Capsule breken en doorslikken
Medicijnen in de vorm van een capsule zijn voor sommige mensen een probleem om door te slikken. De capsule glijdt soms moeilijk door de keel,. met moet kokhalzen of er ontstaat het gevoel dat de capsule in de keel blijft hangen. Veel mensen zijn dan geneigd de capsule door te breken en alleen het poeder in te nemen. Soms is dit mogelijk, maar vaak is het beter dit niet te doen. Hope slik je een capsule door en wat te doen als het echt niet lukt?
Medicijnen in capsulevorm
Medicijnen kunnen in verschillende vormen worden toegediend. Zo zijn er medicijnen die via injectie worden toegediend, maar ook oraal (via de mond) of anaal (via de anus). Oraal zijn er medicijnen in tabletvorm en capsulevorm. Veel mensen vragen zich af waarom sommige medicijnen in capsulevorm worden voorgeschreven. Enerzijds is dit omdat veel patiënten een capsule makkelijker weggeslikt krijgen dan een korrelige tablet. Daarnaast is een capsule voor de fabrikant of door de apotheker makkelijk te vullen met medicijnen in poedervorm. Sommige medicijnen zijn moeilijk in tabletvorm te maken en bestaan alleen uit een poeder. Het is dan fijner om deze in een capsule te doen. Ook zijn sommige medicijnen zo vies van smaak, dat ze beter via een capsule ingenomen kunnen worden. Daarnaast kan het zijn dat de capsule als bescherming moet dienen, zodat er geen maagklachten of slokdarmklachten ontstaan.
Capsule open maken
Mensen die moeite hebben met het doorslikken van een capsule, zijn snel geneigd deze open te maken en de poeder met een glas water in te nemen. Soms is dit mogelijk, maar niet altijd. Een medicijn kan minder goed werken wanneer deze uit de capsule wordt gehaald. Ook kan het zijn dat er maagklachten of klachten aan de slokdarm ontstaan wanneer de beschermende capsule niet wordt ingenomen, maar alleen het poeder. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter of vraag de apotheker of de arts om advies. Deze kan vertellen of het mogelijk is de capsule open te maken. Soms is het medicijn ook in een andere doseringsvorm verkrijgbaar. Vraag hiernaar.
Antibiotica
Van antibiotica zoals Broxil is bekend dat deze vaak in capsulevorm worden voorgeschreven. Deze capsules mogen in de meeste gevallen niet open gemaakt worden. Wanneer er toch moeite is met het slikken van de capsules, kan er gevraagd worden naar een andere toedieningsvorm. Broxil is ook verkrijgbaar als drankje. Uit de praktijk blijkt dat veel mensen alleen de eerste dagen moeite hebben met het slikken van de capsules. Na enkele dagen vinden de meeste mensen het vrij normaal ze te slikken. Lees hieronder hoe een capsule goed doorgeslikt kan worden.
Het doorslikken van een grote capsule
De kleine capsules gaan bij de meeste mensen zonder problemen door de keel. Het probleem is dat veel capsules erg groot zijn. Het lijkt dan een onmogelijke taak om die in zijn geheel door te slikken. Allereerst iets over de capsule zelf: het omhulsel bestaat uit gelatine dat onder invloed van vocht oplost. De capsule zal dus vanzelf in de maag breken. Bijten of kauwen is absoluut niet aan te raden, de capsule moet echt intact doorgeslikt worden. Omdat gelatine onder invloed van vocht oplost, zal het eerst zachter worden wanneer het met vocht in aanraking komt. Door de capsule tezamen met een slok water in de mond te houden alvorens door te slikken, wordt het omhulsel al zachter. Dit maakt het doorslikken makkelijker. Door het hoofd iets te buigen wordt de ingang van de keel vergroot en glijdt de capsule makkelijker weg. Drink daarna nog wat water erachteraan om de capsule makkelijk door de slokdarm te laten glijden. De meeste medicijnen moeten sowieso met voldoende water ingenomen worden om maagklachten te voorkomen.
De capsule hangt vast in de keel of slokdarm
Neem een capsule nooit zonder water in. De capsule kan dan in de slokdarm blijven plakken en daar opengaan. In de meeste gevallen zal de slokdarm een branderig gevoel geven, dat niet zomaar wegtrekt. Blijft de capsule in de keel hangen, probeer hem dan eerst met water weg te spoelen. Wanneer dat niet lukt, dan er ontbijtkoek/peperkoek gegeten worden. Dit bindt zich om de capsule heen. Bij gebrek aan ontbijtkoek kan ook brood gegeten worden. De capsule zal uiteindelijk vanzelf oplossen, maar het gevoel dat de capsule er nog zit kan langer aan blijven houden. Wanneer de capsule echt problemen vormt dan is het raadzaam een arts te raadplegen. Wanneer het slikken van een capsule niet lukt vanwege slikklachten dan moet dit vooraf aan de arts vermeld worden. Deze zal dan vaak voor een andere toedieningsvorm kiezen.