Latex handschoenen
Latex is een natuurrubber. Op dit moment wordt de handschoen het meest gebruikt bij onderzoek. Ook worden latex-handschoenen veel gebruikt in de food- en non-food-sector en de atomive industrie. De latex komt van de Braziliaanse rubberboom. De meeste latex wordt in het Verre Oosten geproduceerd. Dit gebeurt via een kleine inkeping in de boom. Het is wel belangrijk om de latex handschoenen na afloop weg te gooien omdat zich makkelijk bacteriën nestelen op de handschoenen die ook weer voor allerlei infecties kunnen zorgen.
Kans op allergie
Uit een onderzoek dat werd gehouden in het Mont-Godinne-ziekenhuis in Yvoir in Wallonië kwam naar voren dat een deel van de verpleegkundigen die werken met rubber handschoenen daar een allergische reactie door kregen. Zo'n tien procent kon niet goed tegen de inhalatie van de latex-deeltjes. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care medicene. De meestvoorkomende allergische reactie is huiduitslag. Een tweede reactie is benauwdheid. Deze reactie komt echter minder voor dan huiduitslag.
Handschoenen weggooien
Het is wel belangrijk om de handschoenen na gebruik weg te gooien. Ze kunnen slechts eenmalig gebruikt worden, zeker wanneer ze gebruikt worden in de gezondheidszorg. De reden daarvoor is dat zich al snel bacteriën nestelen op de handschoenen die vervolgens weer voor een infectie kunnen zorgen.
Oorzaak voor de allergie
De reactie is mogelijk de verklaren door een overreactie van het afweersysteem. Dit komt mogelijk door de eiwitten die in natuurrubber zitten. Latex is een natuurproduct en na de verwerking daarvan tot handschoenen bestaat het materiaal voor ongeveer nog drie procent uit eiwitten. De Food and Drug Administration, de Amerikaanse toezichthoudersorganisatie, overweegt producenten van latex-handschoenen om de samenstelling van het product op de verpakking te vermelden. Tot nu gebeurt dat voornamelijk bij eten en drinken. In Nederland is het zelfs al in een aantal sectoren verboden om de handschoen te gebruiken. Het is wel mogelijk om het te poederen met mais- of rijstpoeder. Dit gaat de kans op een allergie fors tegen. Natuurlijk kan dit niet gebruikt worden als de handschoen steriel moet zijn.
Nitrile handschoenen
Er zijn wel een aantal alternatieven voor mensen die last krijgen van een allergie. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan nitrile-handschoenen. Dit is een synthetisch materiaal en de handschoenen zijn voor honderd procent daarvan gemaakt. Daarnaast zijn ze allergievrij. Deze handschoenen worden dan ook steeds meer gebruikt in de gezondheidszorg.
Vinyl handschoenen
Een ander soort handschoen dat gebruikt wordt is de Vinyl-handschoen. Deze is gemaakt van Vinyl, een PVC-materiaal. Het grootste verschil met latex-handschoenen is dat deze iets losser zitten. Het is vooral bedoeld om de handen schoon te houden. Daarom zijn ze bijvoorbeeld erg geschikt voor kappers of in de voedingsindustrie. Alle soorten handschoenen zijn wel bij de drogisterij of de supermarkt te koop. Op op het internet zijn tal van aanbieders van deze handschoenen.