Tips tegen misselijkheid

Tips tegen misselijkheid Door teveel alcohol of overmatig eten kun je misselijk worden. Ook kan dit ontstaan als gevolg van griep, zwangerschap, hoofdpijn of een voedselvergiftiging. Misselijkheid kan gepaard gaan met braken, in dat geval wordt het braakcentrum in de hersenen geprikkeld waardoor je moet overgeven. Je kunt je er behoorlijk ellendig door voelen. In sommige gevallen kun je heel goed iets tegen de misselijkheid doen, bijvoorbeeld cola drinken of even rustig gaan liggen. Wat kun je allemaal doen om van misselijkheid af te komen?

Oorzaken misselijkheid

Na overmatig eten of teveel alcohol te hebben gedronken, kun je misselijk worden. Misselijkheid kan ook door andere oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld door griep, hoofdpijn of migraine, alvleesklierontsteking, maagzuur, galstenen, oorontsteking of door een zwangerschap. Ook mensen die veel last van stress, angst of vermoeidheid, kunnen als gevolg hiervan misselijk worden. Medicijnen kunnen ook voor misselijkheid zorgen, bijvoorbeeld chemotherapie in geval van behandeling van kanker.

Zwangerschapsmisselijkheid

Veel zwangere vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap last van ochtendmisselijkheid. Dit komt vooral voor tijdens de eerste drie maanden en dit heeft te maken met de hormonale veranderingen. Meestal zal dit in de loop van de zwangerschap verdwijnen. Er zijn ook vrouwen die helemaal niet misselijk zijn, maar ook vrouwen die tijdens de hele zwangerschap last houden van misselijkheid.

Braken

Soms blijft het alleen bij een gevoel alsof je moet overgeven, maar het kan ook zijn dat je moet braken. Wanneer het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld, wordt er een signaal naar de maag gestuurd dat deze zich moet legen. Het braakcentrum kan geprikkeld worden door verschillende dingen, zoals het evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal. Door de misselijkheid wordt er minder maagzuur gevormd, wordt er meer speeksel geproduceerd en wordt er vanuit de twaalfvingerige darm voedsel omhoog geduwd. De maag trekt zich stevig samen en de inhoud wordt via de slokdarm omhoog geduwd en verlaat via de mond het lichaam. Tijdens het braken klopt het hart langzamer en kun je hevig zweten.

Tegen misselijkheid

Iedereen is wel eens misselijk, de een heeft er meer last van als een ander. Meestal is misselijkheid niet ernstig, maar je kunt je er wel erg beroerd door voelen. Het nare gevoel verdwijnt meestal vanzelf weer, maar je kunt er zelf ook invloed op uitoefenen. Hier volgen een aantal dingen die je kunt proberen tegen misselijkheid:

Cola drinken

Veel mensen hebben baat bij het drinken van cola. Drink dit niet te snel achter elkaar, maar neem elke keer een klein slokje. Begin met een klein beetje cola. Zwangere vrouwen moeten oppassen met cola light omdat de zoetstof aspartaam slecht kan zijn voor het kind. Ook kunnen zwangere vrouwen beter niet te veel cafeïne drinken.

Water drinken

Drink water met kleine slokjes. Vooral mensen die misselijk zijn als gevolg van een kater kunnen zich hierdoor beter gaan voelen. Door de alcohol ben je namelijk uitgedroogd en door het vochttekort aan te vullen, voel je jezelf meestal opknappen.

Liggen

Het kan helpen om op je linkerzij te gaan liggen. Hierdoor staat er minder druk op je maag wat verlichtend kan werken. De misselijkheid kan ook afnemen door op je rug te gaan liggen. Probeer wat te slapen en zet eventueel een emmer naast je bed.

Ademhaling

Probeer rustig en langzaam adem te halen en in geval van buikpijn kun je puffend ademhalen net zoals een zwangere vrouw. Soms kan het helpen om naar buiten te gaan en rustig de frisse lucht in te ademen. Ook kan het helpen door de adem even in te houden en dit een paar keer te herhalen.

Koelen

Neem een koude douche of ga in een koele omgeving staan. Neem wat kouds te drinken in kleine slokjes. Leg eventueel een koud nat washandje op je voorhoofd en koel je polsen onder de koude kraan.

Eten

Waarschijnlijk heb je een afkeer van eten. Mocht je dan toch iets willen eten, neem dan iets wat niet te zwaar op de maag ligt, maar wel iets dat je lekker vindt. Als je ziek bent, dan is het meestal beter om te eten waar je op dat moment zin in hebt. Sommige mensen hebben baat bij iets zuurs, bijvoorbeeld een zure appel of een augurk. Zuur helpt om vet af te breken en dat kan wenselijk zijn als je misselijk bent na het eten van een zware maaltijd.

Overige tips:

  • Luister naar muziek om te ontspannen en afleiding te zoeken
  • Neem een reistabletje
  • Kauw op een stukje gember, dit neutraliseert de maag. Er zijn ook gembercapsules verkrijgbaar
  • Melk drinken in kleine slokjes
  • Thee drinken: citroenthee of kamillethee
  • Een vitamine C tablet nemen
  • Hoofd tussen je benen houden

Drink veel

Wanneer je moet overgeven en ziek bent, moet je oppassen dat je niet teveel vocht verliest. Dit vooral wanneer er ook nog sprake is van diarree. Vooral ouderen en kinderen zijn vatbaar om uit te drogen. Het is belangrijk om toch 1,5 liter vocht op een dag binnen te krijgen, ook al kun je het amper naar binnen krijgen. Neem een beetje bouillon, dit bevat veel vocht en door het zout wordt er meer vocht in het lichaam vastgehouden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen misselijkheid en overgevenWat te doen tegen misselijkheid en overgevenMisselijkheid en/of overgeven is geen prettig gevoel wanneer je dit voorhebt. Je lichaam probeert met braken de schadeli…
Cola tegen diarree, misselijkheid en buikpijnCola tegen diarree, misselijkheid en buikpijnCola is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het drankje is en blijft mateloos populair. Cola is echter meer d…
Hoofdpijn na alcoholgebruik? Tips om een kater te vermijdenHoofdpijn na alcoholgebruik? Tips om een kater te vermijdenMet bonkende hoofdpijn wakker worden na een avondje stappen: dat is het herkenbare gevoel van de kater waar de meesten v…
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…

Weerpijn bij kies of gebitWeerpijn bij kies of gebitPijn wil niemand hebben, maar pijn geeft wel aan waar er precies sprake is van schade of een aandoening. Maar soms komt…
Medicijnvergiftiging (overdosis) – diclofenacMedicijnvergiftiging (overdosis) – diclofenacHet Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum verwerkt jaarlijks tienduizenden informatieverzoeken van artsen en hulpv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Edenpictures, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://omaweetraad.nl/gezondheid/misselijkheid
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/misselijkheid/item32757
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.