Last van misselijkheid?
Misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben en meestal niet ernstig, maar het geeft altijd een vervelend gevoel in je lijf. Het is niet direct ziek zijn, maar het kan je dagelijkse bezigheden danig verstrooien. Je voelt je gewoon niet fit. Waar komt het vandaan en wat kan je er tegen doen?
Vaag gevoel
Misselijkheid geeft vaak een vaag gevoel in je buik, je hartslag is meestal net iets trager (zodra je gaat braken) en niet zelden transpireer je meer. Niet echt ziek zijn, maar je voelt je verre van fit. Soms denk je te moeten braken of moet je ook daadwerkelijk braken. Het komt er op neer dat er iets niet goed is in je lichaam en je hersenen handelen … er moet iets gebeuren. Misselijkheid, ofwel je lichaam komt in actie, is vaak een voorbode voor overgeven. Je maakt meer speeksel en minder maagzuur aan en je buikspieren trekken zich heftig samen.
Maar niet alleen iets wat in het lichaam zit, kan de misselijkheid veroorzaken. Invloeden van buiten kunnen ook veroorzakers zijn, zo kan je bijvoorbeeld misselijk worden van een bepaalde geur die je oppikt.
Waar kan je zoal misselijk van worden?
Iedereen kent wel de bekende
zwangerschapsmisselijkheid in de eerste periode van de zwangerschap. Je kunt er feitelijk weinig tegen doen, dan het maar over je heen te laten komen. Dit geldt ook voor andere hormonale veranderingen.
Verder kan je misselijk worden van
verkeerd eten, teveel eten, eten wat verkeerd valt of daadwerkelijk voedselvergiftiging.
Stevige hoofdpijn of allergieën kan misselijkheid veroorzaken, alsmede
heftige stress of stevig alcoholgebruik.
Als alle minder ernstige zaken zijn uitgesloten, kan er ook nog een afwijking van de
lever, de galblaas of de pancreas zijn. Verder kan aanhoudende misselijkheid een voorbode van
hersenvliesontsteking of een hersentumor zijn. In dat geval moet je uiteraard direct in overleg treden met de huisarts.
Tenslotte kan misselijkheid een bijwerking van
chemo- of radiotherapie zijn, maar daar worden mensen altijd op voorhand over geïnformeerd.
Is het gevaarlijk?
In principe is misselijkheid niet gevaarlijk (in veruit de meeste gevallen) en gaat het enig moment vanzelf over. Qua duur kan het variëren van een half uur tot enkele dagen. Het is over het algemeen goed te achterhalen waar het vandaan komt. Onzekerheid kan je weer angstig maken en kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Hoe los je het op?
Zoals eerder gezegd kan je het over je heen laten komen en rustig aan doen. Niet plat gaan liggen, want dat kan het gevoel over te geven juist versterken. Zorg dat je met je bovenlichaam iets meer rechtop zit en probeer dan een dutje te doen.
Wil je daadwerkelijk iets ondernemen om er vanaf te komen, dan zijn er wel wat “middeltjes” die kunnen helpen, zoals;
- Iets koolzuurhoudends rustig opdrinken, zoals cola of zeven-up. Eventueel met een beetje suiker erin.
- In alle rust een glas koel water (eventueel met wat citroensap erbij) of melk drinken.
- De frisse lucht in en diep ademhalen.
- Enkele zoute dropjes eten.
- Kouwen op een stukje geschilde gemberwortel.
- Een kopje rooibos thee rustig opdrinken, vooral niet te heet.
Tot slot
Meestal is het niet ernstig, maar dat neemt niet weg dat het goed is om de oorzaak te achterhalen. Om vervolgens of te handelen of het rustig af te wachten tot het voorbij is. Bij twijfel altijd de huisarts raadplegen.