar pijn of een onaangenaam gevoel in de streek rond de maag. Dit kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals brandend maagzuur en winderigheid. Dyspepsie kan gemakkelijk worden behandeld met vrij verkrijgbare medicatie, maar deze klacht kan medische aandacht vereisen als de symptomen langer dan twee weken aanhouden.

Gasvorming

Wanneer voedsel niet goed wordt verteerd, kan zich gas in de darmen vormen en ophopen. Dit kan gevoelens van ongemak en een opgeblazen gevoel in het buikgebied veroorzaken. De symptomen gaan meestal binnen een paar uur over, maar klachten die gedurende meerdere weken terugkomen kunnen wijzen op een ernstiger onderliggende aandoening, zoals lactose-intolerantie. Raadpleeg in dat geval je huisarts.

Menstruatiekrampen

Vrouwen kunnen vóór of tijdens hun menstruatie last van buikpijn of menstruatiekrampen krijgen. De pijn kan worden omschreven als dof, zeurend en persistent. Het kan gepaard gaan met rugpijn en pijn in de bovenbenen, misselijkheid en hoofdpijn. De klachten treden vaak op in golven en blijven enkele dagen doorgaan.

Dunne darm, blindedarm met wormvormig aanhangsel en dikke darm / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Dunne darm, blindedarm met wormvormig aanhangsel en dikke darm / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Meer ernstige oorzaken rechteronderbuikpijn

In sommige gevallen kan pijn in de rechteronderbuik wijzen op een ernstigere aandoening die onmiddellijke medische zorg vereist.

Blindedarmontsteking

Wanneer de pijn specifiek in de rechteronderbuik, is een blindedarmontsteking (appendicitis) een van de meest voorkomende oorzaken. De appendix is een darmaanhangsel aan de overgang van de dunne naar de dikke darm. Blindedarmontsteking treedt op wanneer de appendix ontstoken raakt. Dit veroorzaakt een vervelende pijn in het midden van de buik, die zich naar de rechteronderbuik verplaatst, waar de pijn ernstiger wordt. Andere symptomen kunnen bestaan uit:
Vaak is een operatie nodig waarbij de blindedarm wordt verwijderd om de pijn te verlichten.

Niersteen / Bron: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)Niersteen / Bron: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)

Nierstenen

Mineralen en zouten kunnen zich in de nier ophopen en en neerslaan in harde knobbeltjes vormen, ook wel bekend als nierstenen. De grootte en omvang van nierstenen kan aanzienlijk variëren. De kleinere stenen kunnen ongemerkt door het urinestelsel passeren (en uitgeplast worden), maar grotere stenen kunnen vast komen te zitten en ernstige pijn veroorzaken rond de onderrug, de zij, de buik en de lies. De pijn die nierstenen veroorzaken varieert, afhankelijk van waar de steen zich bevindt. Andere symptomen kunnen zijn:

Nierbekkenontsteking

Het is mogelijk dat één of beide nieren door bacteriën in het urinestelsel worden geïnfecteerd, waardoor er een nierbekkenontsteking ontstaat. Dit veroorzaakt pijn, die meestal gevoeld wordt in de onderrug, de zij en lies. Het kan ook in de onderbuik worden gevoeld. De pijn is vaak minder ernstig dan van nierstenen, maar medische zorg is vereist om complicaties te voorkomen. Andere symptomen kunnen bestaan uit misselijkheid, koorts, diarree en verlies van eetlust.
Een nierbekkenontsteking kan worden aangezien voor een blaasontsteking, die vergelijkbare symptomen heeft maar vaak milder verloopt. Symptomen hiervan kunnen bestaan uit

Liesbreuk

Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand, waardoor buikvlies en buikvet of darm naar buiten puilt. Het kan uiteenlopende klachten opleveren, zoals liesklachten, pijn in de liesstreek en onderbuikpijn.

Prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel. De oorzaak is anno 2018 onbekend en er is momenteel nog geen remedie voor PDS. Naast pijn in de onderbuik, kun je last krijgen van de volgende symptomen:

Inflammatoire darmaandoening

Inflammatoire darmaandoeningen verwijst naar een groep aandoeningen die het spijsverteringsstelsel treffen. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn de twee bekendste vormen en deze veroorzaken beide een ontsteking van de darmen. Deze twee aandoeningen kunnen pijn in de onderbuik veroorzaken, evenals gewichtsverlies, vermoeidheid, opgeblazen gevoel en aanhoudende diarree, vaak met bloed.

Buikpijn in onderbuik bij een vrouw / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comBuikpijn in onderbuik bij een vrouw / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Buikpijn in onderbuik bij vrouwen

Er zijn een aantal oorzaken van pijn in de onderbuik (rechts) die alleen bij vrouwen voorkomen.

