Eetproblemen bij ouderen

Eetproblemen bij ouderen In elke leeftijdscategorie komen eetproblemen voor. De oorzaken kunnen diverse redenen hebben, van complicaties bij de geboorte tot aan depressies toe. In dit artikel word dieper ingegaan op eetproblemen bij ouderen.

Op is op

De meest voorkomende reden van eetproblemen bij ouderen is het feit dat het lichaam 'op' is. De eetlust neemt af en het is praktisch onmogelijk om deze lust weer op te wekken. Vaak is dit één van de eerste symptomen van het feit dat de dood nadert. Dit klinkt vrij macaber, maar om onduidelijkheid te voorkomen: dit is een natuurlijke dood door ouderdom. Een mens kan niets meer wensen dan 'in de slaap genomen' te worden. Oudere mensen drinken over het algemeen minder dan jongeren. Het lichaam van ouderen signaleert dorst moeilijker. Een team Australische onderzoekers heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat de hersenen van ouderen minder reageren op signalen uit mond, keel en maag. In het begin van de jaren tachtig werd ook een onderzoek gedaan met betrekking tot dorst. Een groep jongeren en een groep ouderen kreeg na een etmaal niks gedronken te hebben een hoeveelheid water aangeboden, en wat bleek, de ouderen namen maar de helft in van wat de jongeren dronken. Het lichaam reageert zodra het vocht de mond raakt, waarna andere zintuigen zoals de keel en de maag het dorst gevoel wegnemen. Hieruit blijkt dus dat deze zintuigen van ouderen het dorst gevoel eerder wegnemen. Het klinkt dan ook niet meer dan logisch dat dit met eten hetzelfde is.

Naast de zintuigen reageren ook hormonen op de signalen van eten en drinken. Als middel tegen uitdroging produceert ons lichaam vasopressine, wat ook wel bekend staat als het anti-diuretisch hormoon (kortweg: ADH). Dit hormoon roept de nieren op om minder urine te produceren, waardoor er meer vocht in het lichaam blijft. Zodra een mens gaat drinken hoort de werking van dit hormoon drastisch te dalen. Bij de jongeren gebeurde dit, bij de ouderen zo goed als niet. Volgens de Australische onderzoekers werken de interoceptors (gevoelszenuwuiteinden, liggend in het slijmvlies van ademhalings-en spijsverteringsorganen) niet goed waardoor de hoeveelheid gedronken vocht overschat wordt door deze hersengebieden. er komt te weinig vocht binnen, maar er is geen dorst. Aan de andere kant denken de fysiologen dat het de zintuigen zijn die te weinig signalen geven, waardoor het vasopressine hormoon niet in werking kan treden. Een echte conclusie is er dus nog niet.

Anorexia onder ouderen

Anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge meisjes. Deze meisjes hebben een vervormd beeld van hun lichaam. Ze vinden zichzelf vaak te dik en streven dikwijls naar een abnormaal lichaamsgewicht. Bij ouderen komt deze aandoening ook veel voor, zij het in een andere vorm. Ouderen voelen zich eerder verzadigd, waardoor de behoefte om te eten weg is. Hierdoor kunnen zij een gewichtsverlies van meer dan twee kilo in vijf jaar tijd krijgen. Dit is niet veel, maar verdubbelt de kans op sterfte in de daarop volgende tien jaar. Ook is dit er maar moeilijk bij te eten als je geen honger hebt. Je wil het wel, maar je lichaam niet. Dit lijkt weer op een op=op geval, en echte oplossingen zijn tot dusver niet gevonden. Wel wordt er geëxperimenteerd met het extra toevoegen van vitamine B12. Deze vitamine zou de kans op botbreuken verminderen, maar een oplossing voor het voedingsprobleem is nog niet gevonden, ook al zijn er steeds meer oorzaken bekend.

