Tablet-nek, iPad-arm, smartphone-pols: klachten verhelpen

Tablet-nek, iPad-arm, smartphone-pols: klachten verhelpen Pijn in de nek, arm of schouder, maar ook vermoeide spieren van nek en schouder kunnen veroorzaakt worden door het gebruik van een mobiel apparaat. Je moet dan denken aan een iPad, een tablet, mobiele telefoon, notebook of eReader. Hoe lang zit je op een dag in voorovergebogen houding over een apparaat? Dat er klachten ontstaan, als dit langdurig het geval is, is niet vreemd. Wat kun je aan de klachten doen, wat zijn mogelijke oplossingen?

Inhoud artikel


Het gebruiken van tablet, iPad en smartphone

Tablets, smartphones en andere mobiele apparaten zijn op zich ergonomisch verantwoord. Eigenschappen: licht, compact, de handbewegingen die nodig zijn, zijn eenvoudig. Je kunt waar en wanneer gewenst werken op een mobiel apparaat. Maar er zijn ook nadelen. Hoe vaak heb je niet een mobiel apparaat in je handen en wat is je houding als je zo’n apparaat gebruikt? Vaak zit je voorovergebogen, zonder ondersteuning bij de armen, je hangt een beetje. Is je nek gebogen, 45 graden, dan is druk op de wervels van de nek gelijk aan 22 kilo. Eigenlijk is het logisch dat er klachten ontstaan.

Bij wie komen de tablet-nek, iPad-arm, smartphone-pols voor?

De klachten kunnen voorkomen bij iedereen die deze apparaten langdurig gebruikt.

Oorzaak tablet-nek, iPad-arm, smartphone-pols

Er is een verhoogde kans op klachten bij de nek bij mensen die een iPad gebruiken, bij het gebruik van een vaste computer is die kans minder groot. Als iemand een iPad gebruikt dan wordt er vaak niet veel aandacht geschonken aan de houding. De houding die wordt aangenomen is vaak niet ergonomisch en de kans dat er klachten ontstaan is groot.

De houding bij een vaste computer

We weten meestal wat voor houding we moeten innemen als we achter de vaste computer zitten. Het bureau op de juiste hoogte, een bureaustoel die goed is ingesteld. Misschien een voetenbankje erbij. Het beeldscherm staat op juiste hoogte zodat de spieren van de nek niet op een verkeerde manier belast worden.

De houding bij een tablet

Steeds meer mensen maken gebruik van een tablet. Meestal ligt een tablet op schoot of op een bureau. De nek wordt constant naar voren gebogen. De spieren staan lang onder spanning en worden niet bewogen. Dit geeft klachten. In het begin zal het gaan om een vermoeid gevoel of een zwaar gevoel. Doe je er niets aan dan zal dat vermoeide en zware gevoel veranderen in een pijnaanval die kort is. Gebeurt er dan nog niets dan leidt het tot chronische pijnklachten.

Negen nieuwe zithoudingen door toenemend gebruik mobiele apparaten

Het zijn houdingen die niet optimaal ondersteund worden door bestaande zitoplossingen.
  1. The draw (ingetrokken armen): naar achteren leunen tijdens nadenken en het mobiele apparaat bij typen of lezen dichter naar zich toe halen.
  2. The text (sms’en): de smartphone is klein van formaat, ben je aan het typen of raak je het scherm aan, dan worden de armen dichterbij het lijf gebracht.
  3. The take it in (alles op je in laten werken): iets achterover leunen om iets te kunnen gadeslaan op het scherm of achterover zitten om na te denken. Het gaat om het laten inwerken van informatie.
  4. The swipe (veeg over het scherm): het apparaat ligt op het bureau en wordt met één hand bediend. Om te surfen gebruik je veeggebaren. Het hoofd moet in een positie staan dat er zo goed mogelijk zicht is op het apparaat.
  5. The multi-device (meerdere apparaten tegelijk): dit is een houding die hoort bij het tegelijkertijd gebruiken van apparaten. Bijvoorbeeld de smartphone tegen het oor houden en ook iets doen met de laptop. Het leidt tot voorover leunen.
  6. The strunch (uitgestrekte leunhouding): deze houding komt vaak voor als iemand op zijn tablet werkt. Hoe vermoeider iemand wordt, hoe verder wordt de tabel van de rand van het bureau af geschoven. Er moet steeds verder gereikt worden. De arm die niet gebruikt wordt om te werken, zal gebruikt worden om rug en nek ondersteuning te geven.
  7. The cocoon (cocon): achterover leunen, voeten op zithoogte en dan de smartphone of tablet gebruiken. Deze houd je dan dichtbij het lichaam. De cocon is een zithouding die informeel oogt.
  8. The smart lean (slimme leunen): bij deze houding kun je je even terugtrekken zonder dat je een ruimte hoeft te verlaten. Een houding die gebruikt wordt om even berichtjes die binnenkomen te bekijken.
  9. The trance (in trance): deze houding nemen mensen aan als ze geconcentreerd schermwerk doen en hun muis of het toetsenbord gebruiken. Iemand kan vaak lang in deze houding zitten.

