Chronische ontsteking begin van veel aandoeningen

Chronische ontsteking begin van veel aandoeningen Chronische ontsteking is een permanente activering van het immuunsysteem dat zich moet verdedigen tegen ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën, schimmels of andere factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan een ongezonde levensstijl of schadelijke omgevingsinvloeden. Hoewel een acute ontsteking meestal maar een paar dagen duurt, kan de chronische variant maanden of jaren aanhouden. Chronische ontstekingsziekten zoals artritis nemen in de westerse wereld welhaast epidemische proporties aan. Voor wetenschappers steeds meer reden om de samenhang tussen ontstekingen en leefgewoonten te onderzoeken. Typische westerse voedingsgewoonten bijvoorbeeld, gelden als drijfveren voor het ontstaan van ontstekingen en als oorzaak van veel chronische ziekten. Ontstekingsremmende en pijnstillende diëten zoals reumadiëten en MS-diëten, verenigen ondanks verschillen in ziektepatronen, dezelfde vitale stoffen in zich.

Inhoudsopgave


Veel aandoeningen beginnen met ontsteking

Ongeacht of het nu bronchitis, artritis, osteoporose, multiple sclerose, diabetes, hoge bloeddruk, de ziekte van Alzheimer of kanker is. Hoe verschillend al deze aandoeningen ook zijn, ze vinden allemaal hun basis in overdreven ontstekingsreacties in het lichaam. De oorzaak van vele honderden gezondheidsaandoeningen wordt daadwerkelijk toegeschreven aan chronische ontsteking. Daarbij kan zo’n ontsteking zich voordoen als één enkel symptoom (bijvoorbeeld puistjes of acne) of het hele lichaam omvatten (bv. bloedvergiftiging).

Vaak acute ontsteking die steeds terugkeert

Qua terminologie eindigen de namen van vele ontstekingsziekten met “-itis”, bijvoorbeeld artritis (gewrichtsontsteking) of gastritis (maagslijmvliesontsteking). Chronische ontsteking ontstaat vaak door een acute ontsteking die steeds terugkeert en daardoor chronisch is geworden. Ze veroorzaken vaak nauwelijks pijn, alleen onduidelijke klachten. Niettemin moeten chronische ontstekingen snel worden behandeld, ze zijn gevaarlijk.

Waaraan herken je een ontsteking?

Een ontsteking kan zich op vijf verschillende wijzen uiten:
 • roodheid;
 • warmte;
 • pijn;
 • zwelling;
 • verminderde werking van organen.

Omdat inwendige ontstekingen zich aanvankelijk onopgemerkt afspelen, kunnen voelbare reacties als koorts en algemene malaise de eerste tekenen van een ontsteking in het lichaam zijn. Het eigenlijke ontstekingsproces gaat aanvankelijk gepaard met plaatselijk verminderde doorbloeding, maar vrij snel daarna gevolgd door een verhoogde bloedtoevoer. Dat komt doordat afweercellen (witte bloedlichamen) vanuit het bloed naar de ontstekingshaard worden getransporteerd.

Ontsteking als natuurlijke afweerreactie van het lichaam

Normaal gesproken is een ontsteking een natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen indringers en schadelijke stoffen. Maar een ongezonde voeding en levensstijl kunnen eveneens ontstekingsreacties veroorzaken. Ook die kunnen zich in de loop der tijd ontwikkelen tot chronische ontstekingshaarden die niet meer eraan bijdragen om gezond te blijven. Onopgemerkte chronische ontstekingshaarden hebben in de meeste gevallen ernstige ziekten tot gevolg. Wil men de ontwikkeling daarvan voorkomen? Dan is een preventieve levensstijl absoluut noodzakelijk. Daarin staan gezonde en ontstekingsremmende voeding centraal .

