Gezondheid: Baarmoederhalskanker

Wat is het?
Baarmoederhalskanker is kanker van het slijmvlies van de baarmoederhals. In het eerste stadium bevinden zich de zogenaamde afwijkende cellen in de baarmoederhals. Dit voorstadium kan spontaan genezen of het kan worden verwijderd door een kleine operatie aan de baarmoedermond. In een verder gevorderd stadium kan de behandeling leiden tot het wegnemen van de baarmoeder en eventueel zelfs de eierstokken. Maar ook bestraling, medicijnen of warmtetherapie behoord tot de oplossingen van baarmoederhalskanker. Ben je er vroeg bij dan is de kans op genezing erg groot.Hoe ontstaat het?
De cellen in de baarmoederhals delen zich voortdurend. Zodra de celdeling niet meer goed gaat ontstaan er enkele afwijkende cellen. Dit is echter nog geen kanker. Meestal worden deze afwijkingen veroorzaakt door een ontsteking of infectie (bijv. HPV, ruim 80% van de vrouwen komt hiermee enig moment in haar leven mee in aanraking). Deze afwijkende cellen verdwijnen vaak vanzelf. Als er echter steeds meer afwijkende cellen ontstaan, spreken we over een voorstadium van baarmoederhalskanker. Gaat dit maar door dan kan het ontaarden in een overmatige groei en kan baarmoederhalskanker ontstaan. Dit hele proces wel tien tot vijftien jaar duren.Jonge vrouwen krijgen het niet!
Onzin, jonge vrouwen kunnen ook baarmoederhalskanker krijgen en daarom is de grens op 30 jaar gelegd. Volgens menig arts zou dit zelfs al op 25 jaar moeten liggen. Omdat veel jonge vrouwen denken dat zij het niet op zo’n jonge leeftijd niet krijgen, slaan ze het bevolkingsonderzoek over. Maar er zijn legio voorbeelden dat je het relatief eenvoudig kunt voorkomen als je er tijdig bij bent en daar helpt do’n bevolkingsonderzoek nu eenmaal erg goed bij.Hoeveel vrouwen krijgen het?
Per jaar krijgen ruim 600 vrouwen in Nederland te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben. Per jaar sterven 250 vrouwen in Nederland aan baarmoederhalskanker.In een voorstadium is baarmoederhalskanker echter goed te behandelen. Uit het bevolkingsonderzoek kan namelijk naar voren komen dat je ‘onrustige’ cellen hebt. Dat zegt nog niets, maar dan wordt je door verwezen naar de gynaecoloog en deze kan bepalen of je of een voorstadium zit of dat je al baarmoederhalskanker hebt. In het voorstadium schrapen ze meestal het weefsel weg, maar als je baarmoederhalskanker hebt moet je onder het mes.