Latex handschoenen

Latex handschoenen Latex is een natuurrubber. Op dit moment wordt de handschoen het meest gebruikt bij onderzoek. Ook worden latex-handschoenen veel gebruikt in de food- en non-food-sector en de atomive industrie. De latex komt van de Braziliaanse rubberboom. De meeste latex wordt in het Verre Oosten geproduceerd. Dit gebeurt via een kleine inkeping in de boom. Het is wel belangrijk om de latex handschoenen na afloop weg te gooien omdat zich makkelijk bacteriën nestelen op de handschoenen die ook weer voor allerlei infecties kunnen zorgen.

Kans op allergie

Uit een onderzoek dat werd gehouden in het Mont-Godinne-ziekenhuis in Yvoir in Wallonië kwam naar voren dat een deel van de verpleegkundigen die werken met rubber handschoenen daar een allergische reactie door kregen. Zo'n tien procent kon niet goed tegen de inhalatie van de latex-deeltjes. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care medicene. De meestvoorkomende allergische reactie is huiduitslag. Een tweede reactie is benauwdheid. Deze reactie komt echter minder voor dan huiduitslag.

Handschoenen weggooien

Het is wel belangrijk om de handschoenen na gebruik weg te gooien. Ze kunnen slechts eenmalig gebruikt worden, zeker wanneer ze gebruikt worden in de gezondheidszorg. De reden daarvoor is dat zich al snel bacteriën nestelen op de handschoenen die vervolgens weer voor een infectie kunnen zorgen.

Oorzaak voor de allergie

De reactie is mogelijk de verklaren door een overreactie van het afweersysteem. Dit komt mogelijk door de eiwitten die in natuurrubber zitten. Latex is een natuurproduct en na de verwerking daarvan tot handschoenen bestaat het materiaal voor ongeveer nog drie procent uit eiwitten. De Food and Drug Administration, de Amerikaanse toezichthoudersorganisatie, overweegt producenten van latex-handschoenen om de samenstelling van het product op de verpakking te vermelden. Tot nu gebeurt dat voornamelijk bij eten en drinken. In Nederland is het zelfs al in een aantal sectoren verboden om de handschoen te gebruiken. Het is wel mogelijk om het te poederen met mais- of rijstpoeder. Dit gaat de kans op een allergie fors tegen. Natuurlijk kan dit niet gebruikt worden als de handschoen steriel moet zijn.

Nitrile handschoenen

Er zijn wel een aantal alternatieven voor mensen die last krijgen van een allergie. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan nitrile-handschoenen. Dit is een synthetisch materiaal en de handschoenen zijn voor honderd procent daarvan gemaakt. Daarnaast zijn ze allergievrij. Deze handschoenen worden dan ook steeds meer gebruikt in de gezondheidszorg.

Vinyl handschoenen

Een ander soort handschoen dat gebruikt wordt is de Vinyl-handschoen. Deze is gemaakt van Vinyl, een PVC-materiaal. Het grootste verschil met latex-handschoenen is dat deze iets losser zitten. Het is vooral bedoeld om de handen schoon te houden. Daarom zijn ze bijvoorbeeld erg geschikt voor kappers of in de voedingsindustrie. Alle soorten handschoenen zijn wel bij de drogisterij of de supermarkt te koop. Op op het internet zijn tal van aanbieders van deze handschoenen.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergisch voor latexAllergisch voor latexAllergie voor latex komt regelmatig voor. Mensen die met latex handschoenen werken of mensen die condooms gebruiken kunn…
Latexallergie, allergisch voor latex: wat wil je weten?Latexallergie, allergisch voor latex: wat wil je weten?Bij een latexallergie kan een hevige allergische reactie optreden. Vooral mensen die in hun werk vaak latex handschoenen…
Condooms - een veilige vorm van geboortecontroleCondooms - een veilige vorm van geboortecontroleWaarom zou ik een condoom gebruiken? Condooms zijn de enige vorm van bescherming, welke zowel de overdracht van seksueel…
Verschillende soorten muurverf, wanneer gebruik je welke?Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt. Heb je het plafond mooi gewit, zie je na enkele uren of dagen de verf er…

Antibiotica, en de werking ervanAntibiotica, en de werking ervanAntibiotica hebben onze levens drastisch veranderd. Door de antibiotica zijn ernstige ziekten, die vroeger dodelijk ware…
Beetje de blues? Dit stappenplan helptBeetje de blues? Dit stappenplan helptBeetje somber? Al een paar dagen de blues? Niet lekker in je vel? Een tijdelijk geval van de 'blues' is iets anders dan…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 02-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.