Eetproblemen bij ouderen

Eetproblemen bij ouderen In elke leeftijdscategorie komen eetproblemen voor. De oorzaken kunnen diverse redenen hebben, van complicaties bij de geboorte tot aan depressies toe. In dit artikel word dieper ingegaan op eetproblemen bij ouderen.

Op is op

De meest voorkomende reden van eetproblemen bij ouderen is het feit dat het lichaam 'op' is. De eetlust neemt af en het is praktisch onmogelijk om deze lust weer op te wekken. Vaak is dit één van de eerste symptomen van het feit dat de dood nadert. Dit klinkt vrij macaber, maar om onduidelijkheid te voorkomen: dit is een natuurlijke dood door ouderdom. Een mens kan niets meer wensen dan 'in de slaap genomen' te worden. Oudere mensen drinken over het algemeen minder dan jongeren. Het lichaam van ouderen signaleert dorst moeilijker. Een team Australische onderzoekers heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat de hersenen van ouderen minder reageren op signalen uit mond, keel en maag. In het begin van de jaren tachtig werd ook een onderzoek gedaan met betrekking tot dorst. Een groep jongeren en een groep ouderen kreeg na een etmaal niks gedronken te hebben een hoeveelheid water aangeboden, en wat bleek, de ouderen namen maar de helft in van wat de jongeren dronken. Het lichaam reageert zodra het vocht de mond raakt, waarna andere zintuigen zoals de keel en de maag het dorst gevoel wegnemen. Hieruit blijkt dus dat deze zintuigen van ouderen het dorst gevoel eerder wegnemen. Het klinkt dan ook niet meer dan logisch dat dit met eten hetzelfde is.

Naast de zintuigen reageren ook hormonen op de signalen van eten en drinken. Als middel tegen uitdroging produceert ons lichaam vasopressine, wat ook wel bekend staat als het anti-diuretisch hormoon (kortweg: ADH). Dit hormoon roept de nieren op om minder urine te produceren, waardoor er meer vocht in het lichaam blijft. Zodra een mens gaat drinken hoort de werking van dit hormoon drastisch te dalen. Bij de jongeren gebeurde dit, bij de ouderen zo goed als niet. Volgens de Australische onderzoekers werken de interoceptors (gevoelszenuwuiteinden, liggend in het slijmvlies van ademhalings-en spijsverteringsorganen) niet goed waardoor de hoeveelheid gedronken vocht overschat wordt door deze hersengebieden. er komt te weinig vocht binnen, maar er is geen dorst. Aan de andere kant denken de fysiologen dat het de zintuigen zijn die te weinig signalen geven, waardoor het vasopressine hormoon niet in werking kan treden. Een echte conclusie is er dus nog niet.

Anorexia onder ouderen

Anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge meisjes. Deze meisjes hebben een vervormd beeld van hun lichaam. Ze vinden zichzelf vaak te dik en streven dikwijls naar een abnormaal lichaamsgewicht. Bij ouderen komt deze aandoening ook veel voor, zij het in een andere vorm. Ouderen voelen zich eerder verzadigd, waardoor de behoefte om te eten weg is. Hierdoor kunnen zij een gewichtsverlies van meer dan twee kilo in vijf jaar tijd krijgen. Dit is niet veel, maar verdubbelt de kans op sterfte in de daarop volgende tien jaar. Ook is dit er maar moeilijk bij te eten als je geen honger hebt. Je wil het wel, maar je lichaam niet. Dit lijkt weer op een op=op geval, en echte oplossingen zijn tot dusver niet gevonden. Wel wordt er geëxperimenteerd met het extra toevoegen van vitamine B12. Deze vitamine zou de kans op botbreuken verminderen, maar een oplossing voor het voedingsprobleem is nog niet gevonden, ook al zijn er steeds meer oorzaken bekend.

Tips

Tot slot nog enkele tips welke u aan een familielid, bekende kunt geven, of zelf kunt toepassen:

  • Eet op regelmatige tijd ('s ochtends om 7 uur, 's avonds om 6 uur)
  • Eet wanneer u geen eetlust hebt zuivel, dit is licht te verteren en is goed voor u botten, daarnaast eet het makkelijker weg dan een maaltijd.
  • Pas op met medicijnen, onderzoek altijd wat de bijwerkingen zijn, het is mogelijk dat deze de eetlust verminderen.
© 2009 - 2024 Wezet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaan eetproblemen bij jonge kinderen?Eetproblemen bij jonge kinderen, in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, zijn een veel voorkomend verschijnsel. De eetproblemen…
Eetproblemen bij jonge kinderen en de gevolgen daarvanEetproblemen komen veel voor bij jonge kinderen. Meestal gaan deze problemen vanzelf weer over. Als een eetprobleem lang…
Boekrecensie: Tieners en... eetstoornissen (Janine Amos)recensieBoekrecensie: Tieners en... eetstoornissen (Janine Amos)In de boekenreeks ''Tieners en...'' komen belangrijke zaken aan de orde zoals: anorexia, roken, alcohol, zwangerschap en…
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…

Wanneer ben je kleurenblindWanneer ben je kleurenblindKleurenblind ben je al als je de kleuren rood en groen niet kan onderscheiden. Mensen met achromatopsie zijn volledig kl…
Allergisch voor latexAllergisch voor latexAllergie voor latex komt regelmatig voor. Mensen die met latex handschoenen werken of mensen die condooms gebruiken kunn…
Bronnen en referenties
  • Het Lichaam Van Ouderen Signaleert Dorst Onvoldoende (http://www.medinews.be) Onderzoek naar anorexia onder ouderen (http://www.gezonderworden.nl/)
Wezet (2 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.