Verdoven zonder naald bij de tandarts: Comfort-In
Moet je bij de tandarts een gaatje laten vullen of een tand of kies laten trekken? Doorgaans komt hier een verdoving aan te pas. De verdoving wordt gegeven met een injectienaald. Voor veel mensen leidt dit tot angsten. Zo'n 40% van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van angst voor de tandarts. Bij sommige mensen leidt dit er zelfs toe dat ze noodzakelijke behandelingen tot het uiterste uitstellen. De Comfort-In kan hier wellicht verandering in brengen. Deze Australische uitvinding voor naaldloos verdoven is geheel pijnloos.
Naaldloze verdoving bij de tandarts
Angst voor naalden leidt tot uitstelgedrag
Denk aan fobieën en de angst voor naalden zal bij veel mensen snel naar boven komen. Angst voor naalden of prikangst is een veel voorkomende fobie. Dit kan ertoe leiden dat mensen het ziekenhuis mijden en bijvoorbeeld geen bloed laten prikken terwijl dit eigenlijk wel nodig is. Tandartsen krijgen ook te maken met uitstelgedrag. Naar schatting heeft circa 40% van de Nederlanders een zekere mate van angst voor de tandarts. Wanneer iemand met een angst voor naalden of prikken weet dat hij of zij een behandeling bij de tandarts zal moeten ondergaan waaraan een verdoving te pas komt, dan wordt dit niet zelden tot het laatste moment uitgesteld. Een gevolg daarvan kan zijn dat de tand of kies veel ernstiger is aangedaan dan nodig was geweest. Toch lijkt de angst voor naalden bij veel mensen zo ernstig dat ze toch een bezoek aan de tandarts uitstellen. Sommige mensen kunnen hun angst herleiden tot een eerdere vervelende ervaring bij de tandarts, terwijl dit bij anderen minder duidelijk is.
Comfort-In: verdoving zonder naald
Hoe trek je iemand met naaldangst toch naar de tandarts voor een tandheelkundige behandeling waarbij een verdoving noodzakelijk is? Door een verdoving aan te bieden waarbij niet meer met een naald in het tandvlees geprikt hoeft te worden. Onderzoekers zijn al jaren bezig met een dergelijke verdovingsmethode. Vanaf 2020 wordt in een tandartsenpraktijk in Zoetermeer gewerkt met de Australische uitvinding Comfort-In. Dit is een gecertificeerd verdovingsmiddel waaraan geen naald te pas komt.
Hoe werkt de Comfort-In?
De
Comfort-In werkt op basis van luchtdruk. Het gaat om een instrument waarvan het uiteinde lijkt op het plastic deel van een injectiespuit. Het verschil is alleen dat hier geen naald op komt, het hoeft alleen maar op de juiste plek tegen het tandvlees gedrukt te worden. Door het instrument in werking te stellen wordt onder hoge druk een verdovingsmiddel in het tandvlees 'gedrukt'. Het instrument maakt door de luchtdruk een minuscuul gaatje in het tandvlees. Dit is echter zo klein dat het geheel pijnloos is. Het enige dat je voelt is een zeer kortdurende druk en daarna verspreidt het verdovingsmiddel zich onder het tandvlees, precies op de plek waar de tandarts moet zijn.
Dat er geen naald aan te pas komt en het geen pijn doet zijn niet de enige voordelen van de Comfort-In. Het is daarnaast namelijk ook zo dat de verdoving veel sneller is ingewerkt waardoor de tandarts eerder verder kan gaan met de behandeling zoals het vullen van een gaatje of het trekken van een tand of kies. De verdoving is ook al na een uur uitgewerkt. Bij een normale verdoving duurt dit meestal wel drie uur. Als de behandeling langer dan een uur vergt kan uiteraard extra verdoving worden toegediend via dezelfde methode.
Naaldloze verdoving alleen op aanvraag
Toen de Comfort-In in juni 2020 in het nieuws kwam was Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer de eerste praktijk in Nederland waar dit instrument gebruikt wordt. Het is echter niet zo dat daar de behandeling altijd automatisch gegeven wordt. De Comfort-In is specifiek bedoeld voor volwassenen en kinderen die een dusdanige angst hebben dat ze geen behandeling durven te ondergaan waarbij een normale verdoving met een naald wordt gegeven. De Comfort-In wordt er alleen op aanvraag gebruikt. Heb je je eigen tandarts gevraagd naar naaldloos verdoven maar werkt hij of zij hier niet mee dan kan het de moeite lonen om eens op internet rond te kijken of er bij jou in de buurt een tandartspraktijk is waar wel met naaldloos verdoven wordt gewerkt en of je hier wellicht terecht kunt.