Littekens verminderen met Scarban siliconenverband

Scarban siliconenverband zorgt er voor dat littekens worden verminderd. Vaak denken mensen dat ze littekens het beste in kunnen smeren met een olie om er voor te zorgen dat het weefsel soepel wordt. De praktijk leert dat dit echter niet helpt. Sommige littekens zijn diep en rood en trekken verschrikkelijk. In die gevallen kan Scarban helpen. Scarban zorgt er voor dat littekens veel minder diep worden en veel minder opvallen.

Wat is een litteken eigenlijk?

Een litteken ontstaat na genezing van een wond. Het weefsel dat er eerst zat verdwijnt en littekenweefsel komt er voor in de plek. Bij kleine littekens is dat geen punt: die zijn bijna niet te zien en te voelen. Maar littekens van bijvoorbeeld operaties waarbij dieper gesneden is en de huid over een groter gebied is beschadigd, zorgen vaak blijvend voor littekenweefsel. Vooral beschadigingen van de opperhuid geven veel littekens.

Rode wonden

Er is een aantal wonden dat vaak rood blijven. Dit is vaak het geval bij:
  • Acuut trauma
  • Operaties
  • Brandwonden
  • Bijtwonden

Snel genezen van de wond

Littekens worden minder diep en zichtbaar als de wond snel geneest. Als er bijvoorbeeld een infectie ontstaat, dan is het risico op een zeer zichtbaar litteken erg groot.

Littekens in soorten en maten

Littekens zijn er in soorten en maten. Dit zijn:
  1. Normale littekens
  2. Hypertrofische littekens
  3. Keloïde littekens

Hoe ziet een normaal litteken eruit?

Een normaal litteken is niet verdikt en is niet rood van kleur. Wel kan een normaal litteken jeuk geven en of pijnlijk zijn. Ook kan het een trekkerig gevoel geven.

Hoe ziet een hypertrofisch litteken eruit?

Een hypertrofisch litteken is fel rood van kleur en is dik en stug. Bovendien komt het boven de gezonde huid uit en geeft ze vaak jeuk en pijn. Het litteken is te vinden aan de rand van waar oorspronkelijk de wond zat.

Hoe ziet een keloïde litteken eruit?

Een keloïd litteken groeit buiten het gebied dat eerst de wond was. Bovendien kan het er erg naar uit zien en van fel rood tot paars zijn.

Gevolgen van littekens

Dat littekens niet mooi zijn, kan waarschijnlijk iedereen onderschrijven. Maar een litteken kan meer veroorzaken dan alleen dat uiterlijke deel. Zo kan er door littekens het volgende ontstaan:
  1. Pijn
  2. Jeuk
  3. Roodheid
  4. Oedeem (vochtophoping)
  5. Beperking van het bewegen (afhankelijk van de plek waar het litteken zit)

Littekens behandelen

Littekens kunnen op verschillende manieren behandeld worden. De mogelijkheden zijn:
  1. Tapen
  2. Medisch siliconenverband
  3. Drukkledij
  4. Therapie door huidtherapeuten
  5. Inspuiten met corticosteroïden
  6. Verwijderen van het litteken door een chirurg

Scarban siliconenverband

De ervaringen met Scarban siliconenverbanden zijn erg goed bij de behandeling van littekens. Dit verband dat op maat kan worden geknipt en waarvan het gebruik moet worden opgevoerd van 3 uur dragen per dag tot maximaal 20 uur per dag kan worden ingezet bij zowel hypertrofisch als keloïd littekenweefsel. Scarban mag pas worden gebruikt als de wond al dicht is en ook al het wondvocht moet zijn verdwenen. Scarban is een rekbare stof die bestaat uit 100 procent medische siliconen. Scarban kan op het hele lijf gebruikt worden.

Scarban Elastic en Scarban Light

Scarban heeft diverse producten. De Scarban Elastic kan gebruikt worden voor grote stukken huid waarop littekenweefsel zit. De Scarban Light is er voor kleinere oppervlakten of voor plekken die mensen veel bewegen als vingers of ellenbogen. Scarban heeft daarnaast een middel voor het gezicht, een siliconengel.

Gebruik van siliconen verband

Scarban kan niet opgeplakt worden en dan ongelimiteerd gedragen. De huid moet eerst wennen aan de siliconen. De eerste dag mag het verband 3 uur worden gedragen, de dagen erna komt daar steeds een uur bij. Ten slotte mag Scarban maximaal 20 uur per dag gedragen worden.

Gebruik van Scarban

Het gebruik van Scarban is als volgt:
  • Het verband moet eerst op maat geknipt worden. Dus de hele vorm van het litteken. Houd 1,5 tot 2 centimeter extra aan dat op de gezonde huid mag worden geplakt.
  • Dan de huid en het litteken goed schoonmaken en vetvrij en droog maken.
  • Dan de beschermfolie van het verband halen.
  • Vervolgens het verband op het litteken plakken. De eerste dag niet langer dan 3 uur dragen, elke dag erna een uur extra.
  • Als het verband loslaat mag het ook worden vastgezet met bijvoorbeeld hechttape of een rekverband.
  • Het verband moet elke dag vervolgens schoongemaakt worden met de speciale Silicone Cleaning Soap. Een druppeltje is genoeg om het te reinigen. Daarna goed uitspoelen met warm en stromend water. Het siliconenverband kan ook in de wasmachine of uitgekookt worden. Laten drogen op een doek en als het droog is kan het opnieuw gebruikt worden.

Kan een litteken helemaal verdwijnen?

Een litteken verdwijnt nooit helemaal ook niet met Scarban. De huid wordt er echter wel veel soepeler van en de kleur wordt veel minder fel. Het verband heeft overigens al na een paar dagen effect, maar moet tussen de twee en vier maanden gedragen worden voor echte resultaten. Bij diepe littekens is het soms nodig om een half jaar of langer Scarban te dragen. Oude littekens worden overigens ook veel minder diep dan versere littekens, maar het beste resultaat is er toch bij littekens die nog recent zijn. Bij oude exemplaren wordt de huid wel veel soepeler en vochtiger. Het siliconenverband is er in diverse dikten en ook voor verschillende lichaamsdelen zoals die van borst of buik.

Vergoeding door de ziektekostenverzekering

Scarban is niet goedkoop. Het middel wordt echter vergoed door de ziektekostenverzekeraar als de arts het middel voorschrijft.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ablatie bij hartritmestoornissenAblatie bij hartritmestoornissenBij hartritmestoornissen kan een ablatie een oplossing zijn, wanneer medicijnen niet voldoende werken. wat is nou precie…
Ooglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidOoglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidBij het ouder worden kunnen de oogleden verslappen en gaan hangen. De bovenste oogleden kunnen zo zwaar worden dat ze ov…
Het verbeteren van littekensHet verbeteren van littekensEen hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er b…

Capsule breken en doorslikkenCapsule breken en doorslikkenMedicijnen in de vorm van een capsule zijn voor sommige mensen een probleem om door te slikken. De capsule glijdt soms m…
Alles over speekselSpeeksel. Het is de meest onderschatte lichaamsvloeistof van het menselijk lichaam. Jammer, want het speeksel in onze mo…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaringen
  • Scarban
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 18-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.