Het gevaar van resistentie voor antibiotica

Het gevaar van resistentie voor antibiotica Honderden jaren terug was een simpele bacteriële infectie vaak dodelijk omdat er geen antibiotica was om de infectie mee te behandelen. Deze infecties worden misschien weer een serieuze bedreiging als de bacterie resistent wordt voor antibiotica door het vele gebruik ervan. Steeds vaker blijken varianten van bacteriën als E.coli en gonorroe niet te reageren op antibiotica. Antibiotica worden onnodig gebruik om milde infecties te bestrijden. Hierdoor wordt de resistentie onder de bevolking vergroot. Er moet zuiniger worden omgegaan met antibiotica door patiënten en artsen omdat er weinig nieuwe antibiotica in ontwikkeling zijn. Waarom werkt antibiotica niet tegen verkoudheid, wat is het risico van antibiotica nemen en wat betekent resistentie voor de bevolking? Wanneer het niezen, het hoesten en de pijn van een verkoudheid wat te veel wordt gaan veel mensen naar de huisarts en smeken om een recept voor antibiotica. Erop staan dat je antibiotica krijgt van de arts kan je gezondheid schaden. Jammer genoeg is antibiotica niet effectief als het gaat om het oplossen van een verkoudheid en te veel gebruik van antibiotica kan wereldwijd voor serieuze problemen zorgen.

Waarom antibiotica niet werkt tegen verkoudheid

Het antwoord is simpel: een antibioticum is alleen effectief tegen bacteriën. De gewone verkoudheid is geen bacteriële infectie. Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door een virus, niet door bacteriën. Virussen zijn heel andere organismen. We hebben geen goede medicijnen tegen virale infecties. Er zijn geen antivirale middelen die gebruikt kunnen worden om verkoudheid te behandelen. Je lichaam zal zichzelf genezen en behandeling is niet nodig, ook geen behandeling met antibiotica.

Hoe het nemen van antibiotica schadelijk kan zijn

Bijwerkingen

Er zijn bijwerkingen en risico's bij het gebruik van antibiotica. Sommige mensen krijgen diarree door het gebruik ervan. Het kan invloed hebben op verschillende delen van het lichaam, bij vrouwen kan het de kans op het krijgen van een schimmelinfectie vergroten. Misselijkheid, hoofdpijn en huiduitslag zijn ook veelvoorkomende bijwerkingen. Mensen kunnen een overgevoeligheidsreactie hebben op een bepaalde soort antibiotica, die kan gepaard gaan met flauwvallen en benauwdheid. Verder zijn er zorgen over schadelijke effecten van het teveel aan en onnodig gebruik van antibiotica en resistentie voor antibiotica.

Immuunsysteem

Het immuunsysteem in het lichaam is zeer complex en de goede bacteriën in het spijsverteringsstelsel zijn een groot en belangrijk deel van het immuunsysteem. Deze bacteriën zijn erg belangrijk voor een effectief functionerend immuunsysteem. Het percentage goede en nuttige bacteriën in lichaam tegenover de slechte en ziekmakende bacteriën in een efficiënt immuunsysteem is 85% goede en 15% slechte bacteriën. Bij gebruik van antibiotica worden niet alleen de slechte bacteriën gedood maar ook de goede. Antibiotica is dus schadelijk voor het natuurlijke verdedigingssysteem van het lichaam tegen indringers, het immuunsysteem, het is nooit zeker of de balans volledig herstelt.

Neerslachtigheid en depressie

Serotonine is een belangrijk hormoon in het lichaam dat invloed heeft op je humeur, stemming, smaak, spijsvertering naast andere functies. Het wordt in een paar plaatsen in het lichaam geproduceerd maar het meest wordt geproduceerd in het darmkanaal. Door het gebruik van antibiotica kan het zijn dat de productie van serotonine wordt verstoord. Dit kan onder andere neerslachtige gevoelens en gevoelens van depressie veroorzaken.

