10 redenen waarom je voor de biologische tandarts kiest

10 redenen waarom je voor de biologische tandarts kiest Zoals je voor biologische voeding kiest, zou je ook kunnen stilstaan bij andere stoffen die in je mond aanwezig zijn. De biologische tandarts gaat hier heel bewust mee om. Hij maakt weinig of geen gebruik van giftige stoffen, zoals amalgaam en fluoride. Hij houdt rekening met de mogelijke effecten van tandheelkundige materialen en procedures op je algehele gezondheid en ons milieu. Daarbij kijken sommige biologische tandartsen vanuit een holistisch perspectief naar hun patienten. Zij stellen zichzelf de vraag welk verband er ligt tussen de orale klachten en de gezondheid van de rest van het lichaam. Er komt steeds meer keuze in het type gezondheidsbehandelingen. Dit zorgt ervoor dat we goed nadenken over wat we toelaten tot ons lichaam. Het kan ook overweldigend zijn om uit alle opties de meest geschikte te selecteren. Daarom hieronder 10 redenen om de keuze voor de biologische tandarts een makkelijke te maken:

Geen amalgaam

Amalgaam is een tandheelkundig vulmateriaal dat wordt gebruikt om gaatjes veroorzaakt door tandbederf te vullen. Het wordt al meer dan 150 jaar geplaatst in honderden miljoenen patiënten.
Een amalgaamvulling is een mengsel van metaaloxiden, bestaande uit vloeibaar kwik en een poedervormige legeringen van zilver, tin en koper. Ongeveer 50% van amalgaam kan elementair kwik bevatten. Deze vullingen staan ook bekend als "zilveren vullingen" vanwege hun zilver-achtige uitstraling.

Biologische tandartsen zullen amalgaam niet als optie aanbieden. De kwikdampen die vrijkomen tijdens het plaatsen zijn giftig voor mens en milieu. De vullingen zelf geven bovendien langzaam kwikdampen af. Elke keer als je kauwt, wordt kwikdamp vrijgegeven en vindt het snel zijn weg in je bloedbaan, waar het oxidatieve processen in je weefsels veroorzaakt.

Oxidatie in het lichaam leidt tot ontsteking, waaronder ontsteking van de wanden van de bloedvaten. Wanneer dit gebeurt, verhoogt het je LDL niveau omdat je lichaam probeert die beschadigde vaatwanden met cholesterol te repareren. LDL is een drager van cholesterol. Om deze reden hebben mensen met een kwikvergiftiging beschadigde bloedvaten, en verhoogd cholesterol en LDL-niveau.

Kwik belemmert ook het vermogen van het lichaam om zichzelf te ontgiften en ontstekingen te bestrijden. Ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson en andere neurologische ziekten zijn in verband gebracht met blootstelling aan kwik.

Hoewel de meeste traditionele tandartsen geen amalgaamvullingen meer plaatsen, waren het de biologische tandartsen die al jaren geen amalgaam meer gebruikten. Het is significant voor de kritische houding die zij innemen wat betreft algemeen geaccepteerde opvattingen over orale gezondheid.

Geen fluoride

Een biologische tandarts is op de hoogte van de onderzoeken die aantonen dat fluoride negatieve effecten op de hersenen kan hebben, kan leiden tot witte vlekken op de tanden, het risico op breuken kan verhogen door verzwakking van de botten, en schadelijk kan zijn voor de schildklier. In plaats daarvan zal hij of zij grondig onderzoek doen naar de eetgewoontes van een patient, en bepalen of er levensmiddelen worden gebruikt die tanden de-mineraliseren en verzwakken. Door een plan op te stellen voor een goede preventie, goede mondreiniging en goed voedsel, met regelmatige controles, zal het tandbederf geminimaliseerd of zelfs teruggedraaid kunnen worden.

Geen kronen

Een biologische tandarts is zeer behoudend in het boren en trekken. Een vulling kan een kies verzwakken, en voor een kroon moet er veel tandweefsel worden afgeslepen. Een kroon zal alleen als laatste redmiddel worden gebruikt.
Als het nodig is een tand of kies te boren, zal hij die zoveel mogelijk intact laten. Is de holte te groot, dan zal overwogen worden om een inlay te gebruiken. Een inlay is een stukje vulmateriaal dat in het kauwvlak van een kies wordt geplaatst. De tandarts maakt een afdruk van de kies en vult de kies met een noodvulling. Nadat er door de tandtechnicus of de tandarts zelf op maat een inlay is gemaakt, wordt deze bij een tweede behandeling door vastgezet in de kies.