Voornaamste oorzaken van ontstekingen

Het is noodzakelijk om eerst de oorzaken van ontstekingen als voorloper van chronische ziekten te achterhalen, om die ziekten te kunnen tegengaan. Naast voeding waarin essentiële bouwstoffen ontbreken, kunnen de volgende factoren leiden tot chronische ontstekingen die zich uiteindelijk manifesteren in een chronische ziekte:

Samenhang stresssituaties en ontstekingen

Ontstekingen moeten eigenlijk worden gezien als een natuurlijke reactie van het organisme op stress. Zo’n stresssituatie waarmee het lichaam wordt geconfronteerd, laat zich simpel voorgesteld vergelijken met een verkoudheid. Om het verkoudheidsvirus te bestrijden, reageert het lichaam met koorts. In beginsel moet deze vorm van ontstekingsreacties, gericht tegen de ziekteverwekker, als positief worden ervaren omdat die meestal tot genezing leiden. Problematisch echter, zijn de onderliggende constante ontstekingen als gevolg van een ongezonde levensstijl. De permanente blootstelling aan schadelijke invloeden drijft onze afweerkrachten aan hun limiet. Versterk daarom je immuunsysteem voortdurend preventief met een dieet rijk aan essentiële voedingsstoffen!

Ontstekingsremmers niet zonder risico

Vaak zijn mensen geneigd om bij (beginnende) ontstekingen naar pijnstillers te grijpen die tevens ontstekingsremmend werken. Een voorbeeld hiervan is aspirine dat zonder recept verkrijgbaar is. Toch zijn dergelijke pijnstillers niet geheel zonder risico omdat ze maagklachten en in het ergste geval zelfs maagbloedingen kunnen veroorzaken. Mensen die ontstekingsremmers niet goed verdragen wordt daarom geadviseerd om er gelijktijdig een maagzuurremmer bij in te nemen. Er zijn weliswaar ook ontstekingsremmers op de markt die tevens een dergelijke maagzuurremmer bevatten, maar die middelen worden doorgaans niet vergoed door het ziekenfonds.

Vitale stoffen in ontstekingsremmende voeding

De doorsnee voeding in de westerse wereld wordt gedomineerd door witte bloem, geraffineerde suikers, dierlijke eiwitten en inferieure vetten. Het zijn de beste ingrediënten voor een vitaminen- en mineraalarm dieet dat het zuur/base-evenwicht verstoort en inflammatoire kettingreacties tot gevolg heeft. Wil je de kwaliteit van veel lichamelijke processen op peil houden en chronische ontstekingsziekten vermijden? Dan is een overwegend basische voeding essentieel met antioxidanten zoals:
 • vitamine A;
 • vitamine C;
 • vitamine E;
 • koper;
 • selenium;
 • zink;
 • en omega-3 vetzuren.

Chronische ontstekingen vragen andere behandeling dan acute ontstekingen

Bij acute ontsteking schrijft de arts meestal antibiotica voor. Als zich pus of abcessen vormen (ingekapselde pus in het weefsel), dan opereert hij. Bij chronische ontstekingen is een veranderde levensstijl nodig:
 • terug naar normaal gewicht;
 • voldoende sporten;
 • rusten en slapen;
 • weinig suiker eten, maar veel groene groenten inclusief salades.

Chronische ontsteking is vaak de reden om eindelijk jaren van slechte gewoonten te veranderen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…
Ontstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenOntstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenDiverse risicofactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn inmiddels algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld d…
Pericarditis of ontsteking hartzakje: symptomen, behandelingPericarditis of ontsteking hartzakje: symptomen, behandelingPericard is een andere naam voor hartzakje, dit is het vlies om het hart. Als het hartzakje ontstoken raakt spreken we v…
Sinusitis (bijholteontsteking)Sinusitis (bijholteontsteking)Een sinusitis, in de volksmond ook wel een bijholteontsteking genoemd, is een ontsteking van de slijmvliezen van een de…

Tintelingen in arm: oorzaken en symptomen van tintelingenTintelingen in arm: oorzaken en symptomen van tintelingenTintelingen in de arm of een tintelende arm is een vervelende klacht. Heb je last van tintelende armen, tintelingen in l…
Hartaanval (hartinfarct): symptomen, oorzaak en behandelingHartaanval (hartinfarct): symptomen, oorzaak en behandelingWat zijn de symptomen van een hartinfarct? Bij een acuut hartinfarct heb je last van heftige, drukkende pijn op de borst…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 26-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.