Braken, spugen en overgeven: oorzaken, oplossingen & tips
Braken of overgeven is een afweerreactie van het lichaam dat stoffen terug uit het lichaam wilt werken die een schadelijke invloed kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld overvloedige alcohol of bedorven voedsel. In de volksmond heeft men het ook wel over spugen of kotsen. Braken kan het gevolg zijn van overgevoeligheid voor geneesmiddelen of van bestraling. Bij chronisch braken kunnen er tandproblemen ontstaan doordat het maagzuur de tanden aantast. Het innemen van een maagzuurremmer kan helpen om braakneigingen tegen te gaan, waardoor de kans kleiner wordt dat je moet gaan spugen. Wat kan je doen tegen braken en hoe kan je braakneigingen verhelpen?
Ontstaan braken
Braken of overgeven - in de volksmond ook wel "
kotsen" of "
spugen" genoemd - is een reactie van je lichaam waarbij je maaginhoud terug naar boven wordt gestuwd om via de slokdarm en de mond het lichaam weer te verlaten. Het is het braakcentrum in de hersenstam dat de impuls aan het lichaam geeft om voedsel terug naar buiten te werken. Voordat je gaat braken kan je een gevoel van
misselijkheid ervaren. Ook kan je zure oprispingen voelen korte tijd voordat je moet overgeven. Braaksel gaat vaak gepaard met maagzuur. Langdurig braken kan leiden tot uitdroging van het lichaam.
Spugen als afweerreactie
Het komt erop neer dat braken een afweerreactie is van het lichaam om zich te ontdoen van stoffen die problematisch kunnen zijn. Soms gebeurt het dat je je slecht en
misselijk voelt totdat je moet overgeven, maar dat je je daarna ondanks alles toch beter voelt. Dat is omdat je lichaam de schadelijke stoffen heeft weggewerkt. Vaak ligt een ziektetoestand zoals een maagdarminfectie aan de oorsprong van braken.
Maagzuur kan een signaal zijn dat je iets gegeten hebt dat te zwaar of te giftig is voor je maag. Bovendien kunnen ook psychologische factoren zoals stress een invloed hebben op de gevoeligheid om te gaan braken.
Oorzaken braken
Maag en darmen
Braken is in de meeste gevallen een rechtstreeks gevolg van een probleem aan het maagdarmkanaal. Problemen als maagzuur, maagontsteking of een maagzweer kunnen ervoor zorgen dat je moet spugen. Vaak hebben deze problemen te maken met het eten van bedorven voedsel, een voedselvergifitiging, een infectie aan maag of darmen, of overmatig alcoholgebruik. Door te braken wil de maag ongewenste stoffen uit het lichaam werken.
Andere oorzaken
- zwangerschap
- bestraling bij een kankerbehandeling
- uitlokking van braken bij anorexia nervosa
- reactie van het lichaam op geuren, smaken of gedachten
- overgevoeligheid voor bepaalde (sterke) geneesmiddelen
Braken: oplossingen en tips
Maagprobleem
Om te weten wat je moet doen tegen braken, moet je eerst gaan kijken naar de oorzaak ervan. Als de oorzaak overmatig alcoholgebruik is, dan weet je dat je de volgende keer gewoon minder moet drinken. Moet je veel regelmatig braken zonder dat er een duidelijke oorzaak is, vraag dan zeker advies aan je arts. Dan kan een maagprobleem aan de basis liggen van het overgeven. Soms kan het zijn dat je na inname van bepaalde geneesmiddelen moet braken, omdat die medicijnen je maag al te sterk onder druk zetten. In dat geval kan je een maagbeschermer (bv.
Zantac) innemen om je maag beter te beschermen tegen geneesmiddelen. Vraag in dat geval wel advies aan een arts om zeker te zijn van de geschiktheid en de efficiëntie van de maagbeschermer in jouw specifieke situatie.
Maagzuurremmer
Vraag dan aan je arts of er geen alternatieve medicijnen bestaan met hetzelfde effect maar die je maag kunnen sparen. Een maagzuurremmer kan sommige mensen al helpen doordat het effectief optreedt tegen overmatig maagzuur.
Enkele
voorbeelden van maagzuurremmers:
- Rennie
- Zantac
- Omeprazol
- Gaviscon
Chronisch overgeven
Tandproblemen
In de meeste gevallen is braken een reactie van het lichaam op een kortstondig probleem, zoals bijvoorbeeld een maagdarminfectie. Na een dag of enkele dagen zal het overgeven ophouden en kan het lichaam weer herstellen. Wanneer overgeven regelmatig terugkeert, dan moet je opletten dat er geen tandproblemen optreden. Braaksel bevat
maagzuur dat het tandglazuur ernstig kan aantasten op lange termijn.
