Huid: antioxidanten, omega, fruitzuren, retinol en collageen

Huid: antioxidanten, omega, fruitzuren, retinol en collageen Antioxidanten, fruitzuren, retinol, omega vetzuren. Het kan allemaal in je gezichtscrème zitten of in andere crèmes en lotions, maar ook in dingen die je eet of drinkt of in tabletvorm. Wat doen deze stoffen eigenlijk voor je huid? Antioxidanten helpen tegen de veroudering die vrije radicalen kunnen aanbrengen. Retinol is een vorm van vitamine A die zoveel de aanmaak van collageen bevordert als het ontstaan van pigmentvlekken vermindert. En omega 3 en 6 vetzuren zijn eigenlijk overal goed voor.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stofjes die de strijd aan gaan met de vrije radicalen. Vrije radicalen zijn deeltjes die vrijkomen door de verbinding van zuurstof met je huid. Vrije radicalen zijn niet alleen slecht; ze zijn zelfs noodzakelijk voor bepaalde processen. Alleen een teveel aan vrije radicalen betekent vroegtijdige veroudering.

Antioxidanten

komen behalve in kunstmatige toevoegingen ook voor in veel soorten fruit. Zoals in aardbeien, sinaasappelen, blauwe bessen, rode frambozen, braambessen, blauwe druiven en pruimen.

Fruitzuren

Fruitzuren breken de substantie af die huidcellen bij elkaar houdt. Dat klinkt misschien negatief, maar eigenlijk werkt fruitzuren als een scrub. Het bovenste huidlaagje verdwijnt om zo de frisse huid eronder tevoorschijn te toveren.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een stof die vocht aan zich kan binden. Daarom vind je deze stof vaak in vochtinbrengende crèmes. Ook kan deze stof, die ook hyaluronaat genoemd wordt, je huid gelijkmatiger maken.

Nanopigmenten

Nanopigmenten zijn titaandioxide en zinkoxide. Dit zijn mineralen die bescherming bieden tegen uv-straling.

Vetzuren

Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn voor veel dingen goed. De fabrikanten van crèmes en lotions gebruiken deze vetzuren omdat ze een beschermende werking hebben op alle lichaamsdelen. Daarom zijn deze vetzuren ook populair in andere vormen.
Van omega-3-vetzuren wordt gezegd dat ze goed zijn in het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies.

Visolie

De omega vetzuren worden ook wel visolie genoemd en zijn in die vorm ook in capsules verkrijgbaar. Van nature zitten deze vetzuren vooral in de vettere soorten vis als makreel, haring, zalm, ansjovis en sardientjes.

Peptiden

Peptiden zijn kleine proteïnen, oftewel eiwitten, die de bouwstenen zijn voor meerdere aspecten van de huid. In crèmes worden peptiden gebruikt om de aanmaak van collagene vezels te stimuleren. Collageen helpt bij de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Polyfenolen

Polyfenolen zijn in feite antioxidanten en familie van de flavonoïden. Je vindt polyfenolen van nature in fruit en met name bessen, in groente, maar ook in (groene) thee, bier, wijn, chocola, walnoten en pinda’s.

Retinol

Retinol is een vorm van vitamine A die je huid helpt om vocht vast te houden. Ook helpt deze stof bij de aanmaak van collageen en bij het tegengaan van pigmentvlekken. Kortom retinol vind je veel in antiverouderingscrèmes.
© 2009 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitaminen als antioxidantenVitaminen als antioxidantenAntioxidanten zijn stoffen die in het lichaam vrije radicalen neutraliseren en enzymen reactiveren. Radicalen worden ons…
Antioxidanten verkleinen risico op ernstige aandoeningenMensen die een dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten hebben aanzienlijk minder kans om ernstige aandoeningen te ont…
Werking van gezichtscrèmes en antirimpelcrèmesWerking van gezichtscrèmes en antirimpelcrèmesOp de verpakking van gezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmecrèmes kom je veel verschillende ingrediënten tegen. Ook over de…
Melatonine en (huid)verouderingMelatonine en (huid)verouderingMelatonine heeft veel voordelen. Dat melatonine gunstig werkt bij slapeloosheid, is algemeen bekend. Dankzij melatonine,…

Zweetklieren: eccriene zweetklieren, apocriene zweetklierenZweetklieren: eccriene zweetklieren, apocriene zweetklierenZweten heeft een belangrijke functie. Maar niet iedereen zweet evenveel en even snel. Bovendien zijn er nog twee maniere…
Seksuele bijwerkingen van psychiatrische medicatieSeksuele bijwerkingen van psychiatrische medicatieHoewel psychiatrische medicatie niet voor niets voorgeschreven wordt en vaak goed het werk doet, is er veel sprake van b…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.