Hoofdpijn na alcoholgebruik? Tips om een kater te vermijden

Hoofdpijn na alcoholgebruik? Tips om een kater te vermijden Met bonkende hoofdpijn wakker worden na een avondje stappen: dat is het herkenbare gevoel van de kater waar de meesten van ons wel eens last van hebben gehad. Ook misselijkheid, buikpijn en diarree zijn symptomen die kunnen wijzen op een stevige kater. Ook al weten we allemaal wel dat voorkomen beter is dan genezen, toch is het niet zo makkelijk om alcohol met mate te drinken als je in de stemming bent. Hoe kan je nu eigenlijk die hoofdpijn en algemene malaise ten gevolge van overvloedig alcoholgebruik vermijden?

Kater en hoofdpijn

Het ontstaan van een kater heeft te maken met het feit dat alcohol de nieren ertoe aanzet om veel vocht af te scheiden. Om die reden moet je veel plassen als je biertjes gedronken hebt. Alcohol zorgt op die manier voor een uitdroging (dehydratatie) van het lichaam en omdat ook in de hersenen vocht verloren wordt, zal je hoofdpijn krijgen. Die hoofdpijn is als het ware een signaal van je hersenen dat ze extra vocht nodig hebben om te kunnen functioneren.

Tip: extra water

Precies om het uitdrogende effect van de alcohol te compenseren, is het goed dat je enkele extra glazen mineraalwater drinkt. Dit kan je doen zowel vóórdat je aan je avondje stappen begint, als tijdens de avond. Aangeraden is om een glas water te drinken tussen de biertjes die je bestelt zodat je vochtreserves min of meer op peil kunnen blijven. Sommige stappers houden zich bijvoorbeeld aan het principe: "één biertje, één glas water of frisdrank en dan opnieuw een biertje" om de kans op een kater (en op dronkenschap) te verminderen.

Combinatie alcoholische dranken

Naast hoofdpijn kan ook buikpijn en misselijkheid deel uitmaken van het algemene katergevoel de volgende ochtend. Om buikpijn en misselijkheid te voorkomen, is het aan te raden om zo weinig mogelijk verschillende soorten alcohol te combineren. Elke alcoholische drank heeft immers specifieke kenmerken op het vlak van toegevoegde geurstoffen, smaakstoffen, gisting en distillering die je lichaam allemaal moet verwerken. Hoe meer soorten alcohol je gebruikt, hoe zwaarder je lever het zal hebben en hoe groter de kans op buikpijn, diarree of misselijkheid.

Stevige maaltijd vooraf

Als je weet dat je zal uitgaan, vergeet dan zeker niet te eten. Alcohol drinken op een lege maag kan de kans op buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid erg vergroten. Dit omdat de alcohol dan minder door de voedingsstoffen kan opgenomen worden. Bovendien heeft je lichaam veel energie nodig om de gebruikte alcohol af te breken waarbij veel vitaminen verloren gaan. Eet daarom bij voorkeur een gezonde stevige maaltijd op voorhand. Af te raden is wel om al te zwaar en te vet te eten omdat je spijsverteringsstelsel dan al veel energie én tijd nodig heeft om die maaltijd af te breken.

Water drinken vóórdat je gaat slapen

Als bijzonder effectieve tip om een kater te voorkomen, drinken veel mensen nog 1 of 2 glazen water net voordat ze naar bed gaan. Op die manier kan je lichaam al wat vocht "meenemen" in de slaap om ten strijde te gaan tegen de uitdroging. Dit is zeker aan te raden als je bij het thuiskomen van je avond stappen al een hevig dorstgevoel krijgt. Door dan te drinken zal ook het typische gevoel van nadorst de volgende dag wat minder zijn. Ligt alles je wat zwaar op de maag en is water drinken moeilijk, zuig dan op enkele ijsblokjes. Op die manier wordt je maag niet op de proef gesteld maar neem je toch vocht op.

Alcohol in het begin van de avond

Als dit je allemaal te moeilijk voorkomt, dan is er nog een vrij eenvoudige tip die de kans op een kater makkelijk zal verminderen: drink vooral in het begin van de avond enkele glazen alcohol, geniet er van, en bouw dan rustig af met water of frisdrank. Je lichaam zal op het einde van de avond de alcohol al grotendeels afgebroken hebben, waardoor je normaal gezien niet met een kater zal opstaan de volgende dag. Bijkomend voordeel hiervan is ook dat je beter de slaap zal kunnen vatten.

Middeltjes tegen een kater

Pijnstillers

Pijnstillers zijn het laatste redmiddel tegen de kater als het eigenlijk al te laat is. Je kan die vervelende bonkende hoofdpijn bestrijden met klassieke pijnstillers als aspirine, paracetamol of ibuprofen. Ook kan je kiezen voor een hoofdpijnpoeder om de kater tegen te gaan.

Citroensap

Een middeltje uit grootmoeders tijd maar daarom niet minder effectief is het drinken van enkele glazen citroen- of limoensap. Citroenen en limoenen bevatten veel vitamine C en dat is een erg nuttige vitamine om het lichaam van afvalstoffen te zuiveren. Een glas limoensap kan dus efficiënt zijn om de lever bij te staan in zijn functie alcohol af te breken en af te voeren. Hoe sneller dit proces verloopt, hoe sneller je je beter zal voelen. Je kan ook een half theelepeltje zout en een soeplepel suiker toevoegen, eventueel aangevuld met ijsblokjes. Door dit drankje te drinken zal die vervelende kater stilaan verdwijnen en kan je snel weer op krachten komen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kater: hoe voorkom je hem?Op het moment dat je dit artikel leest is het waarschijnlijk te laat om de kater te voorkomen. (ik neem aan dat je pas o…
Wat juist wel en niet helpt tegen een katerWat juist wel en niet helpt tegen een katerEr is niks vervelender dan een kater de dag na een gezellige avond met een flinke hoeveelheid alcohol. Een kater is moei…
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…

Pijn aan de tepelPijn aan de tepelPijn aan de tepel komt het meest bij vrouwen voor, maar soms ook bij mannen. Tevens kan er ook sprake zijn van jeuk aan…
Bovenbeen/dijbeen gebroken, en nu?Bovenbeen/dijbeen gebroken, en nu?Na een harde val of zwaar ongeluk kan men het bovenbeen breken. De patiënt kan hierbij in shock verkeren en veel bloed v…
Bronnen en referenties
  • http://www.primatip.nl/6-tips-om-een-kater-te-voorkomen/ (geraadpleegd op 22/03/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.