Anorexia nervosa
Bij mensen die lange tijd last hebben van overgeven kunnen dan ook tandproblemen ontstaan zoals afbrokkelende tanden. Dit zijn evenwel extreme situaties zoals bijvoorbeeld chronisch braken bij zeer ernstige gevallen van anorexia nervosa. Een ander uiterst ernstig geval van braken is het
opgeven van bloed: neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts.
Lees verder
Reacties
Eus, 10-10-2014
Door steeds het zuur te hebben en het net lijkt of is dat er een brok in je keel zit en het niet weg kan slikken. Na zwart overgegeven te hebben. Wie kan me vertellen wst dst kan zijn en wat is er aan te doen
Reactie infoteur, 11-10-2014
Hallo Eus,
Het gevoel van een brok in de keel te hebben tesamen met maagzuur lijkt me te wijzen op een maagprobleem, terwijl ook zwart braaksel in die richting gaat. Als je zwart braaksel moet overgeven ligt hoogstwaarschijnlijk een bloeding in de maag aan de oorsprong. Maagbloedingen zijn toch een ernstig fenomeen waar je voorzichtig mee moet omgaan. Best is om naar de dokter te gaan, die met een nauwkeurig onderzoek de correcte diagnose kan stellen.
Alvast veel beterschap,
Vriendelijke groet,
Verdanov
Pieter, 14-06-2013
Ik word misselijk van het eten van een appel mét schil (zonder geen probleem). Ook kan ik tegenwoordig geen andalouse saus meer eten zonder te moeten overgeven (of een sterk misselijk gevoel); ik vermoed door een olie in deze saus, want soms ervaar ik hetzelfde effect bij het eten van een slaatje met een vinaigrette. Voorlopig vermijd ik dit voedsel, maar het zou leuk zijn moest hiervoor een remedie bestaan.
Enige raad hiervoor?
Groetjes,
Pieter
Reactie infoteur, 14-06-2013
Hallo Pieter,
De voedingsmiddelen die je opnoemt lijken mij allemaal vrij sterke producten, vooral dan de andalousesaus en de vinaigrette. Deze producten leggen een zware last op de maag waardoor misselijkheid kan ontstaan. Het lijkt mij vrij logisch om dit voedsel gewoon te mijden. Speciale geneesmiddelen voor de maag nemen is ook een mogelijkheid, hierover kan je dokter je meer advies geven. Wat de appel betreft: misschien hept het om de appel eerst goed af te wassen en dan eens proberen te eten mét schil. Mogelijk zijn het de incesticiden die op de schil terechtkomen die je maag parten spelen.
Alvast veel succes.
Vriendelijke groet,
Verdanov
Ann, 10-05-2013
Mijn dochtertje van 10 geeft over sinds oktober vorig jaar, eerst af en toe en sinds zondag geeft ze alles wat erin gaat terug, het gekke is dat er geen maagzuur bij haar braaksel zit. ze heeft alle mogelijke maagonderzoeken gehad en tot nu toe hebben de dokters dus niets gevonden tot vandaag, ze is in het ziekenhuis (alweer) ter opservatie. het is ook zo dat ze niet alles in 1 keer uit braakt, maar telkens kleine hapjes, een mond vol zoals wij zeggen.
weet hier iemand raad mee, ik ben ten einde raad.
Groetjes een bezorgde mama
Reactie infoteur, 11-05-2013
Hallo Ann,
Het is moeilijk om te bepalen wat de oorzaken kunnen zijn van het overgeven van je dochter als maagonderzoeken niks hebben opgeleverd. Mogelijk ligt een infectie of ziekte aan de basis die pas na uitgebreid onderzoek aan het licht komt. Maar overgeven kan ook andere oorzaken hebben zoals reflux, stress of psychologische oorzaken. Bij kinderen is het des te moeilijker om hierover uitsluitsel te geven omdat kinderen nog niet echt mondig zijn om over emotionele problemen of stress te praten. Verder kan ook migraine een rol spelen. Misschien vind je meer info op:
http://www.dokterdokter.nl/aandoening/1664/misselijkheid-en-spugen-bij-kinderen
Alvast veel succes,
Met vriendelijke groet,
Verdanov
Clasina, 18-04-2013
Ik spuug al twee jaar door stress. Kom er niet van af lig soms drie dagen op bed en kan niets eten of drinken. Wie heeft er raad?
Reactie infoteur, 18-04-2013
Hallo Clasina,
Braken en niets kunnen eten en drinken: het kan je gezondheid op lange termijn erg verzwakken. Als het braken echt komt door stress, zoals je zegt, dan denk ik dat het van groot belang is om de oorzaak van de stress weg te nemen. Het braken is een fysieke reactie van je lichaam op psychologische druk en stress. Het wegnemen van stress zal een hele opdracht op zich zijn, maar uiteindelijk wel nuttig om braken tegen te gaan. Soms kan een behandeling bij de psycholoog of therapeut daarbij helpen.
Alvast veel beterschap.
Vriendelijke groet,
Verdanov