Antibiotica, en de werking ervan

Antibiotica, en de werking ervan Antibiotica hebben onze levens drastisch veranderd. Door de antibiotica zijn ernstige ziekten, die vroeger dodelijk waren, goed te behandelen. Antibiotica zijn medicijnen die worden voorgeschreven als je een bacteriële infectie hebt. Helaas worden steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica. Daarom wordt er momenteel veel onderzoek gedaan naar nieuwe antibiotica.

Ontdekking antibiotica

Antibiotica is per ongeluk ontdekt door de Schotse wetenschapper Alexander Fleming. Toen hij na een lange periode van afwezigheid weer terug in zijn laboratorium kwam, zag hij dat zijn bacteriecultuur (staphylococcus aureus) besmet was geraakt met de schimmel, penicillium notanum. De wetenschapper zag dat de groei van de bacterie geremd was door de schimmel. Hij concludeerde dat de schimmel een natuurlijk antibioticum produceerde. Het duurde jaren voordat de bacteriedodende stof, penicilline, gescheiden kon worden van de schimmel zelf. In 1940 werd penicilline voor het eerst industrieel gemaakt.

Schematische weergave bacterie / Bron: Yuliana18, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Schematische weergave bacterie / Bron: Yuliana18, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Werking antibiotica

Antibiotica zorgt voor de remming van de groei en voortplanting van bacteriën of de antibiotica vernietigt de bacteriën. De antibiotica kan op twee verschillende manieren de bacterie vernietigen.
  • De celwand van de bacterie kan zich niet ontwikkelen.
  • Het celmembraan (onder de celwand) wordt gestopt met de opbouw er van, of de opbouw wordt veranderd. Het DNA van de bacterie is veranderd en de bacterie kan zich niet meer voortplanten.

Hoe wordt antibiotica gebruikt?

Antibiotica kan op verschillende manieren gebruikt worden. Het kan via de mond ingenomen worden (oraal), lokaal aangebracht worden door middel van een crème of via een injectie toegediend krijgen. Voor elk soort behandeling is er een specifiek voorschrift. De behandeling is namelijk afhankelijk van de werking van de antibiotica op de bacterie. De ene antibiotica werkt pas na een tijdje en de andere antibiotica werkt al na enkele uren.

Bijwerkingen antibiotica

In een aantal gevallen mogen antibiotica niet gebruikt worden of er kunnen bijwerkingen ontstaan.
  • Er zijn bepaalde medicijnen die niet samen met antibiotica gebruikt mogen worden, De antibiotica kan het effect van een bepaald medicijn versterken of juist verzwakken. De anticonceptiepil is hier een goed voorbeeld van. Bij inname van antibiotica in combinatie van de anticonceptiepil, wordt de werking van de anticonceptiepil onbetrouwbaar.
  • Antibiotica mag niet gebruikt worden bij zwangerschap of borstvoeding.
  • Antibiotica mogen niet gebruikt worden bij lever en nierfalen.
  • Antibiotica mogen niet gebruikt worden bij een allergische reactie.
  • Antibiotica kunnen diarree veroorzaken.
  • Antibiotica kunnen, op een aantal plaatsen in het lichaam, een verstoord natuurlijk evenwicht veroorzaken. Hierdoor kan je schimmelinfecties krijgen.

Breedspectrumantibiotica en smalspectrumantibiotica

De namen breedspectrumantibiotica en smalspectrumantibiotica zeggen het eigenlijk al. Breedspectrumantibiotica bestrijdt een groot aantal verschillende bacteriën en smalspectrumantibiotica richten zich op een specifiek soort bacterie. De gevoeligheid van een bacterie voor een bepaald antibiotica wordt met behulp van een antibiogram getest. Deze tests zijn zeer belangrijk, want bacteriën worden steeds meer resistent tegen antibiotica. Laboratoria zijn momenteel bezig om nieuwe antibiotica's te ontwikkelen om de resistentie van bacteriën tegen te gaan.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Preventief gebruik antibiotica op intensive care zinvolPreventief gebruik antibiotica op intensive care zinvolOnderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft aangetoond dat in Nederland jaarlijks honderden doden kunne…
Antibiotica, werking en soortenAntibiotica zijn organische stoffen die ziekteverwekkers bestrijden. Deze stoffen zijn met name gericht op het bestrijde…
Resistentie tegen antibioticaResistentie tegen antibioticaAntibioticaresistentie ontstaat door overmatig of onjuist gebruik van antibiotica. Wanneer een antibioticum veelvuldig v…

Parallelhandel van vervalste farmaceutische productenParallelhandel van vervalste farmaceutische productenDe farmaceutische maffia… Ondanks goed bedoelde wet- en regelgeving van de autoriteiten gebeurt het toch dat er vervalsi…
Latex handschoenenLatex handschoenenLatex is een natuurrubber. Op dit moment wordt de handschoen het meest gebruikt bij onderzoek. Ook worden latex-handscho…
Bronnen en referenties
Reactie

Jurgen Oomen, 25-10-2012
Ik gebruik amoxicilline/clavulaanzuur 500/125. Voor mijn onstoken teen. Voel de laatst paar dagen geen pijn mag ik weer gaan hardlopen. Teen is nog klein beetje dik? Reactie infoteur, 25-10-2012
Beste Jurgen,

Ik ben geen arts. Maar ik denk dat je zelf het beste aan kunt voelen of je wel of nog niet kunt hardlopen. Hou er rekening mee dat je voeten erg warm worden tijdens het hardlopen. En daardoor kan het erg broeierig worden in je schoen. Dat is niet erg bevordelijk voor de ontsteking. De beslissing is aan jou.

Groetjes Lautof (infoteur)

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 28-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.