Preventief gebruik antibiotica op intensive care zinvol
Onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft aangetoond dat in Nederland jaarlijks honderden doden kunnen worden voorkomen door preventief antibiotica toe te dienen aan intensivecare-patiënten. De resultaten laten tevens zien dat bij de intensivecare-patiënten geen sprake is van een toename van resistentie tegen antibiotica.
Resistentie tegen antibiotica
Artsen in Nederland zijn over het algemeen terughoudend met het toedienen van antibiotica omdat uit onderzoek overtuigend is gebleken dat overmatig antibioticagebruik resistentie tot gevolg heeft. Door overmatig antibioticagebruik kunnen bacteriën licht van gedaante wisselen. Vervolgens is het huidige aanbod aan antibiotica minder effectief bij de bestrijding van deze gemuteerde bacteriën.
Zuid-Europa
Met name in de Zuid-Europese landen is door overmatig antibioticagebruik een kwart tot de helft van de bacteriën resistent geworden tegen antibiotica. Indien overmatig antibioticagebruik niet wordt teruggedrongen, kan dit tot gevolg hebben dat over een paar jaar een eenvoudige longontsteking niet meer te bestrijden is.
Intensive care
Op de intensive care is de situatie anders. Daar liggen voornamelijk patiënten die ernstig ziek en verzwakt zijn. Ernstig zieke mensen kunnen van een bepaalde bacteriepopulatie dodelijk ziek worden. Terwijl dezelfde bacteriepopulatie bij een gezond mens geen ziekteverschijnselen veroorzaakt. Het preventief toedienen van antibiotica aan intensivecare- patiënten zorgt er dan ook voor dat verdere groei en verspreiding van bacteriën wordt voorkomen. Juist op het moment dat de verzwakte intensivecare-patiënt dat het hardst nodig heeft.
Onderzoek
Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, verricht in dertien Nederlandse ziekenhuizen en onder 6000 intensivecare-patiënten, is gebleken dat de sterfte in de antibioticagroep geringer was dan in de controlegroep (11 tot 13 procent minder sterftegevallen). Indien alle intensivecarepatiënten in de totale onderzoeksgroep antibiotica hadden gekregen waren er ongeveer tweehonderd doden minder gevallen. Ook liggen de patiënten in de antibioticagroep korter aan de beademing, kunnen ze sneller van de intensive care af en kunnen ze sneller het ziekenhuis verlaten.
Tot slot
Uit het onderzoek is ook gebleken dat de resistentie tegen antibiotica bij de intensivecare-patiënten in de antibioticagroep niet is toegenomen. Al met al lijkt het dus zinvol dat alle ziekenhuizen in Nederland standaard een preventief antibioticaregime gaan toepassen op de intensive care.