Angst en fobie voor de tandarts: Oorzaken, symptomen en tips
Een op de vier mensen is bang voor een bezoek aan de tandarts. Deze angst heeft voor iedereen een andere betekenis. Misschien denkt de persoon dat de behandeling pijn zal doen, of dat de geluiden en geuren herinneringen oproepen aan slechte ervaringen uit het verleden. Sommige mensen hebben zo’n ernstige tandartsfobie dat ze jarenlang geen tandarts hebben gezien. Sommige twintigers, dertigers of zelfs nog oudere mensen zijn hierdoor al sinds de kindertijd niet meer bij de tandarts geweest. Steeds meer tandartsen begrijpen deze angsten. Met een combinatie van vriendelijkheid en zachtheid is het mogelijk om de tandheelkundige behandelingen stressvrij te maken voor de patiënt. Ook de patiënt kan zelf een aantal stappen ondernemen om de angstgevoelens te verminderen.
Epidemiologie
Angst voor de tandarts is een veelvoorkomend probleem dat wereldwijd mensen van alle leeftijden treft. Het wordt geschat dat ongeveer 20-25% van de mensen een bepaalde mate van angst ervaart bij het bezoek aan de tandarts, terwijl ongeveer 5-10% lijdt aan een ernstige tandartsfobie. Deze angst kan variëren van milde nervositeit tot intense paniek en kan leiden tot het vermijden van tandheelkundige zorg. Er zijn aanwijzingen dat tandartsfobie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, en dat het kan beginnen in de kindertijd maar vaak voortduurt tot volwassenheid.
Oorzaken
Er zijn veel redenen waarom sommige mensen een tandartsfobie en
angst voor de tandarts vertonen.
Angst voor anesthetische bijwerkingen
Sommige mensen zijn bang voor de mogelijke bijwerkingen van verdoving zoals
duizeligheid, zich flauw voelen of
misselijkheid. Anderen houden niet van de gevoelloosheid of '
dikke lip' die geassocieerd is met
lokale anesthetica (plaatselijk verdovende geneesmiddelen).
Angst voor injecties of angst dat de injectie niet zal werken
Veel mensen zijn doodsbang voor naalden, vooral wanneer de tandarts deze in de mond plaatst. Naast deze angst vrezen anderen dat de anesthesie nog niet effectief is of niet voldoende groot is om
pijn te elimineren voordat de tandheelkundige behandeling begint.
Angst voor pijn
Angst voor pijn is een veel voorkomende oorzaak om de tandarts te vermijden. Deze angst komt meestal voort uit een vroege tandheelkundige ervaring die onaangenaam of pijnlijk was of uit tandheelkundige 'pijn en horror'-verhalen die door anderen werden verteld. Dankzij de vele vooruitgang die de tandheelkunde in de loop van de jaren heeft geboekt, zijn de meeste huidige tandheelkundige procedures aanzienlijk minder pijnlijk of zelfs pijnvrij.
Gevoelens van hulpeloosheid en een verlies van controle
Het is normaal dat mensen zich hulpeloos voelen en de controle lijken te verliezen wanneer ze in een tandartsstoel zitten met de mond wijd open, en niet in staat zijn om te zien wat er gebeurt.
Verlegenheid en een verlies van persoonlijke ruimte
Veel mensen voelen zich ongemakkelijk over de fysieke nabijheid van de tandarts of mondhygiënist bij hun
gezicht. Anderen voelen zich schuldig over het uiterlijk van de tanden of de mogelijke mondgeuren.
Risicofactoren
Enkele risicofactoren voor het ontwikkelen van tandartsfobie zijn onder andere:
Vroegere negatieve ervaringen: Mensen die in het verleden pijnlijke of traumatische tandheelkundige ervaringen hebben gehad, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van tandartsangst.
Gezinsgeschiedenis: Angst voor de tandarts kan ook worden overgedragen van ouders op kinderen, vooral als ouders zelf een sterke angst voor tandheelkundige zorg hebben.
Persoonlijkheidskenmerken: Personen die van nature angstiger zijn of een neiging hebben tot perfectionisme kunnen meer vatbaar zijn voor tandartsfobie.
Symptomen van tandartsfobie
Sommige patiënten kampen met een
fobie om een tandarts te bezoeken. Dit is een ernstigere aandoening dan angst. Patiënten met deze angststoornis raken in paniek en zijn doodsbang van de tandarts. Patiënten met een tandartsfobie zijn zich ervan bewust dat de angst volkomen irrationeel is, maar ze kunnen er niet veel aan doen. Ze vertonen klassiek vermijdingsgedrag. Ze zullen met andere woorden al het mogelijke doen om te voorkomen dat ze naar de tandarts moeten gaan. Patiënten met een tandartsfobie gaan meestal alleen naar de tandarts als ze daartoe gedwongen worden door extreme
tandpijn. Pathologische angst of fobie vereist in sommige gevallen een psychiatrische consultatie.
