Gezondheid: Pijn op de borst

Gezondheid: Pijn op de borst Als je pijn op de borst heb, dan denk je relatief snel dat het mogelijk met het hart te maken heeft. Natuurlijk kan dat, maar het is slechts één van de mogelijkheden. Vaak ligt de oorzaak ergens anders. Spreekt voor zich dat je dan nog steeds wilt weten wat er met je aan de hand is. Er zijn verschillende zaken te benoemen die in de borststreek pijn kunnen veroorzaken.

Gevoelige pijn

Pijn is nooit prettig, maar in de borststreek kijken we al snel naar doodsoorzaak nummer één het hart. Pijn in de streek van het hart laat bij menigeen direct alle alarmbellen rinkelen. Nu is alert zijn zeker niet verkeerd, maar direct gaan stressen is het andere uiterste. Er zijn verschillende zaken die een rol kunnen spelen in de borststreek.

Wat is het en wat doe je er aan?

Slokdarm

Als je slokdarm niet helemaal goed functioneert, kan brandend maagzuur voor behoorlijk wat pijn zorgen, het gaat bijten. Maagzuur komt meestal enkele uren nadat je gegeten hebt. Het krampachtig samentrekken van de slokdarm kan ook voor pijn zorgen. Voor brandend maagzuur zijn medicijnen verkrijgbaar. Als je in bed gaat liggen, kan net iets hoger liggen met je hoofd en hals, een uitkomst zijn.

Spierpijn

Als je niet intensief gesport hebt, sta je er mogelijk niet bij stil maar het kan ook om spierpijn gaan. De tussenribspieren kunnen, na een iets intensievere activiteit ook overbelast zijn. Een beweging die je niet associeert met normale spierpijn naar een stevige inspanning. Bij spierpijn is het een kwestie van uitzingen. Rustig aan doen, normaal bewegen, maar niet overdadig.

Stress

Stress is een geniepig verschijnsel, want je associeert het niet direct met pijn op de borst, hooguit dat de stress je hart overbelast. Stress kan op de borst een drukkende pijn geven, een duidelijk signaal dus! Stress die doorslaat naar paniek kan je zelfs laten hyperventileren. Als je stress hebt, moet je ontspannen en de balans zoeken. Eenvoudig gezegd, maar niet altijd even eenvoudig gedaan. Als je zelf niet meer in staat bent om een tegenhanger voor de stress te vinden, consulteer dan de huisarts.

Longen

Omdat de longen in hetzelfde gebied liggen, is het niet zo vreemd dat er ook iets met de longen aan de hand kan zijn. Pijn op de borst kan veroorzaakt worden door een longontsteking (wat in het beginstadium niet altijd direct als longontsteking herkend wordt). Verder kan longemfyseem tot pijn leiden en natuurlijk ook de klaplong. Dit wordt soms wel en soms niet direct herkend. Als er kortademigheid bij komt kijken, is de kans groot dat er problemen met de longen zijn. Check bij longproblemen altijd bij de huisarts.

Syndroom van Tietze

Als er sprake is van irritatie van het kraakbeen en de spieren die de ribben en het borstbeen met elkaar verbinden, dan kan het het syndroom van Tietze zijn. Het is een van de vormen van ontstekingsreuma. Door te bewegen en te hoesten, wordt de pijn sterker. Het kan verder geen kwaad, maar de pijn kan aanzienlijk zijn, dus kan je hier het beste wat pijnstillers voor innemen.

Hart

Als je toch denkt dat het het hart is, dan spreken we over de hartspier die te weinig zuurstof krijgt of wel hartkramp. Bijna in alle gevallen gaat het over de kransslagader die vernauwd is. Als je je beweegt, emotioneel bent of stress hebt, kan de pijn toenemen.
Het kunnen ook hartklachten zijn, in dat geval is er behalve pijn op de borst ook meestal uitstraling naar de armen of hals en kan je behoorlijk misselijk worden. Spreekt voor zich, dat je met dergelijke krachten direct de huisarts belt of indien het ernstige vormen aanneemt direct de ambulance.

Ernstig of niet

Als het duidelijk is waar de pijn vandaan komt of je hebt twijfel, dan contact je uiteraard sowieso je huisarts. Maar niet alle klachten op de borst zijn te herleiden naar hartproblemen. Dit staat weer los van het feit dat het zeker pijnlijk kan zijn en je er natuurlijk altijd iets mee moet doen. Pijn is een signaal en een signaal negeren is nooit verstandig!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borstSyndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borstHet syndroom van Tietze is een aandoening van het ribkraakbeen die veel pijnklachten veroorzaakt. Het gaat om een goedaa…
Syndroom van Tietze: Hevige pijn op de borst en misdiagnoseDe ziekte van Tietze, ook wel het syndroom van Tietze of costochondritis genaamd, is een chronische ontsteking van het k…
Syndroom van Tietze: pijn op de borstSyndroom van Tietze: pijn op de borstPijn op de borst: de meeste mensen denken gelijk aan een hartaanval of een ernstige hartkwaal. Zoek maar eens op het int…
Pijn op de borst: probleem met het hart of nietPijn op de borst: probleem met het hart of nietHart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Ziektes zoals een hartinfarct of slag…

10 redenen waarom je voor de biologische tandarts kiest10 redenen waarom je voor de biologische tandarts kiestZoals je voor biologische voeding kiest, zou je ook kunnen stilstaan bij andere stoffen die in je mond aanwezig zijn. De…
Hartkloppingen door vermoeidheidHartkloppingen door vermoeidheidWanneer je een hartklopping krijgt, voel je het hart hevig bonzen, het kan onregelmatig en snel gaan. Het kan een gevoel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • A. Weertman - arts
Reactie

Ruben, 16-11-2014
Hallo,
Ik heb de laatste tijd ook wel eens last van steken op de borst. Maar vanavond begon het weer en was het echt heel erg, bij bijna elke beweging kreeg ik behoorlijk pijnlijke steken. Af en toe ging het ook door naar mijn nek/keel. Ook met praten had ik er last van, maar nu ga ik liever niet al te snel naar de dokter. Maar ik was eigenlijk benieuwd wat jullie er over zeggen.
PS. Ik heb er nu nog steeds last van, probeer nu niet te bewegen in mijn bed. Hoop dat het zo over gaat!

Alvast bedankt!
Ruben, 15 jaar. Reactie infoteur, 17-11-2014
Dit klinkt niet alsof je er mee moet blijven lopen. Een huisarts is misschien toch niet verkeerd, zeker als het aanhoudt.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.