Tips

Tot slot nog enkele tips welke u aan een familielid, bekende kunt geven, of zelf kunt toepassen:

  • Eet op regelmatige tijd ('s ochtends om 7 uur, 's avonds om 6 uur)
  • Eet wanneer u geen eetlust hebt zuivel, dit is licht te verteren en is goed voor u botten, daarnaast eet het makkelijker weg dan een maaltijd.
  • Pas op met medicijnen, onderzoek altijd wat de bijwerkingen zijn, het is mogelijk dat deze de eetlust verminderen.
© 2009 - 2020 Wezet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaan eetproblemen bij jonge kinderen?Eetproblemen bij jonge kinderen, in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, zijn een veel voorkomend verschijnsel. De eetproblemen…
Eetproblemen bij jonge kinderen en de gevolgen daarvanEetproblemen komen veel voor bij jonge kinderen. Meestal gaan deze problemen vanzelf weer over. Als een eetprobleem lang…
Boekrecensie: Tieners en... eetstoornissen (Janine Amos)recensieBoekrecensie: Tieners en... eetstoornissen (Janine Amos)In de boekenreeks ''Tieners en...'' komen belangrijke zaken aan de orde zoals: anorexia, roken, alcohol, zwangerschap en…
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…

Wanneer ben je kleurenblindWanneer ben je kleurenblindKleurenblind ben je al als je de kleuren rood en groen niet kan onderscheiden. Mensen met achromatopsie zijn volledig kl…
Allergisch voor latexAllergisch voor latexAllergie voor latex komt regelmatig voor. Mensen die met latex handschoenen werken of mensen die condooms gebruiken kunn…
Bronnen en referenties
  • Het Lichaam Van Ouderen Signaleert Dorst Onvoldoende (http://www.medinews.be) Onderzoek naar anorexia onder ouderen (http://www.gezonderworden.nl/)

Reageer op het artikel "Eetproblemen bij ouderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Martine van Parijs, 20-07-2017 22:20 #8
Hoe zou het komen dat mijn 83 jaar oude moeder steeds minder eet? Vooral haar vlees laat ze heel vaak liggen.

Singh, 31-05-2017 21:44 #7
Mijn moeder wil geen warme maaltijd nuttigen. Heeft u tips voor mij wat ik haar het liefst kan geven? Ze eet heel slecht of beter gezegd ze eet al 2 weken geen warm eten. Ik maak me zorgen.
Bedankt voor het lezen
Vr. Gr sawieke

Alma, 24-03-2016 12:54 #6
@Anja Ik lees net je verhaal en nu is het 6 jaar later maar ik heb bijna hetzelfde verhaal te vertellen. Mijn moeder van 91 heeft ook een nieuwe hartklep gekregen en is daarna naar een tehuis gegaan voor revalidatie.
Sinds de operatie heeft ze alleen nog maar gepureerd eten kunnen binnenkrijgen en dat is niet meer goedgekomen. Ook de flesjes Nutricia en Calogen hielpen haar niet.
Ze kon haast niets meer doorslikken.
Ze is zeer kortademig geworden en er werd gezegd in dat tehuis dat ze hyperventilatie had. Ondertussen viel mijn moeder kilo's af en had ook last van slapeloosheid.
Dit ging wekenlang zo door.
Alles werd gebagatelliseerd in dat tehuis.
Op den duur kreeg ze helemaal geen zuurstof meer binnen en kon ze geen woorden meer vormen. De volgende dag mocht ze eindelijk naar het ziekenhuis en bleek ze een ontsteking van de longblaasjes te hebben plus hartfalen. Niets hielp meer.
Dezelfde avond stierf ze een vreselijke dood in het ziekenhuis.

