Overgeven of braken
Overgeven of braken komt voor bij ziekte of bij stress, maar ook als een reactie op bijvoorbeeld medicijnen. Hoe gaat braken precies in zijn werk en waar op te letten?
Waarom overgeven?
Mensen die overgeven, zijn ziek. Meestal dan. Overgeven gebeurt door een verhoogde druk in de maag en het samentrekken van het middenrif. Die verhoogde druk in de maag ontstaat doordat er slechte bacteriën of een virus in de maag zit, die meestal met voedsel mee is gekomen. Omdat dit schadelijk is, probeert het lichaam de maaginhoud naar buiten te werken.
Maar een verhoogde druk in de maag kan ook ontstaan in gevallen van stress. Ook dan moet men overgeven. Dit heeft echter niks met een verkeerde maaginhoud te maken. Men moet dit dus niet met elkaar gaan verwarren.
Hoe gaat het overgeven in zijn werk
Wie over moet geven, heeft vaak al enkele uren van te voren een vervelend gevoel in de maag. Maar soms voelt men van te voren ook helemaal niks. Soms moet men boeren laten, die soms vreemd kunnen ruiken of smaken.
Op het moment dat de maag begint met de inhoud eruit te werken, voelt de persoon het zweet uitbreken. Verder is er een vreemd en vol gevoel waar te nemen. Vervolgens komen er braakneigingen, waarbij er nog niks uit komt. Uiteindelijk trekt de maag zo hard samen, dat het braaksel naar boven komt. Soms gaat dit met zoveel kracht gepaard, dat het ook via de neus naar buiten komt.
Tranen
Bij de meeste mensen lopen de tranen over de wangen bij heftig overgeven, dit komt door de druk die er gezet wordt tijdens het overgeven. Kinderen huilen vaak van schrik. Het braken duurt van enkele seconden tot enkele minuten. Wanneer het lichaam de gehele maaginhoud eruit wil hebben en er zit erg veel in, dan treden er vaak pauzes tussendoor op. Deze pauzes duren vijf tot vijftien minuten, waarna het braken opnieuw begint. Een mens kan soms zo wel viermaal achter elkaar braken. Soms nog wel vaker, waarbij er alleen nog maar wat maagvocht uitkomt.
Na het braken
Na het braken blijft er een vieze smaak in de mond achter. Snuit de neus goed, omdat er vaak braaksel via de neus nog naar buiten komt, Hoewel dit vies is om te doen, moet het toch even gebeuren. Spoel de mond met water en poets de tanden even. Niet alleen goed voor de frisse smaak in de mond, maar het zuur dat in braaksel zit, is niet echt goed voor het tandglazuur.
Voldoende drinken
Drink altijd voldoende wanneer je moet braken. Er gaat namelijk veel vochtverlies mee gepaard, vooral als er ook nog eens diarree bij komt kijken. Drink niet gelijk een heel glas water leeg, maar om de vijf minuten een slokje is voldoende,. Zelfs als men blijft braken, blijft er altijd wel wat vocht in het lichaam achter. Kinderen kunnen het beste een lepeltje water krijgen om de vijf minuten, dit is makkelijker voor hun dan uit een glas te drinken.
Wanneer er echt niet voldoende vocht binnen blijft, krijgt men uitdrogingsverschijnselen. Dit uit zich vooral in het zich slap voelen en dorst hebben, droge lippen, diepliggende ogen en weinig plassen. Bij ouderen en kinderen kan dit levensbedreigend zijn. Raadpleeg direct een arts wanneer je dit constateert!