Allergisch voor latex

Allergisch voor latex Allergie voor latex komt regelmatig voor. Mensen die met latex handschoenen werken of mensen die condooms gebruiken kunnen er last van krijgen, maar ook in veel andere producten zit latex. Hoe herken je een allergie voor latex en in welke producten zit latex?

Wat is Latex?

Latex is een stof die is gemaakt van rubber. Rubber komt van het sap van de rubberboom. Latex is dus een natuurproduct. De rubberbomen die het sap leveren worden gekweekt in de tropen. Rubber wordt verwerkt in allerlei producten, zoals bijvoorbeeld handschoenen die gebruikt worden door medici, condooms, speelgoed, en ballonnen.

Een allergie voor latex?

Zoals alle natuurproducten bevat latex een soort eiwit. De samenstelling van het eiwit wat in rubber voorkomt, kan aanleiding geven tot allergische reacties bij de mens. Net zoals bijvoorbeeld een allergie voor koemelkeiwit, kan men allergisch zijn voor rubbereiwit. Wanneer een latexallergie wordt vermoed dan zal er door de arts of specialist een allergietest gedaan worden. Meestal zal er een huidtest en een bloedtest worden gedaan. Uit de test zal naar voren komen of je al dan niet last hebt van een allergie voor latex.

Allergisch voor latex, wat zijn de symptomen?

Symptomen van een allergie voor Latex zijn jeuk van de huid na direct contact met de huid. Het optreden van de jeuk kan na enkele minuten plaatsvinden, maar ook pas na enige uren. Soms ontstaat er netelroos op de huid, ook wel galbulten genoemd. Dit zijn kleine ronde witte plekjes (lijken een beetje op een brandnetelprik). Ook kunnen er rode jeukende plekken ontstaan. Wanneer de huid langdurig of vaak in contact is met Latex, kan er ook eczeem op de huid verschijnen. Ook dit jeukt vaak enorm. Bovendien wordt de huid ontsierd door lelijke rode plekken. Bij een allergie voor latex kan men ook last hebben van hoesten, een loopneus en tranende ogen. Andere, zeldzamere symptomen zijn buikpijn en misselijkheid. In heel zeldzame gevallen ontstaat er een levensbedreigende reactie op latex, zoals benauwdheid door het opzwellen van de keel of in shock raken. Voor iemand met zo'n ernstige reactie moet er met haastige spoed een ambulance worden opgeroepen. Vaak komt zo'n ernstige reactie pas voor als men al weet dat men allergisch is voor Latex. Bij een ernstige allergie kunnen de reacties elke keer, wanneer men in contact komt met het product, ernstiger zijn. Gelukkig komt dit heel zelden voor.

Wat te doen als je klachten krijgt na in contact te zijn geweest met Latex?

Wanneer je last hebt van bovengenoemde symptomen is het altijd verstandig de huisarts te bezoeken. De huisarts kan je doorverwijzen naar een allergoloog. Deze zal gaan onderzoeken waar je allergisch voor bent. Wanneer je het vermoeden hebt dat je klachten door het gebruik of door het contact met Latex komen, dan moet je dit vermelden. De allergoloog weet dan in welke richting hij of zij moet zoeken.

Welke producten moet ik vermijden bij een allergie voor Latex?

Contact met onderstaande producten kun je beter vermijden, wanneer je een allergie hebt voor Latex:
  • Ballonnen
  • Condooms: gebruik condooms die niet van Latex zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld Durex Avanti Ultima
  • Medische handschoenen: zorg dat je bij een medische behandeling (ook bij de tandarts!) altijd meld dat je een allergie voor latex hebt. Men zal dan een ander soort handschoenen gebruiken, veelal gemaakt van vinyl. Wanneer je zelf in de medische zorg werkt, gebruik dan zonder uitzondering handschoenen zonder latex.
  • Huishoudhandschoenen: deze zijn ook verkrijgbaar van ander materiaal dan latex.
  • Alles wat rekbaar is, zoals kleding waar elastiek in is verwerkt.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Latex handschoenenLatex handschoenenLatex is een natuurrubber. Op dit moment wordt de handschoen het meest gebruikt bij onderzoek. Ook worden latex-handscho…
Latexallergie, allergisch voor latex: wat wil je weten?Latexallergie, allergisch voor latex: wat wil je weten?Bij een latexallergie kan een hevige allergische reactie optreden. Vooral mensen die in hun werk vaak latex handschoenen…
Condooms - een veilige vorm van geboortecontroleCondooms - een veilige vorm van geboortecontroleWaarom zou ik een condoom gebruiken? Condooms zijn de enige vorm van bescherming, welke zowel de overdracht van seksueel…
Latexallergie: Allergie voor producten met latexLatexallergie: Allergie voor producten met latexLatex is een materiaal dat te vinden is in rubberen handschoenen, condooms, sommige medische apparaten en andere product…

Eetproblemen bij ouderenEetproblemen bij ouderenIn elke leeftijdscategorie komen eetproblemen voor. De oorzaken kunnen diverse redenen hebben, van complicaties bij de g…
Wat is een hartaanvalWat is een hartaanvalEen hartaanval/hartinfarct is een veel voorkomende, dan wel de meest voorkomende hartziekte. Wat gebeurt er tijdens een…
Bronnen en referenties
  • Bron: Helium; recognizing allergic reaction to latex
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.