Sofie, 24-09-2015 19:36 #5
Lieve mensen
Wie kan me helpen met zijn verhaal of ervaringen? Ik ben student verpleegkunde en zit in mijn laatste jaar. Als eindwerk heb ik gekozen voor eetproblemen bij de oudere zorgvrager. Tijdens mijn stages heb ik oudere zorgvragers gezien die niet meer wouden eten. Meestal levensmoe. Maar waz als er sinds jonge leeftijd reeds een eetprobleem is en dit bij opname weer naar boven komt? Hoe kan je onze oudere zorgvrager hier dan mee helpen? Ik merk dat men de oudere psychiatrische patient in sommige rusthuizen hier niet echt zo goed kan in begeleiden. Mijn eindwerk betreft dit thema dien ik aan mijn medestudenten voor te stellen. Tijdens de voorstelling hoop ik mijn medestudenten te inspireren. Ik hoop dat ze op deze manier niet alleen de fysieke zorg aan een bejaarde gaan geven. Maar ook de psychische zorg. Ik hoop oprecht dat er mensen zijn die hun verhaal aan me kwijt willen liefs sofie

Marijke, 20-03-2015 16:26 #4
Mijn moeder van 90 krijgt, zoals ze zegt, geen hap door haar keel. Ze eet weinig en vaak alleen bij aandringen. Door een versleten knie is ze sinds een paar maanden thuis komen te zitten, voorheen altijd op pad. Van vroeger herinner ik me dat mijn moeder altijd aan het lijnen was. Na de maaltijd vinger in de keel of de sladressing opdrinken, want dat zuur zou het vet laten verdwijnen. Eigenlijk kunnen we haar niet meer alleen laten, want ze weigert om te eten. Margarine, aardappels, koek, kaas zijn al uit haar menu verdwenen. Waar doen wij goed aan?
Marijke

Anja, 14-09-2010 19:32 #3
Wie o wie kan mij wat meer vertellen over de eetstoornis van mijn lieve 90-jarige moeder. Mijn moeder is 2 maanden geleden geopereerd en heeft een nieuwe hartklep gekregen. Omdeze operatie te kunnen doen, moesten al haar eigen tanden en kiezen in een klap getrokken worden, wat mijn moeder heel erg vond. De hartoperatie is gelukt maar zij heeft geen eetlust meer en is zwaar depressief. Mentaal is zij nog prima in orde en beleefd dus heel bewust haar lichamelijke en geestelijke achteruitgang. Ik heb veel verdriet voor haar. Want nu zij zo zwak is, is zij ook niet in staat om te revalideren en zit het grootste gedeelte van de dag in een rolstoel te dutten en wordt alleen maar wakker gemaakt om de medicijnen in te nemen. Ik weet zeker dat als zij goed op krachten zou zijn het leven weer zou zien zitten en er weer zin in zou krijgen. Wie o wie kan mij een advies geven of een goede info site waar ik wat aan zou kunnen hebben. Het verdriet om mijn moeder beheerst mijn hele dag en nachtritme en is slopend.

Romy, 18-06-2010 00:40 #2
Ik ben 48 en heb nog steeds last van mijn eetstoornis uit mijn jeugd, ik heb daar een slikfobie aan overgehouden.
Ik was toen ik een jaar of 8 was bang te stikken in mijn eten.
Alles moet klein of geprakt of in de blender… soms probeer ik een groter stuk vlees te eten, maar dat blijft dan 'hangen'' in mijn slokdarm.
alle onderzoeken doorstaan… niets aan de hand, nu heet het opeens een [Globusgevoel]

Roos, 21-09-2009 22:56 #1
Ons moeder is 87 jaar en is een zeventalweken geleden opgenomen in het ziekenhuis.
Wegens veelvuldig vallen, een stoornis in de hersenen, waardoor zij haar staartbeen brak, kan zij niet meer naar huis terug. De opname in een zorgcentrum is heel drastisch gebeurd. Sinds de opname wil zij geen middagmaal eten, wel uitsluitend soep met boterham. Wij zien haar zo wegkwijnen door ondervoeding. Wat kunnen wij doen om haar te helpen?

Infoteur: Wezet
Gepubliceerd: 20-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!