Tot welke klachten kunnen de nieuwe zithoudingen leiden?

Klachten bij de wervels van de rug omdat deze samendrukken en de omloop van het bloed in de benen kan verminderen. Verder kan de nek overbelast raken, maar ook de rug of de schouders. Veelal hebben de armen geen ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat polsen, handen en ellebogen in een onnatuurlijke houding staan en dit kan weer leiden tot klachten bij de schouders. We gebruiken steeds vaker een mobiel apparaat, of gaan van het ene apparaat over naar het andere. Als er van onderbreking geen sprake is, dan worden de klachten steeds erger.

Wat kun je zelf doen aan de lichaamsklachten?

  • Probeer rechtop te zitten, voorkom een hanghouding.
  • Verander je houding regelmatig.
  • Wissel het gebruik van mobiele apparaten af met een activiteit: glas water halen, oefeningen doen, even een wandeling maken.
  • Klachten aan armen en schouders kun je verminderen door de armen te ondersteunen met een kussen.
  • Het hoofd proberen rechtop te houden. Een hoofd is best zwaar en als het een poos aan de nek hangt dan geeft dit klachten aan de nek.
  • Hoe kleiner het apparaat van formaat is, hoe groter de kans dat je klachten (problemen) krijgt.
  • Een hulpmiddel is bijvoorbeeld een tablet-standaard. Daarmee zorg je ervoor dat de tablet op de hoogte van de ogen komt. Je hoeft dan minder gebogen zitten en de nekspieren kunnen ontspannen.
  • Moet je lang werken achter een tablet, gebruik dan een muis en een toetsenbord.
  • Je kunt een programma downloaden dat het aangeeft als het tijd is voor een pauze.
  • Kijk of instellingen goed zijn: bijvoorbeeld hoe hoger het contrast, hoe minder inspanning.
  • Stel grenzen aan het gebruik van mobiele apparaten.
  • Gebruik liever een laptop of een vaste computer.
  • Geeft het lichaam signalen af, luister daar dan naar!

De klachten gaan niet over, wat dan?

Je heb er zelf alles aan gedaan, maar de klachten gaan niet over, wat dan? Dan kun je bijvoorbeeld een consult aanvragen bij een fysiotherapeut. Er kan een massage gedaan worden, gekeken worden wat een juiste houding is. Oefeningen om spieren van nek, schouder en rug te versterken. De kans op klachten zal afnemen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofdSms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofdEen sms-nek is een typische klacht uit de 21e eeuw, veroorzaakt door een verkeerde werkhouding tijdens het sms'en of wer…
Pijn aan de elleboog? Oorzaken, behandeling & tipsPijn aan de elleboog? Oorzaken, behandeling & tipsPijn aan de elleboog kan met verschillende oorzaken te maken hebben. In deze tijd van moderne technologische snufjes heb…
Voorkom RSI-klachten door de PC, iPad, tablet en smartphoneVoorkom RSI-klachten door de PC, iPad, tablet en smartphoneRSI, is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Als gevolg van lange tijd achter elkaar steeds dezelfde bewegingen te…
Een gameboyrug door urenlang de smartphone te gebruikenEen gameboyrug door urenlang de smartphone te gebruikenDe smartphone vormt een nieuwe bedreiging voor de jeugd. Na nomofobie, de gsm-arm, de iPad-schouder, slaapgebrek door sm…

Metaalgeur, ijzerachtige geur van plas, urine of zweetMetaalgeur, ijzerachtige geur van plas, urine of zweetKomt men in aanraking met metalen, B-vitamine of is men ziek, dan kan het af en toe een ijzerachtig geurende plas of zwe…
Mydriatica: Pupilverwijdende oogdruppels in oog of ogenMydriatica: Pupilverwijdende oogdruppels in oog of ogenMydriatica is de medische term voor pupilverwijdende oogdruppels. Oogartsen gebruiken mydriatica om de pupillen van de o…
Bronnen en referenties
  • http://arnhemnoordfysiotherapie.nl/tablet-nek-en-ipad-arm
  • http://www.chiromulder.nl/index.php/component/k2/item/17-tablet-nek-ipad-schouder-smartphone-pols
  • http://www.projectinrichtinglavoir.nl/actueel/9-nieuwe-zithoudingen
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 16-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.