Bovenbeen/dijbeen gebroken, en nu?

Bovenbeen/dijbeen gebroken, en nu? Na een harde val of zwaar ongeluk kan men het bovenbeen breken. De patiënt kan hierbij in shock verkeren en veel bloed verliezen. Er zijn echter nog meer symptomen en oorzaken van een gebroken dijbeen. De patiënt dient meestal operatief te worden behandeld en moet een lange revalidatie ondergaan.

Anatomie bovenbeen

Het bovenbeen is het hoogst gelegen deel van het been wat begint boven de knie. Het bovenbeen bestaat uit verschillende botten en spieren. De belangrijkste spieren zijn de quadriceps, welke de grootte van de bovenbeen voor het grootste deel vormen. Het dijbeen is het bot dat net als de quadriceps het hele bovenbeen beslaat. Het dijbeen is het langste, sterkste en grootste bot van het menselijke lichaam. Een dijbeen wordt gemiddeld 43 centimeter groot en is over vrijwel de gehele lengte cirkelvormig.

Een gebroken bovenbeen

Het bovenbeen kan op verschillende plekken breken. Een breuk aan het bovenbeen is echter niet veelvoorkomend. Dit komt doordat de sterke quadriceps een schild vormen om het bovenbeen. De oorzaken van een breuk van het dijbeen zijn dan ook ernstig van aard:
  • Een verkeersongeluk.
  • Een hele harde klap of stoot.
  • Een van van grote hoogte op een harde ondergrond.

De gevolgen van een breuk in het bovenbeen zijn doorgaans ernstig. Dit komt omdat de patiënt veel bloed kan verliezen en hierdoor zijn bewustzijn kan verliezen. Het bovenbeen is immers een lichaamsdeel waar veel bloed stroomt.
Vooral oudere mensen, mensen met botafwijkingen en mensen die verminderde coördinatie hebben een groter risico op een botbreuk.

Symptomen

De symptomen van een gebroken bovenbeen zijn erg duidelijk te herkennen. Het meest duidelijke symptoom is flinke pijn in het bovenbeen. Deze pijn gaat nagenoeg altijd gepaard met onderstaande symptomen:
  • Opgezwollen bovenbeen. Kan op meerdere plekken voorkomen.
  • Verdraaiing van het bovenbeen naar buiten of naar binnen.
  • Patiënt verkeert in shock.
  • Men kan nauwelijks staan of lopen.
  • Meestal ervaart men ook flinke pijn in de lies.

Behandeling

Voordat de behandeling kan worden gestart dient men met zekerheid vast te stellen dat het dijbeen gebroken is. Dit kan met behulp van een MRI-scan. Hiermee krijgt men tevens beeld van de ernst van de breuk en krijgt men ook inzicht in de exacte vervolgstappen die genomen moeten worden. Vrijwel altijd is een van die vervolgstappen een operatieve ingreep. Deze dient zo snel mogelijk te worden gedaan om ernstige schade te voorkomen. Meestal plaatst men tijdens deze operatie implantaten in het been. Dit zijn metalen voorwerpen die voor stabiliteit moeten zorgen en het been weer goed laten herstellen. Er kan ook versteviging van de buitenkant van het been worden aangebracht. Het hele herstelproces kan zeker meer dan een jaar tijd in beslag nemen. Ook omdat men lang moet revalideren voordat men weer mobiel kan zijn.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knieschijf gebroken, en nu?Een harde val op de knie kan er toe leiden dat de knieschijf breekt. Dit is erg pijnlijk en is niet zonder gevolgen. Men…
Rug gebroken, en nu?Rug gebroken, en nu?Een gebroken rug is ernstig letsel dat directe, intensieve medische zorg vereist. Men spreekt ook wel van een wervelbreu…
Gebroken dijbeen (femurfractuur): Oorzaken en behandelingGebroken dijbeen (femurfractuur): Oorzaken en behandelingHet dijbeen loopt van de heup tot de knie. Een femurfractuur is de medische term voor een breuk in het dijbeen. Een trau…
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…

Hoofdpijn na alcoholgebruik? Tips om een kater te vermijdenHoofdpijn na alcoholgebruik? Tips om een kater te vermijdenMet bonkende hoofdpijn wakker worden na een avondje stappen: dat is het herkenbare gevoel van de kater waar de meesten v…
Psychiatrie door de eeuwen heenPsychiatrie door de eeuwen heenDe voorgeschiedenis van de psychiatrie gaat zon tweeduizend jaar terug. In de laatste 150 jaar zijn echter de meeste on…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dijbeen
  • http://www.medicinfo.nl/%7B3b8afcbc-3b88-4e7f-8016-164795b0e877%7D
Reactie

Dennenc A. En Wolff W. J., 22-05-2014
Waarom verzwaart met het been met de breuk eerst met gewichten. Waarvoor dient deze eerste stap? Reactie infoteur, 14-08-2015
Beste,

In sommige gevallen is operatief ingrijpen niet mogelijk. Men maakt dan gebruik van alternatieven. Een van die alternatieven is tractie. Tractie houdt in dat de botten gezet worden door het plaatsen van gewichten aan het been van de patiënt.

Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp

B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.