Bovenbeen/dijbeen gebroken, en nu?
Na een harde val of zwaar ongeluk kan men het bovenbeen breken. De patiënt kan hierbij in shock verkeren en veel bloed verliezen. Er zijn echter nog meer symptomen en oorzaken van een gebroken dijbeen. De patiënt dient meestal operatief te worden behandeld en moet een lange revalidatie ondergaan.
Anatomie bovenbeen
Het bovenbeen is het hoogst gelegen deel van het been wat begint boven de knie. Het bovenbeen bestaat uit verschillende botten en spieren. De belangrijkste spieren zijn de quadriceps, welke de grootte van de bovenbeen voor het grootste deel vormen. Het
dijbeen is het bot dat net als de quadriceps het hele bovenbeen beslaat. Het dijbeen is het langste, sterkste en grootste bot van het menselijke lichaam. Een dijbeen wordt gemiddeld 43 centimeter groot en is over vrijwel de gehele lengte cirkelvormig.
Een gebroken bovenbeen
Het bovenbeen kan op verschillende plekken breken. Een breuk aan het bovenbeen is echter niet veelvoorkomend. Dit komt doordat de sterke quadriceps een schild vormen om het bovenbeen. De
oorzaken van een breuk van het dijbeen zijn dan ook ernstig van aard:
- Een verkeersongeluk.
- Een hele harde klap of stoot.
- Een van van grote hoogte op een harde ondergrond.
De
gevolgen van een breuk in het bovenbeen zijn doorgaans ernstig. Dit komt omdat de patiënt veel bloed kan verliezen en hierdoor zijn bewustzijn kan verliezen. Het bovenbeen is immers een lichaamsdeel waar veel bloed stroomt.
Vooral oudere mensen, mensen met botafwijkingen en mensen die verminderde coördinatie hebben een
groter risico op een botbreuk.
Symptomen
De symptomen van een gebroken bovenbeen zijn erg duidelijk te herkennen. Het meest duidelijke symptoom is flinke pijn in het bovenbeen. Deze pijn gaat nagenoeg altijd gepaard met onderstaande symptomen:
- Opgezwollen bovenbeen. Kan op meerdere plekken voorkomen.
- Verdraaiing van het bovenbeen naar buiten of naar binnen.
- Patiënt verkeert in shock.
- Men kan nauwelijks staan of lopen.
- Meestal ervaart men ook flinke pijn in de lies.
Behandeling
Voordat de behandeling kan worden gestart dient men met zekerheid vast te stellen dat het dijbeen gebroken is. Dit kan met behulp van een MRI-scan. Hiermee krijgt men tevens beeld van de ernst van de breuk en krijgt men ook inzicht in de exacte vervolgstappen die genomen moeten worden. Vrijwel altijd is een van die vervolgstappen een operatieve ingreep. Deze dient zo snel mogelijk te worden gedaan om ernstige schade te voorkomen. Meestal plaatst men tijdens deze operatie implantaten in het been. Dit zijn metalen voorwerpen die voor stabiliteit moeten zorgen en het been weer goed laten herstellen. Er kan ook versteviging van de buitenkant van het been worden aangebracht. Het hele herstelproces kan zeker meer dan een jaar tijd in beslag nemen. Ook omdat men lang moet revalideren voordat men weer mobiel kan zijn.