Andere tekenen van tandartsfobie zijn onder andere:
- een intens onbehagen bij de gedachte aan, of eigenlijk wanneer, voorwerpen in de mond worden geplaatst tijdens de tandheelkundige behandeling of plotseling het gevoel hebben dat het moeilijk is om te ademen (ademhalingsproblemen)
- gevoelens van nervositeit die escaleren in de wachtkamer van de tandartspraktijk
- huilen of zich lichamelijk ziek voelen bij de gedachte om de tandarts te bezoeken
- moeite om de nacht voor het tandheelkundig onderzoek in slaap te vallen
Diagnose en onderzoeken
Diagnose van tandartsfobie kan uitdagend zijn omdat de symptomen sterk kunnen variëren tussen individuen. Vaak wordt de diagnose gesteld op basis van de geschiedenis van de patiënt en de aanwezigheid van symptomen van intense angst en vermijding van tandheelkundige zorg. In sommige gevallen kan een psycholoog of psychiater betrokken worden om een grondige evaluatie te doen en andere angststoornissen uit te sluiten.
Behandeling
De behandeling van tandartsfobie kan verschillende benaderingen omvatten, afhankelijk van de ernst van de angst en de behoeften van de patiënt. Mogelijke behandelingsopties zijn onder andere:
Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT kan helpen om de irrationele gedachten en angsten van een patiënt te identificeren en te veranderen. Dit kan leiden tot verminderde angst en een verbeterde bereidheid om tandheelkundige zorg te ontvangen.
Gedragstherapie: Technieken zoals blootstellingstherapie kunnen helpen om de angst te verminderen door patiënten geleidelijk bloot te stellen aan tandheelkundige situaties in een gecontroleerde omgeving.
Medicatie: In sommige gevallen kunnen angstverminderende medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen van tandartsangst te verlichten.
Prognose
De prognose voor mensen met tandartsfobie kan variëren. Met de juiste behandeling en ondersteuning kunnen veel mensen hun angst overwinnen en reguliere tandheelkundige zorg ontvangen. Het succes van de behandeling hangt vaak af van de mate van angst en de bereidheid van de patiënt om deel te nemen aan de therapie.
Complicaties
Mensen met een tandartsfobie hebben een hoger risico op tandvleesaandoeningen en vroegtijdig gebitsverlies. Het vermijden van de tandarts brengt eveneens emotionele complicaties met zich mee. Een tandverkleuring of beschadigde tanden beschadigen het zelfvertrouwen en maken mensen onzeker. Mensen hierdoor minder glimlachen of houden hun mond gedeeltelijk gesloten als ze praten. Sommige mensen schamen zich zo hard over het uiterlijk van de tanden dat ze dit een negatief effect heeft op hun persoonlijke en professionele leven. Mensen met een ernstige angst voor de tandarts lijden ook sneller aan een slechtere gezondheid in het algemeen. Door de angst bijvoorbeeld ook andere
stressgerelateerde problemen in andere lichaamsdelen, zoals
hoofdpijn of
spierstijfheid in de nek of rug. De levensverwachting is eveneens lager voor deze mensen. Een
slechte mondgezondheid is namelijk ook gerelateerd aan sommige levensbedreigende aandoeningen, zoals
hartaandoeningen en
longinfecties.
Preventie
Preventie van tandartsfobie kan beginnen met het bevorderen van positieve ervaringen bij jonge kinderen en het aanbieden van tandheelkundige zorg in een veilige en ondersteunende omgeving. Ouders en verzorgers kunnen ook helpen door openlijk te praten over tandheelkundige bezoeken en door angstige reacties te normaliseren en te adresseren. Voor volwassenen kan het nuttig zijn om met de tandarts te praten over eventuele angsten en om een behandelplan op te stellen dat rekening houdt met hun specifieke behoeften en angsten.
Tips om de angst voor de tandarts te verminderen
- Communiceer je angst: Laat je tandarts weten dat je angstig bent. Ze kunnen speciale technieken gebruiken of een ander soort verdoving aanbieden om je meer op je gemak te voelen.
- Vraag om uitleg: Vraag je tandarts om uitleg over wat er gaat gebeuren tijdens de behandeling. Dit kan helpen om angst te verminderen door je meer inzicht te geven in de procedure.
- Kies een tandarts die gespecialiseerd is in angstbehandeling: Sommige tandartsen hebben speciale training in het omgaan met angstige patiënten en kunnen technieken gebruiken die helpen om de ervaring minder stressvol te maken.
Lees verder