Pijn aan de tepel

Pijn aan de tepel Pijn aan de tepel komt het meest bij vrouwen voor, maar soms ook bij mannen. Tevens kan er ook sprake zijn van jeuk aan de tepel. De oorzaak kan een zwangerschap zijn, maar ook overgevoeligheid, eczeem, hormonen of andere oorzaken. Zelden is pijn een teken van borstkanker.

Wat is pijn aan de tepel?

Bij pijn aan de tepel wordt er specifiek pijn aan de tepel zelf gevoeld, niet aan de borst. Pijnlijke borsten gaan soms samen met tepelpijn. Bij pijn aan de tepel zelf geeft dit de grootste klacht. Pijn aan de tepel komt vaak voor. Vaker hebben vrouwen er last van, maar soms ook mannen.

Pijn en jeuk: de oorzaak

Een pijnlijke tepel die gepaard gaat met jeuk, wordt het vaakst veroorzaakt door overgevoeligheid van de zenuwuiteinden. De tepels bevatten veel zenuwuiteinden die net als de lippen en de vingertoppen zeer gevoelig zijn. Vaak zijn schurende kleding de veroorzaker voor jeuk en/of pijn aan de tepel. Bepaalde stoffen zoals zijde of kant kunnen dit nog eens versterken. Het vermijden van deze stoffen is een eerste aandachtspunt.

Eczeem is een huidaandoening die schilfering en roodheid veroorzaakt, dat gaat jeuken en soms ook pijnlijk is. Eczeem komt ook aan de tepels voor. Het is van belang de tepels regelmatig met een vette crème in te smeren, zodat ze niet uitdrogen.

Ook kan jeuk veroorzaakt worden door het gebruik van douchegel, zeep, parfum etc. Er ontstaat een allergische reactie die jeuk en soms ook pijn veroorzaakt. Pijn is dan vaak het gevolg van krabben aan de tepel. Parfumvrije producten zullen in veel gevallen de allergische reactie doen afnemen.

Zwanger en pijnlijke tepels

Onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap kunnen tepels pijnlijk worden, soms gepaard gaande met jeuk. Ook kunnen de tepels overgevoelig worden. Gedurende de gehele zwangerschap kan dit probleem zich voor blijven doen. De tepels invetten beschermd ze tegen schurende kleding. Een vochtinbrengende crème beschermt de tepels tegen uitdrogen en houdt ze soepel. Soms biedt een zalf met anti-jeukwerking uitkomst. Tevens kunnen de tepels 'gehard' worden door er enkele malen per dag overheen te wrijven, hierdoor wordt de overgevoeligheid door gewenning minder. Wanneer dit echter niet prettig aanvoelt, kan het beter niet gedaan worden.

Door hormoonschommelingen tijdens de menstruele cyclus kunnen tepels eveneens pijnlijk worden. Omdat dit vaker optreedt, is het belangrijk om bij te houden wanneer pijn aan de tepels optreedt. Door dit drie maanden bij te houden, zal vaak gezien worden dat er een bepaald patroon inzit die samenhangt met de menstruele cyclus.

Ziekte of syndroom van Raynaud

Deze ziekte wordt ook wel vaatkramp genoemd. De uiteinden van het lichaam, zoals tenen en vingers, veranderen van kleur en doen pijn. De bloedvaten trekken samen als gevolg van koude, stress of een verandering van de omgevingstemperatuur. Soms komt het syndroom van Raynaud ook voor aan de tepels. Belangrijk is dat de tepels warm gehouden worden. Hierdoor zullen de bloedvaten minder snel samentrekken en pijn veroorzaken.

Borstkanker en pijnlijke tepels

Pijn aan de tepels is zelden een teken van borstkanker. De ziekte van Paget van de borst is een vorm van borstkanker die een pijnlijke tepel veroorzaakt. Vaak komt er wat bloed uit de tepel en is er een knobbeltje aan de tepel voelbaar. Jaarlijks krijgen ongeveer 125 vrouwen in Nederland deze vorm van borstkanker. De ziekte van Paget van de borst is een uiterst zeldzame vorm van borstkanker.

Slecht in twee procent van de gevallen bij borstkanker is er sprake van pijn aan de tepels. Borstkanker is te herkennen aan de veranderende borst of tepel. Afscheiding uit de tepel, een ingetrokken tepel, bloederige tepel of een schilferige tepel kan een teken zijn van borstkanker. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker.

Ontstoken borstklier

Een borstklierontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die via de tepel binnen dringen. Deze komt vooral voor bij moeders die borstvoeding geven. De tepel voelt pijnlijk aan en er ontstaat roodheid, een warme tepel en zwelling van de tepel en het gebied eromheen. De borst is gevoelig voor druk. Er kan koorts optreden en de vrouw voelt zich ziek. Wanneer een ontstoken borstklier niet wordt behandeld, kan de gehele borst gaan ontsteken. Een ontsteking die veroorzaakt is door bacteriën kan met een antibioticakuur goed behandeld worden.

Pijnlijke tepels bij mannen

Bij mannen kunnen pijnlijke tepels verschillende oorzaken hebben. Het dragen van bepaalde synthetische kleding kan pijn aan de tepels veroorzaken. Het vermijden van deze kleding helpt het probleem vaak oplossen.

Eczeem aan de tepels is herkenbaar door een schilferige, rode en jeukende huid rondom de tepels of aan de tepels zelf. Hierbij kan pijn aan de tepels ontstaan. Een vette crème houdt de huid soepel. Bij ernstige eczeem kan een hormoonzalf worden voorgeschreven.

Het gebruik van hormonale medicijnen kan ook pijn aan de tepels veroorzaken. Bekeken moet worden in hoeverre de medicijnen nodig zijn: het onnodig slikken van medicijnen is nooit aan te raden. Wanneer de medicijnen onmisbaar zijn, kunnen de tepels behandeld worden met een vette crème waardoor ze soepel blijven. Vaak verdwijnt de pijn wanneer er gestopt wordt met de hormonale medicijnen.

Borstkanker komt ook bij mannen voor: jaarlijks krijgen ongeveer 85 mannen in Nederland borstkanker. Pijn aan de tepels is echter zelden een teken van borstkanker. Bij ongeveer twee procent van de borstkanker-gevallen is pijn aan de tepels een eerste herkenningsteken voor borstkanker.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke tepelPijnlijke tepelEen pijnlijke tepel ontstaat vaak bij vrouwen, maar soms ook bij mannen. Het is een vervelend gevoel, want tepels schure…
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…
Pijnlijke borsten  Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. Men noemt het vaak ook gevoelige borsten. De pijn concent…

Hoe ervaart een autist de wereld?Hoe ervaart een autist de wereld?Hoe beleven mensen met een autistische stoornis de wereld? Ziet de wereld er hetzelfde uit als voor ieder ander of is hu…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.