Wat resistentie voor antibiotica betekent

Er leven veel soorten bacteriën in het lichaam zonder dat ze je ziek maken. Als er antibiotica worden gegeven tegen een verkoudheids- of griepvirus zal het virus niet gedood worden maar sommige van deze bacteriën wel. Na herhaaldelijk blootgesteld te zijn aan antibiotica kunnen deze bacteriën resistent worden. Dus als je lichaam herhaaldelijk aan antibiotica is blootgesteld door te veel gebruik van antibiotica dan leren de bacteriën hoe ze zich kunnen verweren tegen de antibiotica en dan werkt de antibiotica niet meer.

Als je besmet wordt met een bacteriële infectie door iemand die geïnfecteerd is door een bacterie die resistent is voor antibiotica kan je een infectie hebben die niet reageert op antibiotica. Zonder krachtige antibiotica om deze bacterie te vernietigen is je gezondheid in gevaar en er kunnen zich levensgevaarlijke complicaties voordoen.

Nog meer zaken om over na te denken: als je ziek bent van een bacteriële infectie en de standaard antibiotica die worden voorgeschreven werken niet dan kan je arts andere antibiotica voorschrijven. Deze kunnen een stuk duurder zijn, soms zelfs vele malen zo duur als de standaard antibiotica. Artsen hebben steeds minder opties om infecties door resistente bacteriën te bestrijden. We hebben nu wel veel meer soorten antibiotica dan 50 jaar geleden maar er worden niet meer zoveel nieuwe soorten ontwikkeld als voorheen. Vandaag de dag zijn er situaties waarin personen een bacteriële infectie hebben die niet te bestrijden is met antibiotica.

Ongeveer de helft van alle recepten voor antibiotica die buiten de ziekenhuizen om worden voorgeschreven worden voorgeschreven tegen virale infecties en dit is onnodig. Maar resistentie voor antibiotica kan ook komen (als voorgeschreven voor een bacteriële infectie) door het verkeerd gebruik van de antibiotica, zoals het niet afmaken van de kuur. In dat geval worden alleen de zwakste bacteriën gedood. Maar terwijl je besluit de laatste dosis van de kuur over te slaan kunnen een paar van de sterkste bacteriën nog steeds in je lichaam zijn. Deze overgebleven bacteriën kunnen in het lichaam blijven en resistent worden voor antibiotica.

Advies

Lees jezelf in over wanneer het gebruik van antibiotica effectief en verantwoord is en wanneer het dat niet is. Dit kan je helpen jezelf te beschermen, maar ook je familie, vrienden en iedereen op deze wereld, tegen de dreiging en het gevaar door het onjuist en teveel aan gebruik van antibiotica.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Resistentie tegen antibioticaResistentie tegen antibioticaAntibioticaresistentie ontstaat door overmatig of onjuist gebruik van antibiotica. Wanneer een antibioticum veelvuldig v…
Antibiotica, en de werking ervanAntibiotica, en de werking ervanAntibiotica hebben onze levens drastisch veranderd. Door de antibiotica zijn ernstige ziekten, die vroeger dodelijk ware…
Antibiotica: bijwerkingen, alcohol, de pil, zon, resistentieAntibiotica: bijwerkingen, alcohol, de pil, zon, resistentieEen antibioticum is een middel dat bacteriën doodt of de groei afremt. Deze wordt gebruikt wanneer er sprake is van een…

Alternatieve toepassingen van antidepressivaAlternatieve toepassingen van antidepressivaHet gebruik van antidepressiva is een veelbesproken punt in de media en binnen de gezondheidszorg. Vooral de (in sommige…
Corticosteroïden: Medicatie om ontsteking te verminderenCorticosteroïden: Medicatie om ontsteking te verminderenCorticosteroïden zijn een door de mens gemaakte versie van cortisol, gebruikt als medicijn. Cortisol is een hormoon dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ajale, Pixabay
  • http://emerald.tufts.edu/med/apua/about_issue/about_antibioticres.shtml (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm092810.htm (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.naturalnews.com/036479_antibiotics_immune_system_destruction.html (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.microbiomeinstitute.org/blog/2015/4/12/gut-bacteria-help-regulate-serotonin-levels (geraadpleegd in juni 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.