Geen sealing

Afdichtingsmaterialen zijn over het algemeen gemaakt met hormoonverstorende Bisphenol A (BPA), die een natuurlijke tandarts nooit zou gebruiken. Er bestaan BPA vrije sealers, maar hier wordt het alternatief BPS gebruikt, dat uit recente onderzoeken net zo schadelijk is als BPA.

Weinig röntgenfoto’s

Een biologische tandarts zal weinig röntgenfoto’s uitvoeren, en ze zeker niet van kinderen laten maken. Blootstelling aan röntgen straling is cumulatief en verhoogt het risico op hersentumoren, dus hoe minder, hoe beter.

Elke patient is anders

Holistische biologische tandartsen zijn van mening dat elke persoon anders reageert op verschillende tandheelkundige materialen. Zij zullen voor een behandeling bloedonderzoek of spiertesten uitvoeren om te bepalen welke vulmateriaal het beste past. Voor een holistische tandarts zijn de voorgeschiedenis en de gezondheidstoestand mede bepalend voor de orale gezondheid van een patient.

Homeopathie

Voor een biologische tandheelkundige ingreep zal er indien mogelijk homeopathie worden gebruikt in plaats van medicijnen. Hierdoor hoeven er minder pijnstillers worden gebruikt tijdens de behandeling. Ook zal de tandarts bepaalde vitamines of andere voedingsmiddelen adviseren, om de genezing te versnellen en infecties te voorkomen. Dit is een gezonder alternatief dan anti-biotica.

Verstandskiezen niet verwijderen

Meer dan twee derde van de gevallen van de trekking van verstandskiezen zijn helemaal niet nodig, zegt Dr Jay Friedman DDS in een studie gepubliceerd in het American Journal of Public Health. Een deel van de mensen bij wie de verstandkiezen zijn getrokken lijden daarna aan "permanente paresthesie"; een dof gevoel van de lippen, tong en wang als gevolg van zenuwbeschadiging tijdens de operatie.
Biologische tandartsen verwijderen verstandskiezen alleen als ze een probleem veroorzaken, bijvoorbeeld als er een gaatje ontstaat in de kies.

Geen wortelkanaalbehandeling

In veel gevallen kan een biologische tandarts ontstoken tanden genezen door homeopathie, kruiden en / of het verwijderen van giftige tandheelkundige materialen in en rond de tand. Voedingsondersteuning kan hierbij ook de noodzaak van een wortelkanaalbehandeling weghalen.
Door een wortelkanaalbehandeling, gevolgd door een kroon, worden kiezen vernietigd en ontstaat er een continue stroom van schadelijke bacteriën in de bloedbaan.

Kritisch en vooruitstrevend

Zoals hierboven is gebleken, zal een biologische tandarts niet automatisch meegaan met wat gangbaar is in tandartspraktijken. Hij beschouwt het als zijn roeping om zelf onderzoek te doen en te bepalen welke methoden en materialen het minst schadelijk zijn voor zijn patienten. Ook heeft een biologische tandarts veel aandacht voor zijn patienten, omdat hij meer ziet dan alleen een gebit dat behandeld moet worden. Ten slotte kijkt hij nog verder, naar de korte en lange termijn effecten van zijn beroepsmatige handelingen op het milieu.

De keuze voor een biologische tandarts is een gezonde keuze voor jezelf, je dierbaren en je omgeving!

Lees verder

© 2014 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Naar de tandarts. Bang voor de tandarts. Angst voor de tandarts komt zeer veel voor. Het is zelfs zo dat vrijwel iederee…
Tandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenTandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenVeel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan. Na een behandeling hebben sommige mensen weken lang las…
Specialist: de tandartsSpecialist: de tandartsDe tandarts controleert in de meeste gevallen twee keer per jaar ons gebit. Hij of zij bekijkt de status van onze tanden…
Tandproblemen: cariësTandproblemen: cariësCariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer ove…
Gezondheid: Pijn op de borstGezondheid: Pijn op de borstAls je pijn op de borst heb, dan denk je relatief snel dat het mogelijk met het hart te maken heeft. Natuurlijk kan dat,…
Bronnen en referenties
  • http://www.gebit.nl/tandheelkunde/tandvervanging/inlay-en-onlay/
  • http://www.gezondheidsplein.nl/specials/mondverzorging/discussieer-mee/wat-vind-jij-van-biologische-tandheelkunde/item56385
  • http://www.tandartspraktijk-rene.nl/biologische-tandheelkunde/
  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/07/dangers-of-mercury-contamination.aspx
Lacuna (52 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.