Amoxicilline: hoe lost het infecties en ontstekingen op?

Amoxicilline: hoe lost het infecties en ontstekingen op? Om de invloed van bacteriën en infecties op te lossen wordt standaard een penicillinekuur gevolgd. Tegen de oorspronkelijke penicilline is een deel van de bacteriën resistent geworden, waardoor de medicatie niet meer werkt. Om dit probleem op te lossen is een combinatie-penicilline ontwikkeld, waarbij zowel de gewone als de resistente bacterie wordt aangepakt. Wat houdt Amoxicilline in en in welke gevallen wordt het meestal toegepast?

Amoxicilline


Het is een penicilline

In 1928 is door A. Fleming bij een stafylokokken-onderzoek bij toeval een schimmel aangetroffen, waarbij bacteriën in de nabijheid waren uitgestorven. Het gaat om de penicillium notatum schimmel, op basis waarvan na tien jaar de eerste penicilline is ontwikkeld. Zeker tijdens de Tweede Wereldoorlog is het middel grootschalig toegepast, om de invloed van infecties te verminderen. Zo kon de vechtende soldaat snel herstellen. Vanaf dat moment zijn er vele varianten op de oorspronkelijke penicilline ontwikkeld, zoals Amoxicilline.

Waar bestaat het uit?

De primaire stof in deze penicilline is bèta-lactam en zorgt ervoor dat de celwand van de bacterie geen synthese kan ondergaan. Oftewel er kan geen vermenigvuldiging ontstaan, waardoor de bacterie als het ware onschadelijk is gemaakt. Het houdt in dat de aandoening geleidelijk aan weggaat, omdat de bacterie uitsterft. Voor bacteriën die hiertegen resistent zijn geworden door de eigen aanmaak van β-lactamase wordt clavulaanzuur als onderdeel van deze penicilline ingezet. Op die manier kan een breed spectrum aan bacteriën toch onschadelijk worden gemaakt. Let wel dit laatste is een standaard aanvulling op de gewone penicillinekuur. Mocht men niet reageren op een behandeling dan kan deze variant wel beterschap bieden.

Waarvoor wordt amoxicilline gebruikt?

Omdat het tegen gewone bacteriën en bèta-lactam resistente bacteriën kan tegenwerken wordt het gebruikt tegen de meer ingrijpende infecties. Het vormt dus een relatief zwaarder middel om ervoor te zorgen, dat bij bepaalde aandoeningen de bacteriën zeker worden uitgeschakeld. Denk daarbij aan:

Infecties door bacteriën

Door het vermijden van synthesevorming kunnen vele bacteriën worden gedood. Dit treedt reeds na enkele uren in echter veelal zal een kuur enkele dagen duren alvorens de klachten afnemen. Huidinfecties door krassen, ongelukjes, bijtwonden, open wonden, enzovoorts waarbij vuiligheid het lichaam is binnengedrongen.

Luchtweginfecties

Het hebben van sinusitis (bijholte-ontstekingen), middenoor ontsteking, bronchitis of longontsteking. Door de toename van slijmen verslechtert de ademcapaciteit en dus dient de infectie snel te worden verwijderd.

SOA en blaasproblemen

Door een urine-infectie kan de blaas ontstoken raken met pijnlijke gevolgen. Het middel geeft snel verlichting. Indien de zwangere vrouw een chlamydia-infectie oploopt dan wordt deze penicilline gebruikt om verspreiding effectief tegen te gaan. Betreft het een infectie bij een niet zwangere dan wordt eerder azitromycine toegepast. Het voorkomt in beide gevallen onvruchtbaarheid.

Lyme

De ziekte van Lyme wegens een tekenbeet. Deze infectie kan veel schade aan het lichaam toebrengen en dus dient de bacterie zondermeer te worden bestreden. De inzet van de alles dekkende penicilline is dus noodzakelijk.

Overig

Het wordt daarnaast tegen darm- en maagzweren ingezet. Ook nekkramp oftewel meningitis dient op een adequate manier worden behandeld. De hersenvliezen zijn ontstoken waarbij de ontwikkeling van de aandoening zeer ingrijpend kan zijn. Het is nodig om snel in te grijpen.

Lees de bijsluiter altijd

Word je behandeld met Amoxicilline dan houdt het in dat je concreet de adviezen van de behandelend arts moet opvolgen. Neem je het bijvoorbeeld in tezamen met alcohol dan kunnen ernstige complicaties voordoen. Dit geldt ook voor andere stoffen en dus dien je het niet te combineren. Let ook op als je bepaalde allergieën hebt. Heb je daarnaast nog andere medicatie dan moet je overleggen of je het gezamenlijk met de penicilline kunt innemen. Lees verder de bijsluiter zodat je weet wat voor complicaties er eventueel kunnen voordoen.

Omdat het een zwaardere penicilline vorm is en dus in speciale gevallen wordt ingezet, is het noodzakelijk om de voorgeschreven kuur af te maken. Er moet met zekerheid worden gesteld dat de desbetreffende bacteriën compleet zijn afgevoerd. Betreft het een longontsteking laat je dan altijd wederom controleren om er zeker van te zijn dat je compleet bent uitbehandeld na een kuur.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Penicilline: gebruik en bijwerkingenPenicilline: gebruik en bijwerkingenPenicilline is een antibioticum dat gebruikt wordt bij infecties veroorzaakt door bepaalde bacteriën. Tegenwoordig kan p…
Het verhaal van penicillineWie tegenwoordig een bacteriële infectie heeft, hoeft maar naar de dokter te gaan om een antibioticum voorgeschreven te…
Een SOA, chlamydiaEen SOA, chlamydiaDe meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik ch…
Een penicillinekuur met amoxilline doodt bacteriënEen penicillinekuur met amoxilline doodt bacteriënAmoxilline is een antibioticum. De arts spreekt ook wel over een penicillinekuur. Dit medicijn is op recept o.a. verkrij…

Insectenbeet: wat kun je er zelf aan doen?Insectenbeet: wat kun je er zelf aan doen?Als het mooi weer wordt, komen vele insecten massaal tevoorschijn. Een aantal insectensoorten kunnen steken of bijten, w…
Warmtebultjes, zweetbultjes: jeukende pukkeltjes op lichaamWarmtebultjes, zweetbultjes: jeukende pukkeltjes op lichaamLast van jeukende pukkeltjes op het lichaam, bijvoorbeeld op borst, rug, schouders? Misschien heb je last van warmtebult…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amoxicilline
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Amoxicilline.aspx?mId=10704&rId=376
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Penicilline
  • Db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h11217.pdf‎
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Clavulaanzuur
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.