Eierstokcyste

Eierstokcysten zijn holten die zich kunnen ontwikkelen op de eierstokken. Ze zijn vaak onschadelijk, maar grotere kunnen een doffe of scherpe pijn in de buik veroorzaken. Andere symptomen kunnen zijn:

Endometriose

Endometriose verwijst naar weefsel dat normaal in de baarmoeder voorkomt, wordt aangetroffen in andere gebieden, zoals de eierstokken of de maag. Het is een chronische aandoening die pijn in de onderbuik of rug kan veroorzaken. De ernst van de symptomen varieert en kan bestaan uit:
 • ernstige menstruatiepijn
 • pijn tijdens of na seks
 • pijn bij het plassen of pijn bij het poepen
 • misselijkheid
 • abnormaal zware menstruatie

Eileiderontsteking

Een eileiderontsteking kan buikpijn veroorzaken, maar de symptomen zijn vaak mild. De klachten kunnen bestaan uit:
 • pijn tijdens seks
 • pijn tijdens het plassen
 • abnormaal zware of pijnlijke menstruatie
 • bloeden tussen menstruaties of na seksuele gemeenschap
 • misselijkheid
 • koorts

Normale en buitenbaarmoederlijke zwangerschap / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Normale en buitenbaarmoederlijke zwangerschap / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan optreden wanneer een bevruchte eicel buiten de baarmoeder aanwezig is, zoals in een van de eileiders. Het kan pijn in de buik en andere symptomen veroorzaken, waaronder:
typische tekenen van zwangerschap, zoals een gemiste menstruatie

Ovariële torsie

De eierstokken kunnen verweven raken met omringende weefsels, waardoor de bloedstroom wordt beperkt. Dit veroorzaakt hevige pijn in de onderbuik. Andere symptomen kunnen bestaan uit pijn tijdens seksuele gemeenschap, misselijkheid en abnormale menstruatie.

Man met buikpijn bij de huisarts / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comMan met buikpijn bij de huisarts / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Onderbuikpijn (rechts) bij mannen

Prostaat

Bij mannen komt pijn in de onderbuik met name voor vanuit de prostaat. De pijn is dan voelbaar tussen de balzak en de endeldarm. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een prostaatontsteking.

Teelbaltorsie

Bij een teelbaltorsie is de zaadstreng om de teelbal gedraaid en dit kan pijn in de buik en andere symptomen veroorzaken, waaronder:

Prognose

In de meeste gevallen is pijn in de rechteronderbuik geen reden tot bezorgdheid. Gasvorming, dyspepsie en menstruatiekrampen vereisen meestal geen bezoek aan de dokter. Schakel echter medische zorg in als een van de andere besproken aandoeningen wordt vermoed, of als de pijn langer dan 2 dagen aanhoudt.

Lees verder

© 2018 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingEen blindedarmontsteking is een ontsteking van het aanhangsel, ook wel appendix genoemd, van de dikke darm. Dit aanhangs…
Diagnose: buikpijnBuikpijn kan erg lastig zijn om te diagnosticeren. Met het onderstaande schema kunt u een aantal veelvoorkomende oorzake…
Pijn in de onderbuikPijn in de onderbuikPijn in de onderbuik is een pijn die gevoeld wordt laag in de buik. Het wordt dan ook wel lage buikpijn genoemd. Buikpij…
Steken in onderbuik: stekende pijn linksonder of rechtsonderSteken in onderbuik: stekende pijn linksonder of rechtsonderSteken in de onderbuik of stekende pijn in de onderbuik kan rechtonder of linksonder of meer in het midden gevoeld worde…

Voeten: Tips voor goede voethygiëne en voetgezondheidVoeten: Tips voor goede voethygiëne en voetgezondheidDe voeten ondersteunen het gewicht van het hele lichaam. Wanneer een patiënt lijdt aan voetproblemen zoals onder andere…
Angst en fobie voor de tandarts: Oorzaken, symptomen en tipsAngst en fobie voor de tandarts: Oorzaken, symptomen en tipsEen op de vier mensen is bang voor een bezoek aan de tandarts. Deze angst heeft voor iedereen een andere betekenis. Miss…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/PIKSEL
 • https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-appendicitis-symptoms
 • https://www.epainassist.com/abdominal-pain/lower-right-abdominal-pain-6-most-common-causes-symptoms-investigations-treatment
 • https://www.activebeat.com/your-health/the-top-10-causes-of-lower-right-abdominal-pain/
 • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/pain-lower-right-abdomen/
 • https://www.everydayhealth.com/appendicitis/guide/symptoms/abdominal-pain/
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Afbeelding bron 2: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 4: Leszek Glasner/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 6: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Reageer op het artikel "Pijn in de rechteronderbuik: pijnlijke onderbuik rechts"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Carmen Cuypers, 05-07-2019 23:39 #2
Ik ben 67 jaar en heb pijn in mijn rechter onderbuik, straalt uit naar been! Wat kan de oorzaak zijn? Heb het alleen in de avond.

Vanhove Marie Therese, 07-05-2019 16:50 #1
Ik ben 84 j.en heb pijn in mijn rechter onderbuik, ben opgenomen geweest in het hospitaal en niets gevonden, maar thuisgekomen terug pijn?

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 07-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Pijn in onderbuik
Bronnen en referenties: 12
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!